Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 23
Foto: Sajema
IZRAČUN MIROVINE

Sendvič generacija nije uspješna u planiranju mirovine. Je li moguće to promijeniti?

Sendvič generacija može promijeniti svoju situaciju, a ključ je u svjesnom izdvajanju novca, postavljanju ciljeva i dugoročnom planiranju. Svaki iznos koji se odvoji za mirovinu danas donosi veću sigurnost i neovisnost u budućnosti

Sadržaj donosi: UMFO

U današnjem svijetu mnogi ljudi suočavaju se s izazovom planiranja svoje mirovine, no jedna generacija ističe se kao posebno ranjiva u ovom procesu. Riječ je o sendvič generaciji, ljudima između 35 i 54 godine, koji su se našli u zahtjevnoj situaciji između brige za vlastitu djecu i starije roditelje. Kao rezultat toga, mnogi iz ove generacije kasno počinju razmišljati o svojoj mirovini i ne uspijevaju adekvatno štedjeti za budućnost.

Budžet im nije usmjeren prema mirovini

Osobe koje se nalaze u sendvič generaciji kasno su postale roditelji zbog različitih razloga, kao što su karijera, obrazovanje ili osobni izazovi. No i kad su postali roditelji, nalaze se u fazi života u kojoj veći dio svojeg budžeta usmjeravaju prema odgoju djece i financijskoj pomoći svojim već ostarjelim roditeljima.

Međutim, razumijevanje važnosti pravilnog planiranja mirovine ključno je, kako za sendvič generaciju tako i za sve one koji žele osigurati financijsku stabilnost i sigurnost u godinama koje dolaze. Svaki iznos koji se odvaja za mirovinu značajno utječe na budućnost, a da bismo bolje razumjeli zašto je pravodobno ulaganje sredstava za mirovinu važno, u nastavku smo pripremili informativni izračun mjesečnog izdvajanja 15, 25 i 50 eura u dobrovoljni mirovinski fond s periodom štednje od 30 godina.

Za potrebe informativnog izračuna koristili smo kalkulator dobrovoljne štednje jednog mirovinskog fonda, uz napomenu da sva društva na svojim stranicama imaju istaknute kalkulature za izračun mirovine.

Štedite kad i koliko želite

Svi mogu štedjeti kad i koliko žele u dobrovoljnim mirovinskim fondovima. Nema ograničenja vezanih za dob, zaposlenje ili primanja. Sami birate visinu, trajanje i dinamiku uplata u fond. 

Dinamika ovisi isključivo o vama, što znači da možete uplaćivati mjesečno, tromjesečno, jedanput godišnje ili kako god vam odgovara. Sami određujete i visinu uplata sukladno trenutnoj financijskoj situaciji. Prestanete li uplaćivati, ništa se neće dogoditi. Društvo koje upravlja mirovinskim fondom i dalje ulaže vašu imovinu s ciljem ostvarivanja prinosa na ukupnu mirovinsku štednju koju imate na osobnom računu. Treba znati da prinos može biti pozitivan ili negativan kao posljedica rasta ili pada vrijednosti ukupne imovine fonda. Međutim, mirovinski fondovi dugoročni su ulagači te njihova ulaganja treba promatrati na dulji rok.

Smiling,Mature,Couple,Meeting,With,Bank,Manager,For,Investment.,Mid

Dobrovoljni mirovinski fondovi omogućuju jednostavnu online prijavu, a član fonda postajete prvom uplatom i upisom u registar članova fonda.

Evo kako do 99,55 eura poticaja za mirovinu i kad taj novac možete koristiti
Evo kako do 99,55 eura poticaja za mirovinu i kad taj novac možete koristiti

Na koji se način isplaćuje novac?

Ako ste član jednog od dobrovoljnih mirovinskih fondova AZ DMF, Raiffeisen DMF, Croatia DMF, Erste DMF štednju možete početi koristiti s 55 godina, bez obzira na to radite li još ili ste u mirovini, najranije s navršenih 50 godina života, ako je ugovor o članstvu sklopljen najkasnije s danom 31.12.2018. godine.

Isplata mirovine može biti privremena i doživotna, a možete ju ostvariti putem mirovinskog društva, mirovinskog osiguravajućeg društva ili društva za životno osiguranje koje ima dozvolu ili odobrenje Agencije. Ovako to izgleda u praksi:

Happy,Older,Family,Couple,Clients,Make,Sale,Purchase,Deal,Sign
  • Isplata mirovine putem mirovinskog društva

Društvo može jednokratno isplatiti najviše 30% sredstava, a ostatak se isplaćuje periodično i to kroz 5 godina, 10 ili 15 godina. Ako je preostali iznos sredstava na osobnom računu člana mirovinskog fonda nakon jednokratne isplate manji od 13.272,28 eura tada se taj cjelokupni iznos može isplaćivati putem fonda. No ako je taj preostali iznos veći od 13.272,28 eura tada se 13.272,28 eura može isplatiti putem fonda, a ostatak se prema izboru člana fonda, može isplaćivati putem mirovinskog osiguravajućeg društva ili putem društva za životno osiguranje.

  • Isplata putem mirovinskog osiguravajućeg društva

Po ostvarivanju prava na mirovinu, društvo će na pisani zahtjev člana fonda prenijet ukupno kapitalizirana sredstva s osobnog računa člana fonda u odabrano mirovinsko osiguravajuće društvo koje će članu isplaćivati doživotnu ili privremenu mirovinu, u skladu s izabranim mirovinskim programom.

U tom slučaju možete ugovoriti privremenu (najranije s navršenih 55 godina života) ili doživotnu mirovinu (najranije s navršenih 60 godina života), a iznimno privremenu ili doživotnu mirovinu s navršenih 50 godina (ako ste postali članom dobrovoljnog mirovinskog fonda prije 1.1.2019.). Detaljnije informacije o vrstama i uvjetima saznate na stranicama mirovinskih osiguravajućih društava, RMD i HRMOD-a.

  • Isplata mirovine putem društva za životno osiguranje

Isto kao i kod isplate putem mirovinskog osiguravajućeg društva, ukupna sredstva s osobnog računa člana na pisani zahtjev člana fonda prenose se u odabrano društvo za životno osiguranje. Društvo za životno osiguranje isplaćuje mirovinsku rentu.

Spomenimo i to kako je moguće izabrati i kombiniranu isplatu mirovine, primjerice dio preko mirovinskog fonda, a dio preko mirovinskog osiguravajućeg društva i/ili društva za životno osiguranje.

Postoje lekcije koje ostaju za cijeli život. One financijske prirode iznimno su važne jer utječu na našu budućnost, pa bi mudro bilo naučiti ih što ranije. Ovladajte osnovnim mirovinskim pojmovima, uključite se u malu školu financijske pismenosti Financije 101 i budite dobri s novcem.

Sadržaj donosi: UMFO

Komentari 23
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana