Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 12
Foto: Privatni album
GVARDIOLOV TRENER

'Joško je hrvatski igrač s najvećim potencijalom. Izrazito je jednostavan i dobro odgojen'

U tijeku je jubilarna 60. sezona Bundeslige, pa je pravi trenutak da se prisjetimo hrvatskih velikana koji su u njoj svojedobno briljirali. Nogometni stručnjak Andro Fistonić pritom se osvrnuo i na budućnost mladih talenata

Powered by Telemach

Bundesliga danas slovi za jednu od najjačih i najbogatijih nogometnih liga na svijetu. No jeste li znali da je Jugoslavija bila okidač za njezin nastanak? Točnije, pobjeda Jugoslavije nad Njemačkom u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Čileu bila je presudna za odluku o formiranju njemačke nogometne lige pod vodstvom predsjednika DFB-a (Deutscher Fußball-Bund) Hermanna Neubergera. Tako je prije 59 godina, preciznije - 24. kolovoza 1963. godine - odigrana prva službena utakmica njemačkog nogometnog prvenstva - Bundeslige.

Danas je to liga koja okuplja razne talente iz svih zemalja svijeta, no Hrvati u njoj posebno briljiraju. Zašto je to tako i postoji li neka tajna uspjeha hrvatskih igrača i trenera, upitali smo nogometnog stručnjaka Andru Fistonića, sadašnjega koordinatora omladinskog pogona nogometnoga kluba Istra 1961.

Oni traže kreativnost, a mi to imamo

Ovogodišnji rezultati Međunarodnog centra za sportske studije (CIES) pokazali su da je Hrvatska osma zemlja u svijetu po broju nogometaša u inozemstvu i prva kad se uzme u obzir broj stanovnika. To znači da je u odnosu na 2017. godinu, kad je istraživanje prvi put napravljeno, broj Hrvata u stranim ligama porastao za 25%.

Dio tog postotka čine i hrvatski nogometaši u njemačkoj Bundesligi. Prema podacima portala Transfermarkt, u sezoni 2022/23. igra ih 11, što je najveći broj hrvatskih nogometaša u toj ligi od 2017. godine. Upitali smo Fistonića zašto su Bundesligi toliko zanimljivi naši igrači s obzirom na to da je više od 100 hrvatskih nogometaša nosilo dresove njemačkih klubova.

- Bundesliga, kao i sve ostale europske lige, okreće se strancima u onom trenutku u kojem određenu kvalitetu ne može pronaći u svojoj državi. Nijemci često traže kreativne i lucidne igrače izvan svojeg sustava razvoja. Hrvatska, kao i ostale zemlje Balkana, Južne Amerike i Afrike, to mogu ponuditi - objašnjava mladi nogometni stručnjak i dodaje da Hrvate od ostalih stranaca iz navedenih zemalja razlikuje to što su naša i njemačka kultura mnogo sličnije negoli južnoamerička ili afrička. Upravo je zato i proces integracije kvalitetnog hrvatskog igrača u Bundesligu mnogo kraći.

Intense,Struggle,For,The,Ball,On,The,Soccer,Field

Uspjeh je kad te Nijemci smatraju svojim

Mnogi su domaći igrači prošli školu njemačkog nogometa, no samo su neki od njih, zahvaljujući fenomenalnom učinku na terenu, postali miljenici njemačkih navijača. Među njima je i Zvonimir Soldo, hrvatski igrač s najviše nastupa u povijesti Bundeslige (301), a slijede ga Josip Šimunić (271), Robert Kovač (247), Niko Kovač (241) i Ivica Olić (238), pritom svakako vrijedi spomenuti i učinak legendarnih Marija Mandžukića, Ivana Rakitića te Ivana Klasnića.

Predvodnik ove liste, Zvonimir Soldo, uspio se upisati i na listu trenera, kad je također pokazao odličan učinak te je prema podacima Transfermarkta u 43 utakmice osvojio 43 boda.

