Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 13
Foto: Sajema
VLAGA U DOMU

Oštećeni kabeli, prekidači, utikači i utičnice najčešći su uzroci strujnog udara

Osim na prozorima i zidovima, vlaga se nakuplja na metalnim dijelovima električnih uređaja, zbog čega se javlja korozija, koja smanjuje funkcionalnost uređaja, a postoji i povećana opasnost od električnog udara

Sadržaj donosi: Lunos Hrvatska

Ako ste na prozorima ili zidovima primijetili kapljice vode, vrlo je vjerojatno da je vaš dom previše vlažan. Vlagu u domu stvaramo svakodnevnim aktivnostima poput kuhanja, kupanja, sušenja rublja, pranja posuđa, a pospješuju je problemi s curenjem cijevi, neodgovarajuća izolacija zidova, vrata i prozora te nedovoljna ventilacija prostora. 

Osim što se zadržava na prozorima i zidovima, vlaga se nakuplja na metalnim dijelovima električnih uređaja, zbog čega se javlja korozija, koja smanjuje funkcionalnost i trajnost uređaja. Kućanski uređaji, bojleri, klime, laptopi, sušila i sl. postaju rizični za korištenje, a postoji i povećana opasnost od električnog udara.

Woman,Hand,Wipes,Off,Water,Condensation,In,Room,With,High

Čuvajte kućanske uređaje od vlage

Znate li da su oštećeni dijelovi električnih instalacija (kabeli, prekidači, utikači i utičnice), kao i oštećeni dijelovi električnih uređaja, najčešći razlozi strujnog udara? A upravo je vlaga jedan od glavnih uzročnika korozije i propadanja instalacija. 

Žice od bakra i aluminija pod utjecajem vlage podložne su hrđanju, hrđa nagriza kablove i sklopke ostavljajući ih gole i opasne. Osim toga, vlaga može prodrijeti kroz razvodnu kutiju te oštetiti prekidače.

I elektronički uređaji poput računala i televizora u opasnosti su od korozije. Računala se hlade uz pomoć ventilatora, a kad vlaga uđe u ventilator, on će se nepotrebno naprezati pa može doći do pregrijavanja. Višak topline također uništava značajne komponente, zbog čega će se uređaj češće kvariti.

S vremena na vrijeme možete primijetiti da vam svjetla u kupaonici ili kuhinji trepere. Zbog kondenzacije žice počinju hrđati, a korozija dovodi do labavih spojeva, koji utječu na rad rasvjetnih tijela. U tom slučaju neka električar provjeri ožičenje i popravi labave spojeve.

Worker,Repairing,Fridge,In,Kitchen

Kako zaštititi uređaje u domu?

Zaštititi električne uređaje od vlage možete tako da koristite vodootporne kutije ili ormariće za elektroniku te da podignete uređaje i kablove iznad tla kako biste smanjili rizik od kontakta s vlagom u slučaju poplave ili puknuća cijevi. Provjeravajte svoje uređaje. Ako primijetite pukotine ili oštećenja kroz koja bi mogla prodrijeti vlaga, popravite ih ili zamijenite. 

Kondenzacije u domu riješit ćete se tako da prostor u kojem boravite više provjetravate, prilikom kuhanja koristite napu i otvarate prozor te pokrivate lonac poklopcem. Stecite naviku otvaranja prozora i nakon svakoga kupanja ili tuširanja kako biste omogućili izlazak toplog vlažnog zraka. Sustav grijanja i temperaturu u domu najbolje je održavati konstantnom.

Postoji trajno rješenje za vlagu

Ako ništa od spomenutog ne pomogne, morat ćete poduzeti konkretnije mjere - investirati u bolju izolaciju ili ugraditi sustav ventilacije.

Ventilacijski sustavi osiguravaju stalan dotok svježeg zraka u prostoriju, a prednosti ugradnje pritom su mnogostruke. Tehnologija automatski odvodi potrošeni zrak s neugodnim mirisima, kao i suvišnu vlagu te štetne čestice, a dovodi u stan svježi filtrirani zrak. Tako sprečavate nastanak plijesni i pojavu grinja. Osim toga, ventilacijski sustavi štede energiju i smanjuju račune jer, ako vlaga u stanu iznosi 70%, potrebno je utrošiti čak 26% više energije za grijanje.

S ventilacijskim sustavima kvaliteta zraka uvijek je ista, a primjerice Lunos ventilacijski sustav cjenovno je pristupačan i iznimno jednostavan za montažu. Prije mnogo godina na ovakve sustave gledalo se kao na luksuz, a u sadašnje je vrijeme to postala nužnost koja rješava probleme vezane za kvalitetu i sigurnost života u stambenom ili poslovnom prostoru.

2
| Foto: Lunos Hrvatska

Za više informacija nazovite besplatni telefonski broj: +385 1 4816 581 ili pošaljite upit na: lunos@lunos-hrvatska.com.

Sadržaj donosi: Lunos Hrvatska

Komentari 13
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Fantastični proljetni obroci s namirnicama iz limenke: Donosimo četiri odlična recepta
OLAKŠAJTE SEBI KUHANJE

Fantastični proljetni obroci s namirnicama iz limenke: Donosimo četiri odlična recepta

Da biste mogli uživati u lijepom vremenu, pronašli smo recepte koji se spreme za čas, a uključuju gotove namirnice iz limenki. Pritom želimo istaknuti da hrana u limenkama ne sadrži konzervanse i jednako je zdrava kao zamrznuta

Odbačenim predmetima i starim stvarima udahnite novi život
TO MOŽE SVATKO, EVO KAKO

Odbačenim predmetima i starim stvarima udahnite novi život

Uz malo kreativnosti gotovo svakom predmetu možete dati novu svrhu. Doznajte kako prenamijeniti stare, nepotrebne predmete, uključite se u nagradni natječaj te osvojite bogate nagrade
Zaputite se u prirodu: Vozite se skelom, biciklirajte prirodom, budite znanstvenici i fino jedite
OBITELJSKI VIKEND

Zaputite se u prirodu: Vozite se skelom, biciklirajte prirodom, budite znanstvenici i fino jedite

Donosimo vodič za idealan obiteljski vikend-izlet. Kamo ići, što istražiti i kako se pripremiti za odlazak u prirodu da ne ostanete žedni i gladni te da se dobro zaštitite od uboda insekata