Mi smo nekoliko tjedana radili od kuće, a njima je takav svaki dan | 24sata
Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 10

Mi smo nekoliko tjedana radili od kuće, a njima je takav svaki dan

Powered by UNIQA

Mi smo nekoliko tjedana radili od kuće, a njima je takav svaki dan
1

U vrijeme pandemije koronavirusa došlo je do reorganizacije rada. Mnoge tvrtke prešle su na rad na daljinu, koji donosi mnoge benefite, kako za radnike tako i za poslodavce. No ima ljudi kojima to nije novina nego stil života koji im odgovara i koji ih, u konačnici, čini produktivnijima, zadovoljnijima i sretnijima.

Razvoj tehnologije omogućio nam je održavanje sastanaka i kolegija putem MS Teamsa, Skypea, Slacka ili Zooma i čini se da će poslodavci intenzivno raditi na razradi plana rada na daljinu ili bar kombinirati uredski rad i rad od kuće.

Prema istraživanju koje je proveo Global Workplace Analytics 2019. godine, fleksibilizacija uvjeta rada pridonijela je ukupno boljem poslovanju te većem zadovoljstvu i produktivnosti radnika. A u ''novoj realnosti'' čak 77 posto tvrtki globalno planira dio poslovanja organizirati na daljinu, pa će tako IT sektor i moguli Silicijske doline, poput Facebooka, Twittera i Googlea, u potpunosti u sljedećem desetljeću reorganizirati mjesto rada i tako smanjiti troškove poslovanja.

Ključ je u organizaciji

Prevoditeljica, supruga i majka devetogodišnjeg dječaka, Petra Švarc, kaže kako je, nakon više od 20 godina provedenih radeći u medijima i korporacijama, doživjela osobni preporod organiziravši rad od kuće u vlastitoj tvrtki. Ovoj profesorici francuskog i talijanskog jezika, koja se, osim prevođenjem, bavi kreiranjem različitih sadržaja za klijente, radni dan počinje rano.

- Budim se oko 6.30 i, kad moji dečki odu u školu i na posao, počinjem raditi. Kod kuće imam mir i dobru radnu atmosferu te mislim da sam dobro organizirana, iako vježbam samodisciplinu svakodnevno. I dalje me oduševljava potpuna sloboda koju imam u organizaciji svojeg vremena pa, nakon što riješim mailove, goruće rokove i sastanke s klijentima, odem u šetnju ili na plac.

I moram priznati da vrlo volim raditi noću, kad moji ukućani spavaju. A svoj kućni ured ponekad zamijenim i omiljenim kafićem ili parkom jer odgovaram samo sebi i sama organiziram svoj posao.

Sloboda koju ima, ističe Petra, neprocjenjiva je, a posao nastoji ''ugurati'' u osmosatno radno vrijeme. - Doista izbjegavam 'krasti' vrijeme od obiteljskog života.

Dom je život

Iz Petrine perspektive, razdoblje karantene nije imalo velik utjecaj na njene radne procese iako nije baš sve išlo glatko.

- S jedne strane, brinula me neizvjesnost, a s druge, stvorio se određeni višak slobodnog vremena, pa sam stigla raditi i na nekim idejama za daljnji razvoj poslovanja.

Neki od klijenata s kojima surađujem odlučno su odbili zamrznuti sve aktivnosti, iz protesta. Sastanke smo održavali putem Zooma ili Skypea. Otegotna okolnost bio je potres, no mi smo imali sreće - stan nije oštećen, ali smo i kroz tu situaciju uvidjeli ispravnost naše životne odluke da svoj dom osiguramo. Dom su poznati mirisi, znani raspored. Dom je život, i kao takav mora biti sigurno mjesto za sve ukućane.

Od jutra u akciji

Tvrtko Zelić, ugledni dizajner, otkrio nam je što za njega znači rad na daljinu. Za njega je, kako nam priča, rad od doma pun pogodak!

- Sjajno je što sam odmah ujutro u akciji, a gnjavaža putovanja do radnog mjesta meni se svodi na obuvanje papuča. Nemam problema s distrakcijama jer imamo malu radnu sobu, u kojoj sam odijeljen od svakodnevice stanovanja. Supruga radi u uredu, a kći Vilma ide u vrtić, tako da u miru sjednem za kompjutor i radim. Usput skuham i brzinski zdravi ručak, što je svakako bolje od dostave, a pauzu koristim kad poželim.

