Od salate do ikone pop kulture: Kako se rajčica našla pod svjetlima reflektora
Nekad jednostavna namirnica iz bakinog vrta, a danas globalna superzvijezda, rajčica je tiho ali odlučno prešla put od priloga na tanjuru do prave pop ikone
Od glavnih uloga na filmskom platnu, preko protagonistice u viralnim TikTok videima, do turističkog magneta na jednom dalmatinskom otoku, rajčica se, čini se, zavukla u svaku poru popularne kulture. Cijeli svijet kao da je posljednjih godina poludio za ovim crvenim čudom prirode.
Doznajte na koje se načine rajčica našla pod svjetlima reflektora!
Festival La Tomatina
Riječ je o međunarodno popularnom festivalu bacanja rajčice koji svake zadnje kolovoške srijede organiziraju u gradiću Buñolu. Vjeruje se da je priča počela sredinom prošlog stoljeća, i to slučajnim prijateljskim gađanjem rajčicama na ulicama ovog španjolskoga gradića u vrijeme tradicionalnih svečanosti u čast zaštitnika grada.
Događaj počinje natjecanjem u penjanju na namazani stup (palo jabón), nakon čega slijedi kaotična bitka rajčicama na gradskom trgu. Kamioni prepuni zrelih rajčica istovare ih na ulice, a sudionici se s veseljem gađaju ovim sočnim plodovima otprilike sat vremena.
Ako planirate priključiti se ovoj zabavnoj razmjeni vatre, imajte na umu da i ova igra ima pravila. Najvažnije je, ističu organizatori, poštovati druge. Bacaju se isključivo rajčice, i to tek nakon što se zgnječe. Tako je udarac mekši i manja je mogućnost da nekoga ozlijedite. I za kraj, obratite pozornost na kamione koji na središnji trg dovoze desetke tona ovog ukusnog voća. Jer da, rajčica je službeno bobica zato što nastaje iz cvijeta biljke i sadrži sjemenke!
Attack of the Killer Tomatoes
Jeste li znali da rajčicu u Italiji nazivaju zlatnom jabukom, a da je Francuzi, zbog njenih navodnih afrodizijačkih moći, smatraju jabukom ljubavi? Imajući to na umu, uopće ne čudi podatak da se netko dovinuo rajčici dodijeliti glavnu rolu na filmskom platnu.
Film "Attack of the Killer Tomatoes" počinje nizom bizarnih ubojstava u kojima rajčice postaju smrtonosne i napadaju ljude, parodirajući poznate horor filmove poput "Ralja". Vlada okuplja tim koji se suprotstavlja prijetnji, a ispostavlja se da predsjednikov tajnik pokušava iskoristiti kaos i preuzeti kontrolu nad rajčicama. Film završava pobjedom nad ubojitim rajčicama i parodijskim epilogom u kojem iz zemlje izrasta mrkva koja nagovještava novu prijetnju.
Iako su inicijalne reakcije publike i kritičara na film bile, najblaže rečeno, mlake, ova je B produkcija u međuvremenu stekla kultni status među gledateljima. Štoviše, trend je uzeo tolikog maha da su krajem '80-ih i početkom '90-ih snimljena tri nastavka, a franšiza će ove godine krenuti i u novu, suvremenu reboot produkciju!
Rajčica na mrežama
Na TikToku su se izrodili mnogi foodie trendovi, ali malo koji su podignuli toliku prašinu kao baked feta pasta i pink sauce. Prvi je osvojio mlade jednostavnošću – dovoljno je ubaciti cherry rajčice i kocku fete u pećnicu, preliti maslinovim uljem pa umiješati svježe skuhanu tjesteninu. Rezultat je kremasto šareno jelo koje izgleda savršeno na kameri i još bolje na tanjuru. Nije čudo da su ga milijuni označili kao svoj “go-to” recept jer spaja brzo, ukusno i vizualno atraktivno – sve ono što TikTok generacija traži.
Pink sauce, s druge strane, pokazao je koliko estetika može biti moćna. Umak u šokantno ružičastoj boji zaludio je feedove jer je izgledao kao da je stvoren za filtre na Instagramu i TikToku. Iako je izazvao mnoge rasprave o sastojcima i sigurnosti, znatiželja je bila jača – svi su htjeli znati kakvog je okusa i zašto je toliko popularan. Za razliku od pečene fete koja je završila u tisućama kuhinja, pink sauce je ostao više kulturološki fenomen, dokaz da hrana na društvenim mrežama ne mora biti samo ukusna nego da može biti i zabavna, provokativna i estetski neodoljiva.
Živjela rajčica!
Rajčica je podrijetlom iz Južne Amerike, a najbliži srodnici su joj krumpir i patlidžan. Jedna je od rijetkih namirnica koje su nutritivno vrednije nakon termičke obrade, a u Europu je stigla tek u 16. stoljeću. Naši su je preci na početku smatrali otrovnom, zbog čega ne čudi da je svima omiljeni talijanski umak od rajčice postao popularan tek nakon cijelog stoljeća prisutnosti rajčice na europskom tlu.
Rajčica spada među najpopularnije kulture na svijetu, a Amerikanci je štuju do te mjere da je rajčicu čak nekoliko saveznih država, počevši s Arkansasom, proglasilo svojim državnim simbolom. Može se uzgajati bez zemlje, što su zorno prikazali NASA-ini znanstvenici koji su rajčicu uspjeli uzgojiti čak i u svemiru!
Emoji rajčice koristi se i u digitalnoj komunikaciji za izražavanje neslaganja ili ismijavanja, nadovezujući se na staru praksu bacanja rajčica na nezadovoljne izvođače. Danas simbolizira kritiku ili nezadovoljstvo na zabavan i bezopasan način, prilagođen modernom online okruženju.
Kraljica festivala
Iako diljem svijeta postoji niz festivala posvećenih ovom božanskom plodu, i mi u Hrvatskoj imamo svoga konja za utrku. Svake godine Dobropoljana na otoku Pašmanu postaje domaćin šarenoj i mirisnoj fešti – Pomidorini, a 2025. godine slavlje je bilo 9. kolovoza. Posjetitelji su uživali u domaćim delicijama pripremljenima od rajčica - od svježih salata do bogatih umaka.
Ne slavi se rajčica samo u Dalmaciji - i u Istri se organizira festival u čast ove popularne namirnice. U srpnju je tako ove godine Grad Umag u suradnji s Podravkom i Turističkom zajednicom grada Umaga organizirao 'Feštu od rajčica' na kojoj su posjetitelji mogli užvati u bogatoj gastronomskoj ponudi s jelima od rajčice, kao i raznim zabavnim aktivnostima.
Kad govorimo o hrvatskoj rajčici, ne možemo izostaviti jednog od glavnih protagonista održive poljoprivrede u Lijepoj Našoj. Podravka već desetljećima predvodi agronomske trendove, a kvaliteta njezinih proizvoda transgeneracijski je prepoznat sinonim provjerene izvrsnosti.
Podravkina rajčica Passata nastaje od 100% domaćih sirovina, a svaka rajčica obrađena je unutar 24 sata kako bi sačuvala prirodni okus i svježinu. Kroz suradnju s lokalnim kooperantima i vlastite nasade Podravka njeguje samodostatnost i održivu poljoprivredu, potičući jačanje zajednice i očuvanje tradicije.
Passata se ističe kao simbol kontinuiranog ulaganja u domaće sorte i kvalitetu povrća. A isti se principi održive domaće proizvodnje protežu i na druge proizvode – od cikle i graška do paprike za ajvar i domaćih šljiva – pokazujući da prava vrijednost proizvoda počinje na domaćem polju.