Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 21

Može li se štednja iz II. stupa podići odjedanput?

POWERED BY UMFO

Može li se štednja iz II. stupa podići odjedanput?
1

Jeste li ikada razmišljali o tome gdje se nalazi vaš novac kojeg svaki mjesec izdvajate za mirovinu? Ili, možete li uopće birati kako će vam biti isplaćena mirovina? Evo što biste sve trebali znati o drugom mirovinskom stupu

Prije gotovo 20 godina postojao je samo jedan, dok današnji mirovinski sustav čine čak tri stupa. Tadašnja katastrofalna demografska slika ukazivala je na neodrživost sustava u budućnosti, zbog čega je bilo evidentno da se ovaj mehanizam pod hitno mora mijenjati. Današnji je mirovinski sustav kombinacija državnog i privatnog načina financiranja i funkcionira na idući način.

Prvi se stup temelji na generacijskoj solidarnosti, zbog čega svi zaposleni izdvajaju 15% bruto plaće. Kao i prvi, tako je i drugi mirovinski stup obavezan te se za njega izdvaja pet posto od bruto plaće, dok je treći dobrovoljan. Ukratko, prvim se stupom financiraju sadašnji umirovljenici, a trećim, odnosno dobrovoljnim stupom, štede se dodatni novci za financijski stabilniju mirovinu, nad kojim donekle imate kontrolu. No znate li što se događa s novcem iz drugog stupa?

Novac se zakonom ulaže u vrijednosne papire

Novac koji svaki mjesec izdajamo za drugi mirovinski stup, nalazi se na računu otvorenom na naše ime u obaveznom mirovinskom fondu kojeg smo odabrali te je uložen u vrijednosne papire u Hrvatskoj, ali i inozemstvu. Mirovinski fondovi prema zakonskim odredbama ulažu u vrijednosne papire (obveznice i dionice) na domaćem i svjetskim tržištima, koji moraju zadovoljiti definirane uvjete ulaganja. 

U manjoj mjeri, fondovi mogu ulagati i u investicijske fondove i u depozite kod banaka. No, struktura ulaganja ovisi o kategoriji izabranog obveznog fonda (A, B i C kategorija). Konkretno, ulaže se u hrvatske državne obveznice, hrvatske kompanije, investicijske fondove i depozite hrvatskih banaka (85%), a ostatak od 15% ulaže se u inozemstvo, pretežno u dionice i dioničke fondove. A sva ulaganja i aktivnosti nadzire Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga.

Nema podizanja novca do mirovine

S obzirom na to da je mirovinski fond u zajedničkom vlasništvu svih članova, mora ulagati u korist svih svojih članova i prema njihovim zajedničkim interesima. Novi je zakon uveo A, B i C kategorije mirovinskih fondova koje se razlikuju po strukturi ulaganja i rizicima, pa tako svaki član, uz neke uvjete, može odabrati vrstu ulaganja kakvu želi. Razlike među njima uglavnom su u omjeru ulaganja u obveznice i dionice, pa su tako obveznice manje rizični instrumenti, a dionice više rizični instrumenti ulaganja.

Sredstva iz fonda po Zakonu se ne mogu se podići, jer je svrha mirovinske štednje upravo ostvarivanje mirovine. Prije stjecanja uvjeta za starosnu mirovinu, sredstva su raspoloživa jedino u slučaju odlaska u invalidsku mirovinu, ali i čak i tad, samo u obliku mirovinske isplate. U slučaju smrti, ušteđeni novac osiguranika u II. je stupu predmet nasljeđivanja, bilo kroz obiteljsku mirovinu ili kao ostavinu, a postupak kod prijevremene, isti je kao u slučaju redovite mirovine.

A ako dodatno želite osigurati svoju budućnost, onda uz obavezni odabirete i dobrovoljni mirovinski fond koji nema ograničenja vezanih uz dob ili zaposlenje. Osim što sami birate visinu, trajanje i dinamiku uplata, trajanje nije vremenski ograničeno. Ne čekajte zadnji trenutak i počnite brinuti o svojoj financijskoj budućnosti već danas. Dobrovoljni fond po svojoj mjeri odaberite ovdje.

Koraci za ostvarivanje mirovine iz II. stupa

Kad steknete uvjete za mirovinu i pokrenete postupak odlaska u mirovinu u HZMO, novac se iz mirovinskog fonda prenosi u mirovinsko osiguravajuće društvo koje vam isplaćuje doživotnu mirovinu, neovisno od iznosa iz I. stupa. A evo kako izgledaju osnovni koraci potrebni za ostvarivanje mirovine iz II. stupa.

KAKO OSTVARITI MIROVINU IZ II. STUPA?

  1. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) budućem korisniku mirovine izdaje rješenje o priznavanju prava na mirovinu, a za članove obveznog mirovinskog fonda (OMF) dostavlja podatke iz rješenja REGOS-u.
  2. Budući umirovljenik izabire mirovinsko osiguravajuće društvo (MOD) prijavom REGOS-u (Obrazac R-POD).
  3. Nakon što je u REGOS-u zaprimljeni podaci iz Rješenja o priznavanju prava na mirovinu od HZMO i protekao rok za promjenu izbora MOD-a (prijavom REGOS-u na obrascu R-POD), REGOS izdaje nalog obveznom mirovinskom društvu za doznaku sredstava s osobnog računa budućeg korisnika mirovine, na račun izabranog MOD-a.
  4. Izabrani MOD s budućim umirovljenikom zaključuje ugovor o mirovini, nakon što iz REGOS-a zaprimi podatak iz obrasca R-POD i o ukupnom iznosu kapitaliziranih sredstava na osobnom računu na dan zatvaranja osobnog računa.
  5. Iz doznačenih sredstava, umanjenih za propisanu naknadu, MOD, sukladno sklopljenom ugovoru, isplaćuje umirovljeniku mirovinu II. stupa.
Moja mirovina powered by UMFO: Sadržaj članaka dio je projekta Financijska pismenost, a nastao je u suradnji Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava te native studija 24ContentHaus. Više informacija potražite na www.mirovinskifondovi.hr

POWERED BY UMFO

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 21
VIDEO

Štednja u 3. stupu: Pogodnost za poslodavce i zaposlenike
OLAKŠICE POSLODAVCIMA

Štednja u 3. stupu: Pogodnost za poslodavce i zaposlenike

Dobrovoljna štednja u trećem stupu sve je češći izbor među osiguranicima zbog mnogih pogodnosti koje donosi, no jeste li znali da i poslodavac može dobiti porezne olakšice ako se odluči uplaćivati u ovaj stup za svoje zaposlenike?

Kako štede i ulažu građani? Dobrovoljni fondovi pri vrhu
REZULTATI ISTRAŽIVANJA

Kako štede i ulažu građani? Dobrovoljni fondovi pri vrhu

Jeste li znali da ne morate biti zaposleni kako biste počeli štednju u dobrovoljnome mirovinskom fondu? Što o štednji i ulaganju unutar dobrovoljnih mirovinskih fondova znaju naši građani, provjerili smo u istraživanju
Ridzak: Mirovinski fondovi mogu podnijeti kratkoročne tržišne šokove
SAD JE PRAVI TRENUTAK

Ridzak: Mirovinski fondovi mogu podnijeti kratkoročne tržišne šokove

Današnji položaj umirovljenika u Hrvatskoj nije blistav - mirovine su male, a budućnost neizvjesna. Jedan od načina osiguravanja kvalitetne starosti i ugodnog života u trećoj dobi jest pravodobna odluka o dodatnoj štednji