- Zvonimir Soldo izrazito je cijenjen u Njemačkoj. Ljudi u Kölnu smatraju ga 'svojim', što vidim kao golem uspjeh. Ostavio je dubok trag kao igrač, a kratko i kao trener - objašnjava Fistonić te dodaje da, kad je riječ o najuspješnijim Hrvatima u Bundesligi, Nijemci najčešće ističu braću Kovač.

- Tu je također Ivan Rakitić (Schalke 04) i sad sigurno Andrej Kramarić, koji ima posebnu relaciju s Hoffenheimom. On je unatoč ponudama velikih klubova ostao u tom načelno 'manjem' klubu i to je ono što Nijemci, pogotovo navijači Hoffenheima, cijene - objašnjava sugovornik. No kad se spominju postignuća nogometaša u Bundesligi, jednako je važno spomenuti fantastičan učinak hrvatskih trenera.

Branko Zebec čvrsto drži prvu poziciju najuspješnijeg hrvatskog trenera u povijesti Bundeslige, vodio je 414 utakmica i osvojio 678 bodova. A ostalih top 5 čine: Zlatko Čajkovski (246 utakmica, 384 boda), Ivica Horvat (235 utakmica, 351 bod), Niko Kovač (136 utakmica, 222 boda) i Zvonimir Soldo (43 utakmice, 43 boda).

- Gospodina Zebeca Nijemci izrazito cijene zbog novih metoda rada, za koje sam čuo da su u to doba modernizirale njemački nogomet. On je dobio trenersku licenciju na istom fakultetu u Kölnu na kojem sam i ja studirao, pa mogu reći da sam primijetio zapise o tom dobu i ozbiljnosti koju je i tad njemački nogomet provodio u edukaciji novih nogometnih trenera - prisjeća se Fistonić te dodaje da bi uz njega također spomenuo odličan učinak Nike Kovača, koji je s Frankfurtom napravio vrlo dobar posao, podignuo je klub na višu razinu i sebe profilirao kao međunarodnog trenera.

People,Cheering,For,A,Team

Mladi igrači nastavljaju dominaciju

Među igračima nove generacije koji su ostavili najveći trag svakako se ističe već spomenuti Andrej Kramarić, na poziciji napadača nogometnoga kluba TSG 1899 Hoffenheim. On je u protekle dvije sezone hrvatski nogometaš s najviše postignutih golova (9), ali je i domaći igrač s najviše postignutih golova u povijesti lige (91). No kad se gleda novija statistika, trenutnu poziciju najuspješnijeg i najskupljeg hrvatskog nogometaša u Bundesligi drži Joško Gvardiol.

On je u sezoni 2021/22. za RB Leipzig odigrao 19 utakmica, postigao dva gola te imao dvije asistencije. No treba uzeti u obzir i podatak Opta Sportsa, britanske kompanije za sportsku analitiku, koja je objavila da je Gvardiol tijekom 1600 minuta igre osvojio čak 158 lopti. Ispred njega je bio samo stoper Bayerna Dayot Upamecano, koji je u toj sezoni osvojio 169 posjeda.

- Mislim da je Joško Gvardiol sigurno hrvatski igrač s najvećim potencijalom u Bundesligi, a možda i ukupno. Jošku sam bio trener u kategoriji U-14 škole nogometa Dinamo Zagreb i vrlo mi je drago što je izrastao u takvog igrača. Njegov veliki plus sigurno je to što je izrazito jednostavan i dobro odgojen dečko. Upravo je taj faktor često presudan u Njemačkoj za brzu integraciju u momčad, klub i društvo općenito - ističe naš sugovornik.

Fistonić također smatra kako su Red Bull Leipzig i cijeli koncept klubova Red Bulla najbolje mjesto za mladog igrača poput Gvardiola da iskoristi svoj potencijal.

- Prije 23. godine, do kada traje proces razvoja igrača, nema potrebe da Joško napusti Leipzig jer mu nudi sve što mu je potrebno - ističe stručnjak te se osvrće i na učinak talentiranog Borne Sose, koji trenutno igra u nogometnom klubu VfB Stuttgart.

