Native sadržaj

Komentari 0
ZANIMLJIVI REZULTATI

Saznali smo zašto i u kojoj dobi se većina hrvatskih poduzetnika odlučuje na pokretanje biznisa

U nedavno provedenom istraživanju Addiko banke i 24sata saznali smo kako dišu hrvatski poduzetnici, što ih u poslu najviše ometa i kako gledaju na uvođenje eura kao službene valute. Evo što su nam rekli

U posljednje tri godine hrvatski poduzetnici, osobito oni u sektoru mikro, malog i srednjeg poduzetništva, prošli su kroz niz uspona i padova u svojem poslovanju. Sad su pred njima razne obveze vezane za uvođenje eura, koji će od 2023. biti službena valuta u Hrvatskoj.

Premda mnogi stručnjaci najavljuju da će benefiti uvođenja eura za poduzetnike biti dugoročni te će privući i strane investitore, anketa provedena na portalu 24sata.hr pokazala je kako većina poduzetnika (66,6%) smatra da uvođenje eura neće značajno utjecati na njihovo poslovanje te su pritom naveli i koji ih problemi vezani za novu valutu najviše muče.

Kako je biti poduzetnik u RH?

U istraživanju je sudjelovalo 1206 poduzetnika iz svih hrvatskih regija, od toga 1077 obrtnika i 129 vlasnika tvrtki. Osim stavova o euru, ispitanici su nam otkrili što im je bila motivacija za ulazak u poduzetništvo te kako se u njemu snalaze. U infografici smo izdvojili najzanimljivije rezultate.

Iz rezultata ankete vidljivo je kako su poduzetnici svjesni da im u određenim područjima poslovanja manjka znanja i vještina, a to ih naposljetku koči i u širenju biznisa. Velik dio problema odnosi se i na manjak financijskog znanja te je upravo zato važno razvijati financijsku pismenost koja je ključna za osobni i poslovni uspjeh svakog poduzetnika.