Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 0
Foto: PR
ZABORAVITE NA ČAROBNO 'SUTRA ĆU'

Kako početi trčati? Donosimo četverotjedni plan za početnike

Trčanje je osnovni oblik vježbanja i jedna od primarnih tjelesnih aktivnosti. Zato nemojte sumnjati u sebe i svoje sposobnosti. Uz ovaj jednostavan plan trčanja i vi možete ostvariti svoje trkačke snove

Sadržaj donosi: adidas

Bez obzira na dob, spol i građu, gotovo svatko može trčati ako to želi ili treba. Za pojedini korak pri trčanju u tijelu se mora pokrenuti 200 mišića te aktivirati 26 kostiju, 33 zgloba i 112 ligamenata, koji skladno rade s drugim krvnim žilama, živcima i tetivama, objašnjava Facts.net. Ovo je i jedna od rijetkih, ako ne i jedina aktivnost koju je moguće prakticirati gotovo bilo gdje, a sve što je zapravo potrebno su dobra volja i tenisice.

Zanimljivo je da većina ovu aktivnost nauči još u drugoj godini života, ali ako je tako jednostavna, zašto je onda toliko ljudi prestane izvoditi poslije u životu? Pridodamo li tome i podatak da trčanje od samo pola sata na dan ima višestruke zdravstvene benefite - od poboljšanja pamćenja, smanjenja rizika od pojave artritisa do jačanja kardiovaskularnog sustava i slično - stvarno ne postoji opravdana isprika za izbjegavanje ove aktivnosti. Slažete li se?

Look,From,Behind,At,Jazzy,Child,Running,To,Parents,While

Kako steći naviku trčanja?

Svaki trening trčanja počnite s pet minuta hodanja kako biste se ugrijali i kako biste pripremili tijelo za fizički napor. Kad počnete trčati, nemojte se preforsirati i odmah pokušavati istrčati neizdrživo. Upravo na ovom koraku podbacuje najviše početnika i to nije nimalo iznenađujuće jer, ako nešto boli, šanse da će osoba ponoviti takvu aktivnost vrlo su male. Zato slušajte svoje tijelo i trčite sve dok ne osjetite zadihanost, nakon toga hodajte dok ne dođete do daha. Kao što se može i pretpostaviti, s vremenom će se hodanje, odnosno vrijeme potrebno za dolaženje do daha, smanjivati, a vrijeme trčanja povećavati.

Baš kao što je organizmu potrebno pet minuta pripreme za trčanje, dobro mu dođe i petominutno hlađenje nakon treninga. Hodanjem postupno vraćate tijelo u stanje mirovanja  i pomažete mu u procesu oporavka.

Bilo bi dobro i da sebi odredite fiksnu duljinu treninga, poručuje Fast Running. Za potpune početnike savjet je da se ograniče na pola sata, a ako je nekome i to previše, bit će sasvim dovoljno i 20 ili 15 minuta. Također, izbjegavajte trčati dva dana zaredom, radije se odmorite ili napravite cross trening, a koji možete kombinirati s drugim aktivnostima, poput vožnje bicikla, plivanja, joge i slično. Ako imate neke kronične bolesti, preporučujemo da se prije odluke o rekreaciji ovog tipa posavjetujete s liječnikom.

Fit,Athletic,Couple,Resting,Catching,Their,Breath,After,Intense,Workout

Plan, plan, plan!

Razlog zbog kojeg mnogi odustaju od trčanja je nedostatak plana koji bi slijedili. Zapitajte se što želite postići trčanjem? Koliko biste kilometara voljeli jednog dana pretrčati? Što vas motivira?

Kako bi vam bilo lakše ustrajati, skinite aplikaciju za trčanje ili napravite vlastiti raspored uz pomoć nekoga tko se već time bavi. Što god odlučili, imajte na umu da je bez plana i cilja teško ostati motiviran. Iz tog smo razloga za vas pripremili četverotjedni plan uz koji ćete se lakše naviknuti na redovna polusatna trčanja.

Što se događa uz redovito trčanje?

Odvažili ste se i uspjeli ste držati se plana trčanja tjedan dana. U tih sedam dana dogodilo se nekoliko ključnih promjena, izvještava američki portal o fitnessu i zdravlju. Sigurno primjećujete da vaše tijelo traži više vode nego inače, a da hranu počinjete doživljavati kao gorivo za trening. Iako i dalje otežano dišete, vaše se misli mijenjaju, odnosno sve manje ste usmjereni na osjećaj umora, a više na osjećaj ponosa

Nakon mjesec dana ova vam je aktivnost službeno postala navika. Možemo čak reći i da je najteži period prošao te da je želja za odustajanjem vrlo slaba ili je uopće nema. Fizički se osjećate malo snažnije te primjećujete da vam je mnogo lakše trčati nego na početku. A baš kao što su se mišići tijela naviknuli na ovu rutinu, isto je s mozgom - mentalno se osjećate bolje i svježije. 

Za sve koji izdrže punih godinu dana, znajte da se vaše kardiovaskularno zdravlje značajno poboljšalo, to jest da srce lakše pumpa više krvi i tako snižava krvni tlak. Osjetit ćete i da kvalitetnije spavate te da ste u boljem emocionalnom stanju. Trčanje je vaš lijek i način opuštanja, a izdržljivost koju ste izgradili u godini dana omogućuje vam da trčite čak tri ili četiri puta dalje nego na početku.

Jeste li spremni prihvatiti izazov?

Više informacija o trčanju potražite na portalu "Uhvati ritam".

Sadržaj donosi: adidas

Komentari 0
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Nije svako trčanje pravilno trčanje: Trener objašnjava na što sve trebamo pripaziti
SMANJITE RIZIK OD OZLJEDA

Nije svako trčanje pravilno trčanje: Trener objašnjava na što sve trebamo pripaziti

Neke od najčešćih pogrešaka u tehnici trčanja su pretjerano trčanje na prednjem ili stražnjem dijelu stopala i nepravilno korištenje ruku. Tijekom trčanja koraci moraju biti lagani i kratki, a stopala bi trebala meko dodirivati tlo, ali ne na peti

10 minuta trčanja pospješuje rad mozga i podiže raspoloženje
ISPLATI SE POTRČATI

10 minuta trčanja pospješuje rad mozga i podiže raspoloženje

Znanstvenici su zaključili da trčanje povećava protok krvi u različite dijelove prefrontalnog korteksa koji igra važnu ulogu u kontroli raspoloženja i izvršnih funkcija mozga
Ovaj trik bi vam mogao pomoći da postavite zdrave navike kojih ćete se stvarno i držati
ISTRAŽIVANJE

Ovaj trik bi vam mogao pomoći da postavite zdrave navike kojih ćete se stvarno i držati

Najbitnije je pronaći vježbu koja koja vam odgovara. Ako vas trčanje ne ide i uzrokuje vam bol, nemojte si postaviti za cilj trčati nekoliko kilometara svako jutro