Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 1
Foto: PR
PODIŽE RASPOLOŽENJE

Od lješnjaka čudnog izgleda do valute vrednije od zlata: Ovu namirnicu uvrstite u prehranu

Kakao od davnina ljudi smatraju izuzetnom i dragocjenom namirnicom. Kroz povijest su zrna ove biljke koristili kao valutu, a danas ljekovita svojstva kakaa štite organizam od bolesti i slobodnih radikala, glavnog uzroka starenja

Sadržaj donosi: Čokolino

Kakao je jedan od najstarijih poznatih sastojaka u prehrani ljudi. Prvi Europljanin koji se susreo s kakaom bio je Kristofor Kolumbo, koji ga je nazvao “lješnjacima čudesnog izgleda”, a u Europu je u obliku napitka prvi put stigao 1519. godine. Tijekom povijesti kakao je bio važan izvor hrane za mnoge kulture, a u Meksiku su se nekad njime koristili kao valutom koja je bila vrednija od zlata i srebra. Danas se kakao koristi u različitim oblicima, od proizvodnje čokolade do raznih napitaka, no osim što je ukusan, kakao je poznat po zdravstvenim dobrobitima. Mnoga istraživanja pokazala su da konzumiranje kakaa može pozitivno utjecati na zdravlje srca, mozga i kože. U nastavku smo istražili neke od ključnih dobrobiti kakaa za ljudsko zdravlje i načine na koje ga možete konzumirati. 

Namirnica s najviše antioksidansa

Sirovi kakao, u zrnu, komadićima ili u prahu, prema njegovim nutritivnim svojstvima, smatraju jednom od najhranjivijih namirnica na svijetu. Kakao je izuzetno bogat antioksidansima, koji su odgovorni za ukupno zdravlje ljudskog organizma. Antioksidansi inače štite organizam od bolesti i slobodnih radikala, koji su glavni uzrok starenja. Zanimljivo je i da kakao sadrži najveću koncentraciju antioksidansa, i to u usporedbi s bilo kojom drugom namirnicom na svijetu. Gledajući po težini, kakao ima više antioksidansa nego crno vino, borovnice, acai bobice, šipak i goji bobice zajedno! Primjerice, obična borovnica sadrži 32 različita antioksidansa, a kakao ih sadrži čak 621!

Hands,Holding,Freshly,Harvested,Raw,Cocoa,Beans,Over,A,Bag

Među tom količinom antioksidativnih tvari nalazi se i tvar poznata kao epikatehin, čije su dobrobiti tolike da mnogi stručnjaci smatraju kako bi ga trebalo uvrstiti u vitamine. Mnoga istraživanja pokazuju da konzumacija kakaa sprečava pojavu šećerne bolesti, bolesti srca te zloćudne bolesti.  Naime, flavonoidi u kakau mogu poboljšati osjetljivost na inzulin, hormon koji pomaže u regulaciji razine šećera u krvi. Također, flavonoidi u kakau mogu poboljšati protok krvi u mozgu i poboljšati funkciju mozga. Ali kakao prah nije dobar samo za vaše zdravlje nego je dobar i za vaše raspoloženje!

Podiže raspoloženje i vraća energiju

Kakao sadrži tvari koje povećavaju razinu serotonina u mozgu, a s više serotonina smo zadovoljniji, smireniji, bolje raspoloženi i manje gladni. Serotonin igra važnu ulogu u regulaciji raspoloženja, a nedostatak serotonina povezan je s depresijom i drugim mentalnim poremećajima. Isto tako, konzumacija kakaa povećava i razinu energije, pa ga preporučuju svima koji su potišteni, razdražljivi i depresivni. 

Beautiful,Young,Woman,Eating,Chocolate,In,Kitchen

Kakao je odličan i za zaštitu desni od karijesa jer sadrži polifenole, koji pomažu u borbi protiv kiseline koja napada zubnu caklinu. No ne samo da pomaže zubima da ostanu zdravi nego je izvrstan za kožu. Kakao može koži koristiti tako što će je zaštititi od sunca i pomoći u cjelokupnoj hidrataciji. Dakle, zbog svih navedenih prednosti ovu namirnicu svakako uvrstite u svoju prehranu!

1000 zrna za kilogram čokolade

Kod ove namirnice zanimljiv je i njezin uzgoj. Potrebno je od tri do pet godina prije nego što stablo kakaovca urodi plodom. Svako stablo proizvede oko 1000 zrna godišnje, ali to je dovoljno samo za proizvodnju jednoga kilograma čokolade. Zato, sljedeći put kad kažete da je neka čokolada s velikim udjelom kakaa skupa, sjetite se ovoga! No iako je jedan od najpopularnijih načina konzumacije kakaa upravo iz čokolade, za one koji ipak žele izbjeći šećer imamo dobru vijest. Riječ je o novom članu obitelji Čokolino. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Lino (@lino.hrvatska)

Naime, Čokolino Dark sadrži 15% čokolade i zaslađen je čokoladom i datuljama. Čokolino Dark zbog svojih sastojaka postaje pravi saveznik u održavanju zdravlja cjelokupnog organizma, a za sve obožavatelje Čokolina imamo i super nagradu - Čokolino Dark paket i digitalnu pretplatu na 24sata! Sve informacije o tome kako se prijaviti na nagradni natječaj saznajte ovdje i sigurni smo da će novi Čokolino postati omiljen obrok za vaš početak dana ili međuobrok koji će vam dati dovoljno snage i energije za cijeli dan!

Čokolino Dark napravljen je od 100% cjelovitog zobenog brašna, pa je pogodan i za osobe koje izbjegavaju gluten ili žele ograničiti njegov unos. U kombinaciji s mlijekom vrlo je hranjiv obrok bogat vlaknima te dobar izvor proteina, magnezija, vitamina C i vitamina skupine B.

Sadržaj donosi: Čokolino

Komentari 1
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba
KAMO ZA PRAZNIK RADA?

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba

Na samo sat vremena od Zagreba i malo manje od Rijeke, u srcu Gorskoga kotara, smjestio se zaštićeni krajolik kanjon Kamačnik. Povodom Praznika rada Bistro Kamačnik organizira bogat zabavni program i vrhunske mesne i riblje specijalitete

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno