Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 1

Rezultat nebrige: Ova je bolest kod Hrvata porasla za 50%!

Powered by: dm

Rezultat nebrige: Ova je bolest kod Hrvata porasla za 50%!
1

Prema posljednjim podacima, u Hrvatskoj je rak kože zadnjih 30 godina porastao za čak 50% kod muškaraca, no i žene bi jednako tako trebale biti na oprezu. Evo načina kako preventirati najagresivniji oblik karcinoma kože

Prema rezultatima istraživanja Američkog centra za kontrolu bolesti, u Hrvatskoj je rak kože zadnjih 30 godina porastao za čak 50% među muškom populacijom. Isto tako, podaci pokazuju kako od ove bolesti od 1985. godine u razvijenim zemljama broj preminulih muškaraca raste, dok stopa smrtnosti kod žena raste sporo ili čak opada. Razlozi razlike među spolovima još uvijek su nejasni, no dokazi upućuju na to kako se muškarci vjerojatno manje štite od sunca.

Istraživanje koje je 2016. provela Američka akademija za dermatologiju jasno pokazuje kako su muškarci manje poznaju činjenice o ovoj bolesti, što objašnjava razlog manjka prevencije. Iako statistike pokazuju kako je upravo jači spol skloniji oboljenju, žene bi jednako tako trebale biti na oprezu, a posebice za vrijeme ljetnih dana kad je povećano zračenje ultraljubičastih (UV) zraka. 

Ovo je najagresivniji oblik raka kože

Melanom, karcinom bazalnih stanica i karcinom pločastih stanica tipovi su raka kože koji često započinju nekom promjenom na koži. Iako je mnogo rjeđi od ostalih karcinoma ove vrste, ako se ne prepozna i ne počne liječiti na vrijeme, melanom je najopasniji jer se vrlo lako širi na druge dijelove tijela. Riječ je o raku koji se razvija u melanocitima, stanicama kože koje proizvode melanin, odnosno pigment koji daje boju koži.

Ove se stanice nakupljaju u madežima i obično ne uzrokuju nikakve probleme, međutim, genetske predispozicije u kombinaciji s izloženošću UV zraka na suncu ili u solariju rezultiraju njihovom prekomjernom rastu, zbog čega se mogu pretvoriti u rak. Melanomi se mogu razviti bilo gdje na koži.

Kod muškaraca se najčešće pojavljuju na prsima i leđima, dok je kod žena najčešće riječ o području nogu. Vrat i lice također su uobičajena mjesta. Najrizičnijoj skupini pripadaju osobe svjetlije puti, kose i očiju čija koža lako izgori, no ni oni tamnije puti nisu sto posto sigurni. Ako se melanom otkrije na vrijeme, izlječiv je.

Jelena Radeljak (58) ispričala nam je kako je naizgled nevažna promjena na njenoj koži na kraju završila kirurškim zahvatom.
- Imala sam smeđu točkicu na nosu za koju sam isprva pomislila da je madež s obzirom na površinu i boju. No, nakon nekoliko mjeseci primijetila sam da je točka sve veća i da mijenja boju. Kada je poprimila tamniju boju i promijenila teksturu, muž mi je rekao da to nije normalno i da bih trebala provjeriti što se događa - prisjeća se naša sugovornica i dodaje da je tada otišla kod liječnika koji je ustanovio da je riječ o karcinomu koji nije metastazirao te ga je bilo moguće otkloniti kirurškim zahvatom.

- Sva sreća da sam reagirala jer tko zna što bi bilo... Ne želim ni pomišljati. Sada više štitim svoju kožu i pokušavam izbjeći izlagati lice suncu - kaže naša sugovornica.

Prepoznajte sumnjivi madež na vrijeme

Većina madeža na ljudskom tijelu pojavljuje se do 20. godine života, smeđe su boje, pravilnog oblika i normalne veličine (do 5 mm). Međutim, oni koji su promijenili boju, veličinu, simetriju, izazivaju svrbež, krvare te su nepravilnih rubova pripadaju skupini atipičnih, odnosno displastičnih madeža. Oni zahtijevaju redovite samopreglede, ali i preglede kod dermatologa jer predstavljaju povećan rizik za nastanak maligna melanoma.

  • Najučestalija metoda samopregleda jest tzv. ABCDE metoda, a evo kako uočiti nepravilne madeže:

Svako slovo predstavlja karakteristiku na koju biste trebali obratiti pozornost prilikom samopregleda. Tako slovo A govori o asimetriji madeža; melanomi su asimetrični, a B o njegovim rubovima; normalni madeži su pravilna oblika. 

C je oznaka za boju; melanomi mijenjaju boju, D je promjer; zdravi madeži su obično promjera 5 mm, a E je njegova evolucija, odnosno promjene izgleda madeža kroz određeno vrijeme. Ako uočite bilo kakvu nepravilnost, obavezno posjetite dermatologa.

Zaštitite svoju kožu od zračenja

Prema Američkom centru za kontrolu bolesti (CDC), više od 90% melanoma uzrokovano je oštećenjem stanica zbog prekomjernog izlaganja suncu ili drugim izvorima ultraljubičastog zračenja poput solarija. Naša koža, a posebice ljeti, pod velikim je rizikom, zbog čega bismo se trebali pravilno zaštititi.

Osim što bismo trebali izbjegavati prekomjerno izlaganje suncu, a posebice sredinom dana, prva linija zaštite kože od UV zraka jesu kvalitetni preparati. Poznata dm-ova linija Sundance nudi sredstva sa zaštitnim faktorima koje bi trebali koristiti za vrijeme vrućih dana. Također, izbjegavajte solarije i smanjite rizik od oboljenja.

Kampanja #izmjeriga, rezultat je suradnje dm-a i missZDRAVE, a klikom na stranicu možete fotografirati i usporediti svaki sumnjivi madež te tako na vrijeme reagirati na potencijalnu opasnost.

Powered by: dm

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1
VIDEO

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno

Pripreme za sezonu bazena u punom jeku: Koji su proizvodi obavezni u održavanju bazena
LJETO JURI PREMA NAMA

Pripreme za sezonu bazena u punom jeku: Koji su proizvodi obavezni u održavanju bazena

Iako nas temperature šokiraju, ne treba sumnjati u jačinu ljeta koje je pred nama. A ako smo ponosni vlasnici bazena ili se spremamo to postati, ovo su proizvodi koji su potrebni da kupanje ovog ljeta bude uživancija
Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...