Obavijesti

Native sadržaj

Praktikanti uče raditi na tehnološki naprednim strojevima uz iskusne mentore

Praktikanti uče raditi na tehnološki naprednim strojevima uz iskusne mentore

Kvalitetan radnik zlata je vrijedan! Upravo je zato Marko Štritof, direktor jedne od najuspješnijih hrvatskih tiskara, zajedno s Grafičkom srednjom školom i Grafičkim fakultetom pokrenuo inicijativu s ciljem stvaranja kvalitetnih radnika u ovoj branši

Možda nismo ni svjesni da je knjiga jedan od najvažnijih izuma u povijesti. Omogućila je i utjecala na dostupnost informacija i lakšu komunikaciju te na taj način odredila daljnji tijek povijesti. Tiskarstvo se kao industrija do danas jako promijenilo i postalo je biznis sa sofisticiranom tehnologijom, no nije uvijek bilo tako.

Od glinenih pločica do ofseta

Tisak je, smatra se, nastao u Kini. Oko tisućite godine po. Kr. izumljena su pokretna slova od kojih su se pisale riječi. Prve prave knjige bile su sastavljene od bambusovih daščica, a kasnije su ih zamijenili svici od svile. U 15. stoljeću Johannes Gutenberg izazvao je kulturnu revoluciju izumivši tiskarski stroj. Poznat je i po tome što je konstruirao drvenu prešu pomoću koje se dobivao otisak pritiskom ravne ploče preko lista papira. Tim postupkom je otisnuo prvu tiskanu Bibliju.

U Hrvatskoj se prva tiskara pojavljuje u Kosinju, a osnovali su ju knezovi Frankopani. U njoj je 1483. tiskan glagoljski misal, koji je ujedno najstarija hrvatska tiskana knjiga. Druga tiskara u Hrvatskoj je osnovana u gradu Senju, gdje su je 1494. osnovali glagoljaši.

Gdje smo danas?

Izumom ofsetnog tiska ciklus ispisa znatno se ubrzao. Zbog svog jednostavnog procesa pripreme i kvalitetnog otiska te niske cijene danas se koristi za tiskanje većine grafičkih proizvoda. Osim tehnike ofsetnog tiska postoje još mnogobrojne tehnike kao što su knjigotisak, rotacijski tisak, sitotisak, digitalni tisak. No uz to su postavljeni i neki novi standardi u branši o kojima nam je više rekao Marko Štritof direktor Stega Tiska, tvrtke koja više od 20 godina uspješno posluje i surađuje s poznatim imenima poput Toyote, Heinekena itd.

- Ono po čemu smo mi kao tiskara posebni jest spremnost na prihvaćanje najzahtjevnijih projekata naših klijenata. Takvi projekti ne mogu se samo ''provući'' kroz stroj, već je potrebno na njima dobro promišljati, kombinirati dostupnu tehniku i pronaći model kojim raspoloživa tehnologija može zadovoljiti očekivanja tako zahtjevnih klijenata. Nekada u tom procesu klijenti prihvate i neke naše sugestije kojima uz male prilagodbe grafičkih rješenja klijent dobije još bolji a često i jeftiniji proizvod. Te naše ''male tajne'' rade nas drugačijima - otkriva Štritof.

 Marko Štritof, direktor Stega Tiska

Kao i u svakom poslu, tako i u tiskarstvu, pojam dobrog i kvalitetnog tiska je u krajnjem dojmu promatrača, smatra naš sugovornik i dodaje kako današnja tehnologija u tiskarstvu omogućuje klijentima da se gotovo sva kreativna dizajnerska rješenja mogu pretočiti u istovjetan tiskani materijal, a upravo je iz tog razloga jako bitno investicijski pravovremeno pratiti tehnološki razvoj tiskarskih strojeva, što iziskuje značajna financijska sredstva kao i vrijeme potrebno za edukaciju kadrova koji te strojeve opslužuju. 

Sigurno zaposlenje i natprosječna plaća

Ne čudi da i u ovoj industriji fali kvalificiranog kadra. Zato su iz Stega Tiska ponosni na pokretanje suradnje s Grafičkom srednjom školom i Grafičkim fakultetom kroz program praktičnog rada učenika i studenata. O čemu je točno riječ pitali smo direktora Tiskare.

- Nama kao poslodavcu u interesu je da mlade ljude, željne stjecanja znanja koji imaju volju za ovu struku odmah na samom početku uočimo i s njima krenemo raditi kroz praktičnu edukaciju u samoj proizvodnji. Tako oni od početka stječu točno ona znanja koja nama trebaju a i kroz vrijeme provedeno u firmi asimiliraju se s okruženjem i ljudima. U konačnici, kad završe školovanje, mi dobivamo točno onakvog čovjeka kakvim smo ga sami naučili da bude. S druge strane, praktikanti u stvarnom svijetu uče raditi na tehnološki naprednim strojevima uz mentoriranje starijih iskusnih kolega koji su vrsni stručnjaci u svom poslu. Za iskrenog grafičkog praktikanta, to je neprocjenjiva vrijednost koju mu kasnije u karijeri i životu nitko ne može oduzeti. - pojašnjava nam Štritof.

Osim suradnje, osmislili su i program - Rast i razvoj STG! s ciljem aktivnog alata dugoročnog rasta i razvoja firme kroz njihove zaposlenike, a kroz projekt stipendiraju učenike i studente. Program Rast i razvoj STG! sastoji se od više faza kroz učeničke prakse, stipendiranje, zapošljavanje nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja i osobni stručni napredak uz razvoj znanja i vještina. 

- Sva naša postrojenja ne znače ništa bez kvalitetnih ljudi. Bez iskusnih ljudskih resursa strojevi su samo sofisticirani mehanički sklopovi koji sami po sebi ne omogućavaju postizanje željenih ciljeva, pa stoga kontinuirano educiramo naše zaposlenike u cilju usavršavanja adekvatnih znanja i vještina - kaže naš sugovornik.

Učenici stipendisti na svoj mjesečni iznos stipendije dobivaju i nagradu za učenički rad sukladno opisanim definiranim iznosima, pa njihove nagrade mogu ukupno doseći i 2.100,00 kn mjesečno. Ako vas zanima više i želite svoju djecu uključiti u obrazovno-strukovni projekt Rast i razvoj Stega Tiska možete se javiti na karijere@stega- tisak.hr. Osim mladih ljudi bez iskustva ili s malo iskustva, Stega tisak uvijek ima mjesta za iskusne stručnjake s više godina iskustva. Upravo zato je predviđen u programu detaljan plan rasta i razvoja za iskusnije stručnjake s odličnim beneficijama. Svi zainteresirani mogu se javiti mailom i provjeriti sve detalje programa. Ulaganje u ljudske resurse iznimno je bitno na konkurentnom tržištu, a Stega tisak ima fokus na ljude i njihovu kvalitetu. Kako vrijeme prolazi i tržište se razvija, to posebno dolazi do izražaja.

Pogled u budućnost 

Vrijeme u kombinaciji sa nezaustavljivom digitalizacijom nosi promjene u svim industrijama pa tako i u tiskarstvu. Koja je budućnost tiskarstva i jesu li tiskani materijali otišli u prošlost, pitali smo Štritofa.

- Tiskani materijali u prošlosti imali su snažan utjecaj na razvoj cjelokupnog ljudskog društva. Istina je da korištenje pojedinih segmenata tiskarskih proizvoda zaista lagano postaje povijest, ali se u isto vrijeme navike potrošača transformiraju i otvaraju nove do sada nezamislive segmente.Tržište je živ organizam koji se konstantno razvija i mijenja. Naš zadatak je da to pomno pratimo i da se tehnologijom i znanjem tome prilagođavamo kako bi mogli stvoriti pretpostavke za svijetlu budućnost. Dok je tome tako, niti tiskani materijali neće postati prošlost, već će samo nastaviti sa svojom prilagodbom na novo normalno - odgovara Štritof.

Ova industrija je također dokaz da strojevi ne mogu u potpunosti zamijeniti ljudski rad.

- Dio dodane vrijednosti i kreativnosti potreban za kombiniranje različitih tehnika i tehnologija u cilju postizanja out of box finalnih rješenja i proizvoda, nikada neće moći zamijeniti ljudski rad, smatra Štritof i dodaje da je ljudska kreativnost nešto što je strojevima nedohvatljivo.

Sadržaj nikad dostupniji

Svjedoci smo kako svaki tehnološki iskorak utječe i mijenja navike kupaca. No uz to otvora i bezbroj dodatnih mogućnosti i potreba koje tržište treba zadovoljiti.

- Neupitno je da je digitalizacija snažno utjecala na promjene navika kupaca, međutim i digitalizacija protekom vremena mijenja svoj oblik. Nekada su digitalne platforme bile slabije dostupne širim masama ali je u isto vrijeme i količina ponuđenog sadržaja bila značajno manja a ponuditelji sadržaja lako uočljivi. Danas je dostupno praktično svima ali je i količina ponuđenog sadržaja tolika da se u njemu jako teško kvalitetno istaknuti. Ono što je digitalizacija nepovratno promijenila je brzina širenja upitnih informacija i ne uvijek relevantnog sadržaja, što je u isto vrijeme otvorilo niz pitanja vezanih za njezin pozitivan i negativan utjecaj na ljudsku psihu i kvalitetu života - zaključuje Štritof.

Više informacija o projektu "RAST I RAZVOJ STG" saznajte OVDJE!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang