Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 8
Foto: PR
5 PRAVILA ZA OFF ROAD VOŽNJU

Saznajte zašto obiteljskim automobilima nije mjesto na neasfaltiranim cestama

Bilo da vas je tako navodio GPS ili intuicija, sigurni smo da ste nekad - a pogotovo na moru, skrenuli s asfaltirane ceste i požalili. Znate li ograničenja tipičnog automobila na off road terenu?

Sadržaj donosi: Shopaj24

Off road, odnosno terenska vožnja, obiteljskim automobilom može biti rizična - i za automobil i za putnike u njemu. Naravno, ponekad je nemoguće izbjeći takvu vožnju, a i jasno je da makadamske ceste s blagim šljunkom ili dobro održavane zemljane staze - ako polako i sigurno vozite - nisu toliko opasne kao, primjerice, neravni i stjenoviti tereni, strmi usponi ili duboko blato. Zbog toga tijekom vožnje po neasfaltiranim cestama uvijek treba imati na umu da, ako nekim putem ne biste mogli (neometano) proći pješke, teško da ćete to učiniti "običnim" automobilom.

Osim procjene terena, prije pokušaja bilo kakve avanture izvan ceste treba uzeti u obzir i vremenske uvjete u tom trenutku. Obilne kiše, snijeg ili tuča mogu učiniti cestu skliskom i zahtjevnijom za kretanje, čak i za terenska vozila.

Car,Suv,On,Forest,Road

Neasfaltirana cesta može oštetiti vozilo

Gradski automobil na neasfaltiranoj cesti čak i u savršenim uvjetima te s dodatnom opremom može pretrpjeti znatna oštećenja, upozoravaju profesionalci. Naime, podvozje, ovjes i karoserija običnog automobila vrlo su osjetljivi na oštećenja od kamenja, krhotina i grubih površina te postoji velik rizik da će se neki dijelovi vozila slomiti i istrošiti, a boja izgrebati.

U vjerojatno najvećoj opasnosti od oštećenja su gume, koje su u izravnom dodiru s neasfaltiranom cestom i koje se zbog stalnog pritiska na ovjes počinju prerano i nepravilno trošiti. Pri takvoj će se vožnji prijevremeno istrošiti i amortizeri i opruge, a zbog golemog pritiska na ovjes može se ugroziti i poravnanje vozila. Da je došlo do toga, vidjet ćete po pretjeranom njihanju i vibracijama u vožnji te po tendenciji da vozilo ide u lijevo ili desno dok bi trebalo voziti ravno.

Neravan teren negativno djeluje i na kočnice, koje, ako se oštete, mogu pri budućem korištenju vibrirati ili škripati te uzrokovati miris paljevine nakon snažnijega kočenja.

Sa zemljanom ili šljunčanom cestom dolaze blato i šljunak, a s tim prljavština i neželjene naslage koje u kombinaciji s vlagom mogu izazvati hrđu. Prljavština i krhotine također se mogu nakupiti ispod poklopca motora, zbog čega može doći do začepljenja i onečišćenja zračnog sustava, koji onda kao takav otežava pravilan rad motora i dobru unutarnju ventilaciju.

Car,For,Traveling,With,A,Mountain,Road.,Blue,Sky

Što treba imati na umu prije takve vožnje?

1. Oprezno s gasom

Kad skrenete s asfaltiranog puta, moguće je da neće biti previše oznaka za ograničenje brzine, ali to nije poticaj za brzu vožnju - pogotovo ako ste na nepoznatu terenu i u lošim vremenskim uvjetima. Vozite oprezno i polako, pažljivo promatrajući teren ispred sebe. Osim toga, složit ćete se s tim da je sudar pri brzini od 30 km/h mnogo manje opasan nego pri ubrzanju od 60 km/h.

2. Smanjite tlak u gumama

Kod većine automobila idealan tlak u gumama trebao bi iznositi od 2,1 do 2,3 bara za prednje i od 1,9. do 2,1 bar za stražnje jer tad gume zahtijevaju najmanje energije za kretanje i pridonose boljoj ekonomičnosti goriva. Međutim, ovi parametri vrijede za vožnju po glatkoj asfaltiranoj površini.

