Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 9
Foto: PR
Odlična prilika

Ova kartica vraća vaš novac, a ima je jako puno Hrvata: Vratite dio potrošenog još samo danas

Blagdansko vrijeme je doba u kojem se želimo počastiti više nego tijekom ostatka godine. Darovi, blagdanski stol, možda neko putovanje. Sve to cijedi vaš novčanik, pa vam donosimo nekoliko savjeta za uštede

Powered by Mastercard

Danas je tema štednje prisutna kao nikad prije i doista se može pronaći mnogo savjeta za različite načine uštede. Pitanje je samo čega smo se spremni odreći, što je to što smo možda voljni žrtvovati, a uštede u kućnom budžetu moguće je ostvariti na kreativne načine. Naučili smo da štednja i kupnja ne idu ruku pod ruku, ali je li uvijek baš tako? Mi smo istražili kako su uštedjeli neki i vjerujemo da će vas njihove prakse inspirirati.  

Australka Glen James, koja vodi financijski podcast, za početak predlaže usvajanje pravila "jedan posto". To znači da o svakoj kupnji koja premašuje jedan posto vašeg primanja morate razmisliti 24 sata. Ako ste nakon isteka tog roka sigurni da želite potrošiti novac na neku stvar i da vas to neće oštetiti, stvar možete kupiti bez grižnje savjesti. Ako vas je ovo pravilo spasilo od barem jedne impulzivne kupnje, možete biti sretni jer ste uštedjeli 1 posto svojih primanja. 

Bez mnogo odricanja

Mislite li da je nemoguće uštedjeti na pretplati na popularnim streaming servisima? Nije baš tako. Revidirajte svoj plan pretplate s vremena na vrijeme ili je pauzirajte ako ste sigurni da je nećete koristiti neko vrijeme. Mnogo korisnika ovih servisa podijelilo je s prijateljima jedan korisnički račun, ali i troškove. Tori Dunlap, "kraljica financija", kako je nazivaju korisnici TikToka, nedavno je izjavila da je osnovno pravilo štednje izdvojiti novac za sebe. 

  

- Ako svojem streaming servisu plaćate više nego što izdvajate za svoju štednju, prestanite! Ne kažem da otkažete pretplatu, ali uplatite bar toliki iznos sebi na neki drugi račun ili u kasicu. I to je više nego ne uplatiti ništa. Vi sigurno vrijedite više nego ta pretplata i tako bi se prema sebi trebali ponašati - rekla je u "Today Showu". 

Online kupnja i povrat novca

Vjerujemo da je trendu rasta ljubitelja kupnje online pridonijelo i to što je tim načinom moguće ostvariti mnogobrojne popuste. Istraživanje koje je Mastercard proveo u travnju ove godine u Hrvatskoj potvrdilo je da su se potrošačke navike u Hrvata, kao i u svijetu (što potvrđuje da pratimo trendove), znatno promijenile, pa ne iznenađuje rezultat prema kojem čak 91% ispitanika koristi kartice za online kupnju barem povremeno, a gotovo polovica njih napomenula je da u budućnosti češće planira kupovati na taj način.

Happy,Woman,Doing,Online,Shopping,At,Home

Upravo smo zato ispitali kako to rade iskusni online kupci. Kodovi za popuste i kuponi, kažu oni, prednosti su online šopingiranja, zbog kojih ubacujemo stvari u košaricu sa zadovoljnim osmijehom. A jedna od boljih stvari vezanih za online shopping je dostava na kućna vrata. U slučaju da nije besplatna, veterani internetske kupnje savjetovali su da s prijateljima okrupnite narudžbu jer se za veće iznose dostava obično ne plaća. Prijedlog za uštedu je i pričekati da trgovac ponudi besplatnu poštarinu, što često čine. Pretplatite se na newslettere omiljenih dućana. Vjerujte, isplati se biti na listi jer za vjerne pratitelje često pripremaju posebne pogodnosti u vidu popusta. 

Indian,Man,Holding,Credit,Card,,Using,Smartphone,And,App,For

Obratite pozornost i na to kojim ste karticama koristite. Naime, korisnici debitnih Mastercard® kartica koji unutar jednog mjeseca izvrše pet online kupnji kod bilo kojeg domaćeg ili stranog online trgovca u ukupnom iznosu od najmanje 1200 kuna dobivaju povrat novca u iznosu od 50 kuna. Inicijativa traje do 30. studenog ove godine.

Živimo u zahtjevnom vremenu, ali to nas može motivirati da vlastitim financijama upravljamo opreznije i kvalitetnije nego ikad. Na nama je da istražimo opcije te da u tablicu za planiranje i upravljanje kućnim budžetom dodamo redak s nazivom „povrat“, koji nam do kraja mjeseca na online kupnju i plaćanje karticom omogućuju Mastercard i OTP banka.

Podjela je ušteda

Zbog stalnog poskupljenja goriva nerijetko se čuju savjeti za dijeljenje prijevoza. Pritom je važno istaknuti da putovanje do posla s kolegama znači financijsku dobrobit za pojedinca, ali i ekološku za društvo. Uštedjeti možemo i kad putujemo dalje, izvan prebivališta, bilo da je riječ o putovanjima unutar ili izvan Hrvatske, ako koristimo neku od platformi za dijeljenje prijevoza.

Carpooling,With,Girl,And,Boys.,Car,Ride,With,Peoples.,Vehicle

A moderne generacije razvijaju neke svoje tehnike ušteda. Primjerice, ako nemaju partnere, milenijalci i pripadnici generacije Z odlučuju se za dulji ostanak u suživotu s cimerima ili roditeljima jer uštedu ostvaruju dijeljenjem troškova najma i režija. Nešto smo naučili i u vrijeme lockdowna, a što nije loše nastaviti prakticirati. Primjerice, ako novac izdvajate za članstvo u teretani koje možda i ne koristite redovito, pronađite neke od besplatnih online treninga ili provedite više vremena rekreirajući se besplatno u prirodi. Možda se ne čini kao velik trošak, ali zbrojite koliku ćete uštedu ostvariti na godišnjoj razini pa ćete vidjeti da se nekad i isplati. 

Mnoge savjete za rezanje troškova možete naći i na društvenim mrežama. Popularne su grupe poput „Money saving hints, tips and ideas“, u kojima možete naći pregršt inspiracije i preporuka za razne načine uštede. Isplati se proučiti ih i pronaći one koji su u skladu s našim navikama, a ujedno iskoristiti pogodnosti koje su nam nekad na dohvat ruke. 

Uštedu prilikom online kupnje omogućuju vam Mastercard i OTP banka. Obavite 5 ili više online kupnji tijekom trajanja promocije debitnom ili prepaid Mastercard® karticom OTP banke u minimalnom ukupnom iznosu od 1200 kuna (159,27 eura) i ostvarite povrat novca od 50 kuna (6,64 eura). Promocija traje od 1. 11. do 30. 11. 2022.

Powered by Mastercard

Komentari 9
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Umirovljenici Branko, Đurđica i Vera kontroliraju dijabetes svake minute
POMAŽE IM NOVA TEHNOLOGIJA

Umirovljenici Branko, Đurđica i Vera kontroliraju dijabetes svake minute

Prehrana, tjelovježba i edukacija najvažniji su u borbi s dijabetesom, a kontroliranje razine šećera u krvi ključno je za dug i kvalitetan život. Branko, Đurđica i Vera ispričali su nam kako je dijabetes promijenio njihov život

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...
Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...