Tvrtko je fleksibilan u svakodnevnom životu, pa kaže kako bi se mogao prilagoditi i na rad u uredu.

- Ja sam ekstrovert po prirodi i volim komunicirati s ljudima, tako da je to nešto što mi zapravo najviše nedostaje, iako nije izravno vezano uz obavljanje posla. Vrijeme pandemije donekle je promijenilo i njihovu situaciju jer je i supruga, koja je također dizajnerica, radila od kuće. No kako se opseg posla smanjio, sve su uspjeli izvesti, a i njihova četverogodišnja kći Vilma bila je s njima cijelo vrijeme.

Važna je ravnoteža

- Dobra strana svega bila je da smo uživali u vremenu provedenom zajedno kao obitelj, a i supruzi se prilično svidio rad od doma. 

Tvrtko ističe kako ne bi mnogo toga mijenjao. - Mogu reći da sam vrlo zadovoljan radom od doma. Zbog networkinga i povezivanja s klijentima potrebno je postići ravnotežu između dizajnerskog rada i accountinga, što je također dio mojeg poslovanja.

Imajmo na umu da rad od kuće često znači i više skupih uređaja u našem domu, koji su u tom smislu sredstva za proizvodnju, pa ne bi bilo zgorega osigurati mjesto koje život znači i mirno spavati.

Hrvatska slijedi trendove

I kod nas se uvode novi modeli kako bi se spasila radna mjesta i izbjeglo smanjenje plaća radnika, a ono što je aktualno jest skraćivanje radnog tjedna. Odluka će biti donesena do 15. lipnja, no zasad je poznato da bi država snosila trošak dijela plaće radnika. Novac za tu mjeru izdvojila je Europska komisija.

I dok će jednima taj dan ili dva biti neradni, ali plaćeni od strane države, druge industrije okrenut će se radu od kuće, pa se čini da će fleksibilizacija radnih odnosa u budućnosti obuhvatiti sve dionike ekonomskog sustava želimo li u sljedećem razdoblju ekonomiju, ali i prihode cijelih obitelji, spasiti od kolapsa.

Domove koji su sigurno obiteljsko mjesto i mjesto za osiguranje egzistencije vrijedi osigurati! Osigurajte svoj dom na vrijeme uz UNIQA policu osiguranja nekretnine.

Powered by UNIQA

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 10

VIDEO

Svijet na solarni pogon: Od satelita i letjelica do solarnih cesta, klima-uređaja  i boja
ŠTO NAS ČEKA U BUDUĆNOSTI?

Svijet na solarni pogon: Od satelita i letjelica do solarnih cesta, klima-uređaja i boja

Jeste li znali da su prvi sateliti, koji i dalje kruže orbitom, energiju crpili od Sunca, da bi avioni budućnosti mogli biti na solarni pogon, ali i da postoje fasade i prozori te gotovo svaki dio kuće koji proizvodi struju

Simptomi srčanog udara za žene i muškarce - znakovi se mogu javiti čak i tjednima ranije
KAKO SI POMOĆI DO HITNE

Simptomi srčanog udara za žene i muškarce - znakovi se mogu javiti čak i tjednima ranije

Simptomi srčanog udara kod muškaraca su snažna bol u prsima, bol u lijevoj ruci ili čeljusti, te otežano disanje. I žene to mogu osjetiti, no bol kod njih može biti više difuzna, te se širiti na ramena, vrat, ruke...
Dan kad je čak 50.000 Hrvata pjevalo himnu, Claudia Schiffer hvalila Hrvatsku, Dalić navijao
VIDEO: PRIJE TOČNO 18 GODINA

Dan kad je čak 50.000 Hrvata pjevalo himnu, Claudia Schiffer hvalila Hrvatsku, Dalić navijao

Hrvatska je u Berlinu igrala na SP-u 2006. protiv Brazila. Današnji izbornik bio je navijač s ekipom iz Varaždina, Luka Modrić je bio na klupi, a i tada je kapetan bio desetka s trakom u kosi...