Kad je riječ o off road vožnji, gume će zbog takvog tlaka slabije prianjati za tlo, što može uzrokovati poskakivanje i grublju vožnju, ističu stručnjaci. Zato je preporuka smanjiti tlak u gumama prije terenske vožnje jer će tako više dodirivati tlo te bolje apsorbirati udarce i neravnine, smanjujući pritom mogućnost oštećenja guma ili vozila.

Extreme,Off,Road,Tour,In,A,Forest.,Water,Splash,In

3. Visina vozila je bitna

Jeste li primijetili da su svi terenci poprilično visoki? Naime, veća udaljenost od tla omogućuje automobilu da savlada prepreke po putu, a da pritom ne zaglavi ili ne ošteti donji dio vozila. Zato, da biste sigurno proveli vrijeme izvan ceste, vozilo bi trebalo biti najmanje od 22 do 28 cm udaljeno od tla te se savjetuje da se niskim vozilima ne upuštate u vožnju po izrazito nepovoljnim terenima.

4. Treba znati kad odustati

Off road vožnja vozilom za neasfaltirani teren može biti itekako zabavna avantura, ali da bi bila i sigurna, važno je poznavati sposobnosti i ograničenja vozila i vozača. Isto vrijedi za vožnju "običnim" automobilom - treba znati kad je prepreka prezahtjevna i prevelika da biste je uspjeli savladati. Ako niste sigurni, za svaki slučaj izađite iz automobila i uvjerite se izbliza. Premda će vam to oduzeti vrijeme, bolje je u takvim slučajevima odustati i vratiti se istim putem, u sigurnost asfaltirane ceste.

5. Razmislite o alternativama

Iako postoji nekoliko trikova uz koje ćete najbolje pripremiti automobil za off road vožnju, istina je da tim vozilima nedostaju specijalizirane značajke i mogućnosti koje imaju samo terenska vozila. Zato, ako često skrećete s asfaltirane ceste, razmislite o alternativama. Kupnjom ili unajmljivanjem ATV (all-terrain vehicles), UTV (utility task vehicles) i SUV (sports utility vehicles) vozila, ali i ostalih vrsta automobila namijenjenih za off road vožnju, osigurat ćete sebi i svojim bližnjima sigurnije i ugodnije iskustvo vožnje izvan cesta.

RANGE ROVER Vogue 4.4 TDV8 s automatskim mijenjanjem brzina savršen je izbor za sve koji žele kombinirati gradsku i off road vožnju te pritom uživati u maksimalnoj udobnosti i prostranosti koju pruža ovaj model vozila.

Više o ponudi salona za prodaju rabljenih automobila AS centar provjerite na Shopaj24.

Od nekih specifičnih karakteristika treba izdvojiti da terenska vozila imaju sustav pogona na sva četiri kotača, koji omogućuje bolje prianjanje na neravnim i skliskim površinama, a obični automobili češće imaju pogon na dva kotača. Terenci također, za razliku od gradskih automobila, imaju mnoge sigurnosne značajke, kao što su zaštitni kavezi, ojačan ovjes i posebni sustavi kočenja. Upravo ove, ali i mnoge druge značajke, posebno dizajnirane za off road vožnju, ima CFMOTO UForce 1000 XL - model u kojem će uživati svi pravi avanturisti i ovisnici o adrenalinu. 

Više o ponudi trgovine za CFMOTO ATV vozila Quad expert provjerite na Shopaj24.

SHOPAJ24 središnje je mjesto sa svime što vam treba i što će vam ikad trebati - od igle do lokomotive. Proizvodi s najboljim cijenama lako se pretražuju po kategorijama i lokacijama, a registracija nije potrebna. Ne gubite dragocjeno vrijeme, posjetite portal s najboljim ponudama!

Sadržaj donosi: Shopaj24

Komentari 8
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid
ZA SVAKI ZNAK ZODIJAKA

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid

Jake pozicije Venere u Biku i Marsa u Ovnu snažan su poticaj za ostvarenje poslovnih, ali i ljubavnih želja. Donosimo što vas čeka, ocjene mjeseca i najbolje datume

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...