Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 19
Foto: PR
KAKO DAJEŠ, TAKO PRIMAŠ

Kultura dijeljenja: Doznali smo jesu li Hrvati široke ruke ili radije zadrže stvari za sebe

Nije tajna da kroz dijeljenje ljudi izražavaju solidarnost, empatiju i zajednički interes za bolje društvo, a u nastavku vam donosimo podatke o tome koliko su Hrvati kao narod darežljivi i što rado dijele s drugima, a što svakako preskaču

Sadržaj donosi: A1 Hrvatska

Dijeljenje s drugima, bilo da je riječ o materijalnim stvarima, informacijama ili pažnji, duboko je ukorijenjeno u ljudsku prirodu. Osim što je moralno i etički ispravna, ova osobina ima duboke pozitivne učinke na naš mozak i općenito na sreću. 

Naime, kad čovjek nešto dijeli, mozak oslobađa hormon oksitocin, poznatiji kao hormon ljubavi. Oksitocin pomaže u izgradnji povjerenja, ublažavanju stresa i tjeskobe, poboljšanju imunološke funkcije i kao rezultat toga povezan je s osjećajem sreće i zadovoljstva. Kad netko posjeduje visoke razine oksitocina u tijelu, više je suosjećajan prema drugima i osjeća se velikodušnije nego što bi bio u normalnim okolnostima. Zanimljivo, oksitocin se može osloboditi i ako, recimo, sudjelujete u online donacijama, što znači da ne morate fizički nešto dijeliti kako biste iskusili dobrobiti ovog hormona.

Jesmo li uistinu široke ruke?

Kroz stoljeća, dijeljenje se mijenjalo i prilagođavalo tehnološkom razvoju i društvenim normama. Tako je danas kultura dijeljenja u mnogim dijelovima svijeta usađena u svakodnevni život. Primjerice, u skandinavskim zemljama, poput Švedske i Danske, koncept "lagom" promiče ravnotežu i umjerenost, potičući ljude na dijeljenje viška resursa s drugima. U azijskim društvima koncept "Guanxi" u Kini ili "Kizuna" u Japanu ističe važnost međuljudskih veza i uzajamne pomoći.

No znate li kako Hrvati dišu kad je riječ o dijeljenju? 

Da su Hrvati darežljivi, potvrđuje i podatak iz nedavno provedene ankete na 24sata u suradnji s A1 Hrvatska. Čak 69% sugrađana izjavilo je da rado donira svoje stvari koje više ne koriste ili su im višak, a samo 5% to nikad ne radi jer smatra da će im nešto ponovno zatrebati.

Gradi se povjerenje i stvaraju veze

Međutim, dijeljenje igra i ključnu ulogu u izgradnji i održavanju međuljudskih odnosa. Kada dijelimo s drugima, izgrađujemo povjerenje i stvaramo dublje veze, što je posebno važno u obiteljskim i partnerskim odnosima te prijateljstvima. Toga su svjesni i Hrvati, pa svoje privatne stvari njih 66% priča i dijeli s drugima. No s tim se ne slaže 24% naših ispitanika, koji smatraju da privatne stvari ne treba dijeliti s drugima, a 11% složilo se s tim da nemaju što skrivati i da će bez ustručavanja privatne stvari podijeliti i ispričati drugim ljudima. 

Circle,Of,Trust.,Group,Of,People,Sitting,In,Circle,And

Kad je riječ o dijeljenju i uzajamnoj pomoći, važno je napomenuti da se u Hrvatskoj razvija svijest o društvenoj odgovornosti i važnosti dijeljenja u širem kontekstu. Volonterstvo i humanitarne organizacije ključni su u promicanju kulture dijeljenja, osobito u kriznim situacijama kao što su prirodne katastrofe ili izbjegličke krize. Tako je, prema podacima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, prošle godine u volonterskim akcijama diljem Hrvatske sudjelovalo 63.275 volontera, što je porast za 7% u odnosu na prethodnu godinu. 

Smanjuje stres i povećava samopouzdanje 

Kada dijelimo s drugima, često se osjećamo vrijednim i korisnim, a taj osjećaj pridonosi povećanju samopouzdanja i samopoštovanja. Isto tako, kad se usredotočimo na pomaganje drugima, često zaboravljamo na vlastite brige i stres, a osjećaj ispunjenosti i svrhe koji proizlazi iz dijeljenja može pomoći i u smanjenju depresije.

In,Your,Warm,Embraces.,Excited,Wife,Holding,Beloved,Husband,Tight

No zbog razvoja tehnologije dijeljenje je prešlo i u digitalni svijet. Društvene mreže i aplikacije za razmjenu informacija transformirale su načine na koje komuniciramo i pomažemo jedni drugima. Zato od sada A1 Hrvatska korisnicima nudi i jedinstvenu mogućnost na tržištu - dijeljenje neograničenog mobilnog interneta

Korisnici na tarifama s neograničenim internetom mogu darovati neograničeni internet na 24 sata drugim A1 prepaid ili postpaid korisnicima, i tako svakog mjeseca, a korisnici koji nemaju tarife s neograničenim internetom mogu jedanput mjesečno sami aktivirati 24 sata neograničenog interneta. Također besplatno preuzmite Moj A1 aplikaciju, pomoću koje brzo i jednostavno možete upravljati uslugama i troškovima na jednome mjestu, te uz nekoliko klikova aktivirajte dodatne usluge koje će vam olakšati i obogatiti svakodnevicu.

Dijeljenje, dakle, nije samo osobna korist. Zapamtite da kroz dijeljenje promičemo vrijednosti poput suosjećanja, empatije i solidarnosti te oblikujemo bolje društvo!

Korisničke potrebe stalno se mijenjaju i zahtijevaju praktična rješenja koja olakšavaju i obogaćuju život. Zato od sada u A1 možete pronaći još više usluga na jednome mjestu i aktivirati ih, bez obzira na kojoj se lokaciji nalazite, u samo nekoliko klikova. Više o novim uslugama i paketima možete doznati na web stranicama A1 Hrvatska.

Sadržaj donosi: A1 Hrvatska

Komentari 19
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana