Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 7
Foto: Unsplash
OPREZ

Kupujete polovni automobil? Naučite kako otkriti prijevaru s vraćanjem kilometraže

Kupnja rabljenog automobila zahtjeva pripremu, strpljenje i opreznost kako ušteđeni novac ne biste bacili na vozilo kojemu je vraćena kilometraža. Saznajte kada trebate posumnjati u neispravnost

Sadržaj donosi Shopaj24

Prema podacima Europske komisije, prijevare s kilometražom uzrokuju štetu od oko 9,6 milijardi eura godišnje. Najčešće je riječ o vraćanju kilometraže za aute koji su prešli više od 200.000 kilometara, a prema rezultatima istraživanja carVertical, ova prijevara je najzastupljenija u baltičkim zemljama. Ipak, treba uzeti u obzir da se Njemačka, kao država iz koje Hrvati često uvoze rabljene automobile, našla na visokom 9. mjestu (13,91%) od ukupno 23 zemlje s popisa. Hrvatska se pritom nalazi na 18. mjestu s 10,68% slučajeva prijevare u 2021. godini.

Kako i vaša kupnja rabljenog automobila ne bi završila u spomenutim postocima, postoji nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste se maksimalno osigurali. Saznajte koji znakovi upućuju na to da je pred vama automobil čije se realno stanje ne podudara s onime što vam prodavač govori.

Kada posumnjati u prevaru

Prvi sumnjiv znak može nastati i pri čitanju samog oglasa za rabljeni automobil. Ako vidite velika slova, tisuću uskličnika i natpis HITNO PRODAJEM, ovom oglasu pristupite s velikom dozom opreza. No, jasniji znaci su svakako oni koji se nalaze unutar samog automobila. Obratite pažnju na dijelove koji se svakodnevno koriste u vožnji poput volana, sjedalaručice mjenjača pedala jer njihov istrošen izgled upućuju na to da automobil vjerojatno nema tako malo pređenih kilometara kao što prodavač tvrdi. Također je sumnjivo ako je volan kao nov, a prodavač tvrdi da je auto prešao 150.000 kilometara. 

Kad je riječ o prosječnoj prijeđenoj kilometraži, uzmite u obzir da ona za većinu vozača iznosi oko 15.000 km godišnje, a ako se auto koristio u poslovne svrhe, može biti i duplo veća. Obratite li pritom pažnju na starost automobila, možete doći do neke okvirne brojke koja predstavlja realnu kilometražu.

Kako napraviti provjeru

S obzirom na to da je i papirnatu dokumentaciju moguće lažirati, najsigurniji način kako se uvjeriti u stanje kilometraže rabljenog auta kupljenog u Hrvatskoj jest odlazak u stanicu za tehnički pregled. Tamo će vam za nešto manje od 3 eura izdati Potvrdu o stanju brojača kilometara na prethodnim redovnim tehničkim pregledima koje je vozilo prošlo. Naime, pri svakom redovnom tehničkom pregledu vozila, stanje kilometraže se upisuje u računalo te se vodi evidencija po broju šasije vozila godinama unazad (najviše do pet godina). Pritom ćete trebati predočiti originalnu prometnu dozvolu ili knjižicu vozila te osobnu iskaznicu.

Ipak, imajte na umu da ni tu situacija nije uvijek sto posto sigurna jer su prevaranti uvijek jedan korak ispred pa tako sada ugrađuju elektroniku koja u startu blokira sakupljanje, odnosno brojanje kilometara i tako u konačnici filtrira kilometre ovisno o želji vlasnika. Riječ je o uređaju koji se spaja na upravljačku jedinicu motora i ne može mu se ući u trag.

Specialist,Auto,Mechanic,In,The,Car,Service,,Checks,The,Car,

Što vam onda preostaje?

Najvažnije je prije same kupnje automobila napraviti temeljitu inspekciju vozila jer ćete tako otkriti upozoravajuće znakove i reagirati na vrijeme. Evo kako se maksimalno možete zaštiti od kupnje lošeg vozila.

Pregledajte svaki dostupan kutak

Zavucite se ispod auta i pogledajte kakvo je stanje, ima li znakova curenja ulja, hrđe i sličnih nepoželjnih simptoma. Pregledajte i dijelove karoserije koji se spajaju jer, u slučaju da je došlo do sudara, vidjet ćete blaga odstupanja u razmaku. Naročito ako popravak auta nije najbolje odrađen. Svježe lakiran auto također može biti znak za uzbunu jer se njime pokušavaju prekriti znakovi sudara ili hrđa. A nemojte zaboraviti ni izlizanu unutrašnjost automobila koju smo ranije spomenuli. 

Ako pak niste iskusni vozač ili jednostavno ne poznajete dobro automobile, najbolje je potražiti stručno mišljenje automehaničara. Pregled vas možete koštati do 30 eura, što je mnogo manje nego što biste platili eventualne popravke ako se kupljeni auto ubrzo počne kvariti.

Kupujte od ovlaštenog prodavatelja

Jedan od glavnih koraka u zaštiti od prevare je kupnja kod provjerenog i ovlaštenog prodavatelja koji je na dobrom glasu među kupcima. U tom slučaju je prodavatelj već provjerio auto i odradio veći dio posla. Stoga je opasnost od kupnje ''mačka u vreći'' svedena na minimum. Naravno, to ne znači da i vi ne biste trebali napraviti svoju provjeru i testnu vožnju.

Više informacija o ponudi tvrtke Autoto možete pronaći na shopaj24.hr.

A od pouzdanih ovlaštenih prodavatelja također bismo izdvojili i Automobili Škojo čiju ponudu možete pogledati ovdje.

Isprobajte ga u vožnji

Auto obavezno isprobajte prije same kupnje. Obratite pažnju na sve zvukove, kao i na nemiran rad motora jer on najčešće upućuje na dotrajalost motora. Pri vožnji provjerite je li ubrzavanje ravnomjerno, vuče li vozilo u stranu ili, kada kočite, drži li pravac. Boja dima iz auspuha također može biti alarmantan znak, primjerice, plavkasti dim iz auspuha pokazatelj je veće nepravilnosti, dok crni dim ukazuje na loše izgaranje. 

Vjerujte svom instinktu

Na kraju je najvažnije vjerovati svojoj logici i zdravom razumu. Ništa što je zaista dobro neće biti povoljno, stoga ne nasjedajte na ponude koje su predobre da bi bile istinite. Ako vam prodavač djeluje sumnjivo i ne ulijeva povjerenje, vjerujte svom instinktu i produžite dalje jer će prava prilika kad tad naići.

SHOPAJ24 središnje je mjesto sa svime što vam treba i što će vam ikad trebati - od igle do lokomotive. Proizvodi s najboljim cijenama lako se pretražuju po kategorijama i lokacijama, a registracija nije potrebna. Ne gubite dragocjeno vrijeme, posjetite portal s najboljim ponudama!

Sadržaj donosi Shopaj24

Komentari 7
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Rabljenom namještaju dajte drugu priliku i tako uštedite novac te smanjite zagađenje
IKEA VAS ZOVE

Rabljenom namještaju dajte drugu priliku i tako uštedite novac te smanjite zagađenje

Kampanjom IKEA Cirkuliranje, ova robna kuća, želi promicati usluge i prakse kružnog gospodarstva, inspirirajući i nadahnjujući ljude da donose zdravije i održivije odluke

Postaju li benefiti ključni faktor za radno zadovoljstvo?
SADRŽAJ DONOSI PETROL

Postaju li benefiti ključni faktor za radno zadovoljstvo?

U svijetu poslovanja, dinamika između poslodavaca i radnika nikada nije bila više u fokusu. Dok se tržište rada neprestano mijenja, tvrtke moraju biti spremni na prilagodbe. A koja su očekivanja od svih u tom lancu?
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti