Native sadržaj

Komentari 5

Ni vježbanje nije problem: Pogledajte pet prekrasnih hrvatskih lokacija

Ni vježbanje nije problem: Pogledajte pet prekrasnih hrvatskih lokacija

Sretnici smo jer za uživanje u prekrasnoj prirodi ne moramo prelaziti granicu. Hrvatska je prepuna lokacija idealnih za sport i rekreaciju, a mi vam donosimo pet najljepših diljem zemlje koje ćete poželjeti posjetiti

Bilo da ste ljubitelj šetnje, trčanja, biciklizma ili jahanja, za sve postoji savršena lokacija među prirodnim ljepotama Hrvatske. Provest ćemo vas kroz pet najljepših lokacija, od obale, preko planina pa sve do Slavonije.

1. Spektakularna željeznica kroz Istru

Istru najbolje opisuju srednjovjekovni gradići, vrhunska gastronomska ponuda, ali i prekrasna priroda prožeta mnogim biciklističkim stazama, od kojih je zasigurno najpoznatija, ali i najneobičnija, ona na sjeverozapadu. Riječ je o stazi Parenzana (Porečanka), koja prati trasu nekadašnje željeznice duge 123 kilometra.

Ta je željeznica od 1902. do 1935. godine povezivala tri države i čak 33 grada između Trsta i Poreča. Danas je sačuvan veći dio pruge i pratećih željezničkih objekata, mostova (11), vijadukata (6) i tunela (9), a dio od graničnog prijelaza Italija-Slovenija do Poreča preuređen je u biciklističke i pješačke staze.

Zanimljiva je i priča o tračnicama ove pruge, koje su u vrijeme Mussolinijeve vlasti skinute i otpremljene brodom u tad okupiranu koloniju u Etiopiji, no brod je na putu potonuo u Sredozemnome moru. Nazvana je i Stazom prijateljstva jer povezuje tri države - Italiju, Sloveniju i Hrvatsku.

2. Najljepša planinarska staza na svijetu

Motiv za odlazak u planine moglo bi vam biti to što se na Velebitu nalazi jedna od najljepših planinarskih staza na svijetu. Riječ je o čuvenoj Premužićevoj stazi, koja kroz 57 kilometara povezuje vršne dijelove sjevernog i srednjeg Velebita. No staza zapravo nema velikih uspona, pa je prikladna i za ljude koji se nisu naviknuli na planinarenje. To možemo zahvaliti radnicima iz podvelebitskih sela, koji su je gradili od 1930. do 1933. godine i njezinom gradnjom omogućili pristup do najneistraženijih dijelova Velebita.

3. Staze uz more na ljekovitom Lošinju

Šetnja, trčanje ili biciklizam tik uz more uvijek su privlačne ideje, a sve to možete doživjeti na našem prekrasnom otoku Lošinju, gdje pješačke staze prate obalu otoka prolazeći mnogim uvalama i kroz stoljetnu borovu šumu. Staze u blizini grada i hotela su popločene, a na njih se nadovezuju manje zahtjevne planinarske staze na južnom dijelu otoka koje vode do osamljenih plaža. Prateći planinarske staze, možete posjetiti i neki od vrhova otoka, kao što su Sis (648 m), Televrin (588 m) ili Goršćak (243 m).

Uz kvalitetan pametan sat zabilježite svoju rutu kreatanja i tako na siguran način istražite čitav otok. Lošinj je inače poznat kao lječilište za one koje muče bolesti dišnih putova, ali i kao otok vitalnosti upravo zbog mnogih staza raspoređenih po čitavom otoku.

4. Trčanje uz turističko razgledavanje Samobora

Ako se želite maknuti u zelenilo i među gorje, posjetite prekrasni Samobor, koji ima izrazito razvijenu mrežu sportskih i rekreativnih staza za biciklizam, planinarenje i trčanje, što u centru samoga grada što u okolnom gorju. Tu je trkačka staza kroz Samoborsko gorje duga 16 km, ili staza od 35 km s 1500 metara uspona, koja prolazi kroz Veliki dol, Japetić i Oštrc.

Trg kralja Tomislava u gradu ujedno je početna točka zanimljive trkačke rute od 6 kilometara uz koju ćete turistički razgledati cijeli grad te proći pored franjevačke crkve i rijeke Gradne prije nego što se opet zateknete na trgu.

Zanimljiva je i šumska staza koja vodi od kapele sv. Ane prema ruševinama Staroga grada. Ruta je u jednom smjeru duga oko 600 metara te pruža mnoge mogućnosti trail trčanja - od Staroga grada do kapele sv. Ane, ili obrnuto, te od sv. Ane uzbrdo do kapele sv. Jurja.

5. Zeleni otok istočne Hrvatske

U središtu istočne Hrvatske smjestila se izrazito šumovita planina Papuk. Nazivaju je još zelenim otokom Panonskog mora, a na njoj se nalazi i istoimeni park prirode. Ona je prvi izbor za ljubitelje rekreacije na otvorenome jer, osim planinarenja, nudi brdski biciklizam, sportsko penjanje, trekking, kanuing, jahanje, a tu je i adrenalinski park Duboka. Sve ove fizičke aktivnosti zabilježit će novi pametni sat Huawei GT2e, koji prepoznaje čak 100 različitih načina vježbanja.

Početak trkačke rute najčešće je Planinarski dom Jankovac, od kojeg vodi ruta duža od 10 kilometara. Oko Papuka se biciklirati može oko Velike, Kutjeva ili Orahovice uz žubor okolnih rječica. U Pakracu se nalazi i jedinstvena cross country staza Kuna za brdski biciklizam, prilagođena za rekreativce ili obitelji s djecom. Područje Pakraca i Lipika tako ima 17, Požega i Pleternica 13, a Velika i Kutjevo sedam biciklističkih staza.

Novi Huawei Watch GT2e osigurat će vam bezbrižnost u prirodi jer mu baterija traje i do dva tjedna. Uz to mjeri razinu kisika u krvi, prati razinu stresa, kvalitetu sna, a upozorit će vas i na vremenske neprilike. Na njemu možete slušati omiljene pjesme, a dobit ćete i obavijest o pozivima ili SMS-ovima s mobitela.