- Borna je izrastao u fenomenalnog lijevog beka. Uvijek je imao vrhunski potencijal, samo mu je trebalo vremena da se integrira u njemački sustav. Riječ je o igraču koji se može prilagoditi različitim nogometnim filozofijama. Osobno bih ga volio vidjeti u Engleskoj ili Španjolskoj - kaže Fistonić.

Od ostalih igrača u Bundesligi svakako vrijedi spomenuti i učinak Josipa Brekala i Bartola Franjića u klubu WfL Wolfsburg, Kristijana Jakića i Hrvoja Smolčića u Eintracht Frankfurtu, Josipa Stanišića u Bayern Münchenu, Ivana Šunjića i Filipa Uremovića u Herthi BSC i Nikolu Soldu u Kölnu.

Croatia,Football,Supporter,On,Stadium.,Croatian,Fans,Cheer,On,Soccer

Igra na ulici gradi karakter

Možemo zaključiti kako je neosporna kvaliteta koju Hrvatski igrači uvijek iznova pokazuju u Bundesligi, pa smo za kraj upitali našeg sugovornika u čemu leži ključ uspjeha naših nogometaša u njemačkim klubovima.

- Mislim da se radi o okruženju u kojem hrvatski igrači odrastaju. Prošle generacije djece u Hrvatskoj tijekom odrastanja češće su provodile vrijeme igrajući nogomet na ulici, u školama i parkovima. Takvi uvjeti razvijaju kreativne, snalažljive i karakterne igrače koji u nogometnim uvjetima znaju napraviti razliku - objašnjava Fistonić te pritom dodaje kako treba uzeti u obzir i da je velik broj igrača rođen u Njemačkoj, kao djeca hrvatskih emigranata, poput braće Kovač, Tomislava Marića i drugih.

A kakvu će snalažljivost i kreativnost hrvatski igrači u Bundesligi pokazati ove sezone, možete pogledati na EON TV-u. Hoće li Kramarić unatoč ozljedi gležnja nastaviti pobjednički niz i što će sve prirediti Gvardiol, kojeg ni slomljeni nos ne može zaustaviti, ostaje nam vidjeti. SportKlub i EON TV ekskluzivno donose sve utakmice Bundeslige, koja je startala u kolovozu, a trajat će sve do 27. svibnja. Uživo pratite statistike utakmica, rezultate, sastave timova i druge sportske zanimljivosti. Uz EON Sports Mode nema propuštenih informacija. Gledajte sport bilo gdje, bilo kad i na bilo kojem uređaju.

EON TV pruža vrhunsko iskustvo gledanja i bogatu ponudu najboljih domaćih i međunarodnih sportskih programa. U EON TV-ovim su paketima dostupni SportKlub kanali - 15 SK kanala, a od toga je 10 SK kanala + SK HD, SK 4K, SK Golf, SK Fight i SK e-sports. Svi kanali su u HD rezoluciji, a SK4K ima 4K rezoluciju. Vrhunske sportske događaje pratite i na programima Eurosport 1 HD, Eurosport 2 HD i Eurosport 4K. Na raspolaganju vam je više od 190 televizijskih kanala, uključujući više od 110 kanala u HD-u koji se mogu gledati do sedam dana unatrag te više od 24.000 naslova u Video klubu.

Powered by Telemach

Komentari 12
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno

Pripreme za sezonu bazena u punom jeku: Koji su proizvodi obavezni u održavanju bazena
LJETO JURI PREMA NAMA

Pripreme za sezonu bazena u punom jeku: Koji su proizvodi obavezni u održavanju bazena

Iako nas temperature šokiraju, ne treba sumnjati u jačinu ljeta koje je pred nama. A ako smo ponosni vlasnici bazena ili se spremamo to postati, ovo su proizvodi koji su potrebni da kupanje ovog ljeta bude uživancija
Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...