Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 58

Osim na kolesterol grah povoljno utječe i na muški libido

Powered by Podravka

Osim na kolesterol grah povoljno utječe i na muški libido

Tisuću boja, oblika i veličina i jednako toliko legendi. Od ljekovitih svojstava sve do bajki i običaja, grah uspješno klija kroz povijest. Otkrijte koje se sve zanimljivosti vežu za ovu grahoricu

Zbog svoje pristupačne cijene dugo je bio jelo siromaha, a u antičkim je vremenima bio slavljen i obožavan. Njegova se vrijednost i reputacija kroz povijest često mijenjala, pa je tako danas pronašao svoje mjesto u najboljim kuhinjama svijeta, uz bok guščjoj jetri, jastozima i plemenitim sirevima. No vratimo se malo u prošlost.

Burna i bogata prošlost

Grah je jedna od najstarijih uzgajanih biljaka na svijetu. Najstariji tragovi koji dokazuju da je korišten za prehranu ljudi stari su više od 9000 godina i nađeni su u Tajlandu. Znanstvenici i arheolozi nalazili su njegove tragove i u grobnicama egipatskih kraljeva, gdje su ga ostavljali kao hranu za pokojnike i njihove duše u zagrobnom životu. 

Smatra se da ga je u Europu donio Kristofor Kolumbo, kao i mnoge druge biljke. Egipćani ga nisu koristili za jelo nego je bio dio njihovih rituala budući da su ga smatrali svetim. Pitagora ga je nazivao drugim domom duša, a Rimljani su ga koristili u obredima istjerivanja zlih duhova. Indijanci su od njega pripremali slastice kako bi – tako su, naime, vjerovali - svojim obiteljima osigurali mirnu budućnost. U staroj Grčkoj grah se koristio i u politici – naime, pomoću njega se glasalo.

Egzotični afrodizijak

Kad je u 16. stoljeću stigao u Europu, grah je bio pravo egzotično jelo Novog svijeta. Pripisivali su mu razna ljekovita svojstva, a vjerovalo se da povoljno utječe i na muški libido. U francusku ga je kuhinju, i to onaj bijeli, uvela Katarina Medici kad se s 14 godina udala za francuskoga kralja. Smatra se da je upravo ona izmislila cassoulet – tradicionalni specijalitet francuskog juga, koji se sprema od bijeloga graha, patke i kobasica

U Hrvatskoj je grah dugo bio jedna od osnovnih namirnica, a pripremao se čak i za velike svetkovine, poput Božića. Od njega se pripremala posna juha na Badnjak, služio je i kao ukras - dodavao se u čašu u kojoj je stajala božićna svijeća. U Slavoniji su žene po putu bacale bijeli grah dok su išle na polnoćku – vjerovalo se da će zbog toga kokoši nesti više jaja.

'Tako ti je pao grah!'

Zbog svoje je simbolike grah ušao i u frazeologiju hrvatskog jezika. Primjerice, izraz "tako ti je pao grah" potječe od običaja gatanja iz graha. Danas taj izraz označava nešto što je sudbinski određeno i od čega je nemoguće pobjeći.

Zahvaljujući svojim svojstvima, blagotvornom djelovanju, ali i simboličnoj snazi, braća Grimm o njemu su napisala bajku koja je i danas omiljena među djecom u cijeloj Europi. "Janko i čarobni grah" priča je o dječaku kojeg je majka poslala na tržnicu da proda kravu, a on ju je zamijenio za čarobnu stabljiku graha, koja u ovoj priči simbolizira blagostanje i raskoš.

Nutritivna raskoš

Grah je, o čemu svjedoči povijest, oduvijek bio vrlo privlačna i moćna grahorica. Bogat je bjelančevinama, vitaminima i vlaknima. Sadrži 10% vode, gotovo 25% proteina, 48% složenih ugljikohidrata, 14,5% vlakana i 3% lipida. Tu su još željezo, fosfor, kalcij, cink i selen. 

Odlično se uklapa u režim prehrane koji teži smanjenju vrijednosti kolesterola i šećera u krvi te je odlična alternativa soji – cjenovno je prihvatljiviji i nije genetski modificiran. Uz to je izuzetno ukusan i jednostavan za pripremu, pa ga rado jedu i djeca.

Na tržištu je, osim suhog, sezonski dostupan i posve mladi grah, koji je posebna poslastica, dok nam onaj kuhani u konzervi  uvelike olakšava život i omogućava da ga konzumiramo kad god to poželimo, uz minimalno utrošenog vremena, vrhunski okus i sve sačuvane nutritivne vrijednosti. 

Pratite serijal Ah, grah, koji donosi sva cool lica Podravkinih grahorica i otkrijte nove načine na koje u svojoj kuhinji možete iskoristiti ove svestrane i ukusne namirnice.

 Hvala svima na sudjelovanju u nagradnom natječaju. Dobitnici su:

1. Ljubomir Milić
2. Jabuka Lalić
3. Anita Marušić
4. Vladimir Vilupek
5. Milica Pozder
6. Marijana Žinić
7. Ljiljana Stanić
8. Ivanka Ivas
9. Dragana Pintar
10. Damir Mandić

Powered by Podravka

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 58
VIDEO

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba
KAMO ZA PRAZNIK RADA?

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba

Na samo sat vremena od Zagreba i malo manje od Rijeke, u srcu Gorskoga kotara, smjestio se zaštićeni krajolik kanjon Kamačnik. Povodom Praznika rada Bistro Kamačnik organizira bogat zabavni program i vrhunske mesne i riblje specijalitete

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno