Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 25

Razgovarate li s djecom o alkoholu? Donosimo iskustva i savjete poznatih roditelja

Powered by Udruženje proizvođača piva, slada i hmelja HGK

Razgovarate li s djecom o alkoholu? Donosimo iskustva i savjete poznatih roditelja

Konzumacija alkohola u maloljetnoj dobi ozbiljan je problem i roditelji ga nikako ne smiju ignorirati. Razgovor, slušanje i podrška samo su neki od preduvjeta sprečavanja neželjenih posljedica tinejdžerske konzumacije alkohola

Tijekom odrastanja tinejdžeri se susreću s mnogim životnim rizicima i izazovima, a jedan od njih je i pijenje alkohola. Iako znaju da ne bi smjeli, iz mnogih razloga upuštaju se u konzumaciju alkohola. Pitanje je kako roditelji mogu spriječiti neželjene posljedice opijanja i kako mogu zaštititi svoje dijete.

Roditelji imaju veliko povjerenje u svoju djecu

U istraživanju "Izazovi, potrebe i prepreke roditelja u vezi konzumacije alkohola kod tinejdžera" ispitani su stavovi roditelja o temi konzumacije alkohola njihove maloljetne djece. Za potrebe istraživanja bile su kreirane fokus grupe s roditeljima djece od 13 do 18 godina. Istraživanje je rađeno u suradnji s agencijom Valicon i dijelom je kampanje "Uključi savjest - ponekad djeci treba reći ne" koju provodi Udruženje proizvođača piva, slada i hmelja, koje djeluje pri Hrvatskoj gospodarskoj komori

Istraživači su došli do nekoliko zanimljivih zaključaka. Primjerice, ispitanici su negativno nastrojeni prema opijanju maloljetne djece. Uz to, mnogi su rekli da su njihova djeca prvi put probala alkohol upravo u njihovu društvu. 

Cheerless,Moody,Girl,Discussing,Problems,With,Her,Parents

Većina roditelja izjavila je da razgovaraju s djecom o alkoholu krajem njihova osnovnoškolskog i početkom srednjoškolskog obrazovanja te iskreno vjeruju svojoj djeci kad im ona kažu da nisu pila. U uvjerenju su da njihova djeca piju alkohol vrlo rijetko ili malo te misle da su prijatelji njihove djece problematičniji od njih u tom području. Zanimljivo je i da su roditelji skloniji traženju pomoći za dijete nego za sebe.

Zabilježen je i jedan pozitivan pomak u navedenoj problematici. Današnji roditelji više i otvorenije razgovaraju sa svojom djecom što nije bilo slučaj dok su oni bili mladi. Mnogi od njih tvrde kako njihovi roditelji nisu bili toliko uključeni u njihove živote i manje su razgovarali o svemu, pa tako i o pitanjima alkohola. 

Roditelji smatraju da je komunikacija s djecom najvažnija, a puno razgovora o osjetljivim temama kao što je alkohol kod djece stvara odnos povjerenja, a kod roditelja osjećaj da znaju što im djeca rade. 

Savjeti roditeljima u skladu s adolescentskim potrebama

U kampanji su predstavili i online Vodič za roditelje. Cilj tog vodiča je osnažiti kompetencije roditelja te pridonijeti prevenciji konzumiranja alkohola mladih, a izrađen je u suradnji s udrugom Ti si OK, koja pruža podršku djeci i mladima s problemima u ponašanju.  

Vodič nudi mnoge savjete i iskustva koji će biti od velike pomoći svakom roditelju. Neki od savjeta uključuju stvaranje toplog doma i pružanje podrške, uz iskrene i redovite razgovore. Važno je spoznati i koji su ispravni stilovi odgoja jer, primjerice, strogi i rigidni odgoj može u djetetu stvoriti osjećaje tjeskobe, anksioznosti i bezvrijednosti. Ovi ih osjećaji onda mogu potaknuti na kršenje normi ili traženje odobravanja kod prijatelja koji se opijaju.

Dobitna kombinacija su povjerenje, zainteresiranost i prihvaćanje, pa će tako roditelji koji drže do ovih vrijednosti riješiti moguće probleme s alkoholom razgovorom i dogovorom.

Iskreni razgovor bitan je za stjecanje povjerenja

Jedan od ambasadora kampanje "Uključi savjest - ponekad djeci treba reći ne", sociolog Bruno Šimleša, podijelio je s nama svoja razmišljanja o temi maloljetničke konzumacije alkohola. Kao roditelj tinejdžerice, Bruno kaže da je spreman na činjenicu da će njegova kći jednog dana probati alkohol, ali u suglasju sa svojom ženom odlučio je da se to dogodi pod njihovim nadzorom.

- Mislim da roditelji često griješe kad ne razgovaraju o potencijalno škakljivim temama, no nama se čini kako je bolje da o tome uči od nas nego od ulice ili, još gore, od interneta, gdje se mogu pronaći svakakve informacije. Zato smo odlučili i da će joj prvi put biti s nama. Doma. Da shvati što je alkohol, kako utječe na nju, kad treba prestati piti i početi piti vodu. Neće to biti tako skoro, ali kad se bude dogodilo, dogodit će se u našem društvu - kaže naš sugovornik. 

S tim da je razgovor najbolje rješenje slaže se i Lana Pavić, televizijska voditeljica i majka troje djece. Prepričala nam je kako je jednom prilikom čula mlade djevojke slične dobi njezine najstarije kćeri kako pričaju o planovima za predstojeći tulum. Najvažnija stavka im je bila "nabaviti dovoljne količine alkohola", što je Lanu zapanjilo. Kad je došla doma, odmah je razgovarala s kćeri. 

- Pustila sam Laru da govori, a ja sam tek tu i tamo nešto prokomentirala. Željela sam čuti što zaista misli o maloljetničkoj konzumaciji alkohola, smatra li takvo ponašanje privlačnim, cool i zabavnim. Laknulo mi je kad sam saznala da se u širem društvu s tim susrela, ali joj je ono bilo neprivlačno samo po sebi - prepričava Lana, koja je shvatila da je pažljivo slušanje vrlo važan dio razgovora o ovako ozbiljnoj temi. 

Saša Lozar, radijski voditelj i pjevač također je roditelj tinejdžerice. Smatra da je stav "Neka piju, pa i mi smo u njihovim godinama" potpuno kriv, odnosno da je obostrana komunikacija put do zdravog odnosa i odnosa punog povjerenja.

- Alkohol ima negativan utjecaj na njihovo zdravlje i na njihov mozak. Klinci postaju depresivni. Na neki način to treba gledati kao kad kupiš lijek u ljekarni i čitaš nuspojave te brineš o njima. Jednako tako bi trebalo biti kad primiš bocu alkohola u ruku - jasno piše zabranjena je konzumacija alkohola majoljetnicima - naglašava Lozar i pritom dodaje kako je klincima ključno pružiti sigurnost da imaju pravo reći 'ne' u društvu kad ih netko nudi te da neka druga osoba nema pravo osporiti njihovo 'ne'. 

Gradnja dobrog odnosa s djetetom 

Uz otvoreni razgovor i iskrenost, s djecom je potrebno razviti povjerenje. Osim što roditelji moraju vjerovati svojoj djeci da ona neće upasti u nevolje, i djeca moraju vjerovati roditeljima da im se uvijek mogu obratiti s problemima koji ih tište. 

- Razvijamo osjećaj povjerenja, pa vjerujemo da će nas nazvati ako se ona ili njezino društvo nađe u nekim problemima. Nismo roditelji koji će držati prodike dok traje frka, ali ćemo analizirati situaciju kad prođe frka. No ako bude trebalo pokupiti njezine frendove u dva ujutro, taj sam - zaključuje Bruno.

Poznata voditeljica dodaje kako nije bilo nimalo jednostavno razgovarati s kćeri o alkoholu. Razgovor je krenuo burno, Lana je držala prodike dok joj njezina kći nije rekla da joj nema pravo govoriti o alkoholu jer ona svako malo objavljuje na društvenim mrežama fotografije na kojima nazdravlja alkoholnim pićem. Lana je bila u šoku, ali joj je bilo jasno kako mora naučiti kćer da postoji velika razlika između odgovornih osoba koje će u određenim prigodama nazdraviti i mladih u razvoju, kojima se s razlogom zabranjuje kupnja i konzumacija alkohola.

- Nužno je da se na tom putu i mi, ali i svi vi koji ovo čitate, oboružate znanjem, savjetima stručnjaka i razumom, ali i strpljenjem, nježnošću te prije svega ljubavlju. A ljubav nas uči da slušamo one koje volimo i da im budemo putokaz kad nije lako. Jer odrastanje je teško, ali da se preživjeti ako uza sebe imamo one koji su na našoj strani - kaže naša sugovornica.

'Uključi savjest - ponekad djeci treba reći NE' nacionalna je kampanja čiji je glavni cilj sprečavanje prodaje i konzumacije alkohola maloljetnim osobama. Pokrenuta je 2015. godine, a provodi je Udruženje proizvođača piva, slada i hmelja, koje djeluje pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Powered by Udruženje proizvođača piva, slada i hmelja HGK

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 25
VIDEO

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba
KAMO ZA PRAZNIK RADA?

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba

Na samo sat vremena od Zagreba i malo manje od Rijeke, u srcu Gorskoga kotara, smjestio se zaštićeni krajolik kanjon Kamačnik. Povodom Praznika rada Bistro Kamačnik organizira bogat zabavni program i vrhunske mesne i riblje specijalitete

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno