Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 7

Skriveni biseri Hrvatske: Iskoristite praznike, istražite najbolje planinarske domove

Powered by Hrvatske šume

Skriveni biseri Hrvatske: Iskoristite praznike, istražite najbolje planinarske domove

Boravak u prirodi važan je za naše fizičko i mentalno zdravlje, zato svaki slobodan trenutak iskoristite za šetnju šumom. Evo nekoliko domova u kojima ćete pronaći odmor po pristupačnoj cijeni i izvrsnu domaću hranu

Svjež zrak, disanje punim plućima i aktivnost u prirodnom okruženju - postoji li išta ljepše? Osim, naravno, trenutka u kojem nakon nekoliko napornih, ali predivnih, sati provedenih u šumskom zagrljaju dan okrunite zasluženim odmorom u ugodnoj atmosferi planinarskog ili lovačkog doma. 

A hrvatski vas domovi zasigurno neće razočarati jer njihovi vlasnici znaju da svakom izmorenom planinaru i izletniku na kraju dana trebaju ukusna jela i mjesto na kojem će predahnuti. U nastavku donosimo nekoliko domova koji bi se trebali naći na popisu pri vašoj sljedećoj šumskoj avanturi.

Lovački dom Muljava

Udaljen samo sat vremena od Zagreba, u srcu Petrove gore, gdje ga okružuju stoljetne guste bukove šume, smjestio se Lovački dom Muljava. Tik uz njega počinju mnoge planinarske staze koje će svakog posjetitelja odvesti na čarobne šetnje šumskom oazom ovoga kraja.

Staza Kraljev put prilagođena je osobama s invaliditetom, slijepima i slabovidnima, a Rimski put poučna je staza s informativnim pločama o ekologiji. Za malo ozbiljnije šetače tu je planinarska obilaznica koja vodi do najznačajnijih kulturno-povijesnih spomenika na Petrovoj gori, ali i do Parka tamnog neba - jedinstvenog mjesta s kojeg je moguće promatrati zvijezde u njihovu punom sjaju, bez svjetlosnog zagađenja iz okolice.

Osim što ćete uživati u šetnjama okolnim šumama, u Muljavi ćete okusiti najbolje gastronomske specijalitete budući da domaćini posjetitelje dočekuju namirnicama koje dolaze ravno iz šume. Svježe ubrane borovnice, šumske jagode, začini, gljive i najraznovrsnija divljač oduševit će svako znalačko nepce. Uz dobru hranu, atmosferu u Muljavi obogatit će cvrkut ptica i žuborenje slapova potočića koji okružuje dom.

Planinarski dom Jankovac

Na obroncima Papuka, u istoimenom parku prirode, ponosno stoji planinarski dom Jankovac, okružen s tri zelena jezera i stoljetnim bukovim šumama. Ovaj brdoviti kraj na kojem se smjestio navedeni dom pravi je biser inače ravne Slavonije. 

U blizini doma kriju se dvije poznate špilje, početak Grofovske staze s poučnim pločama o prirodnoj i kulturnoj baštini ove prekrasne gorske doline te Lovište Papuk, gdje pravi šumski znalci mogu uživati u lovu i ribolovu. Ipak, mnogima će se najdublje u sjećanje urezati 37 metara visok slap Skakavac, koji krije tragičnu priču o nesretnoj ljubavi, te bitka vitezova Ružice grada, udruge koja više od deset godina oživljava srednjovjekovne viteške turnire. 

Naravno, planinarski dom ne bi bio to što jest da nema dobru hranu. Iz bogate gastronomske ponude u PD-u Jankovac ističu se jela od divljači, gljiva i šumskog voća, koji dolaze izravno iz bukove šume Papuka, te šumarski grah, grah na lovački, svježa pastrva i druga izletnička jela. 

Lovački dom Peski 

Na samo pet kilometara od Đurđevca, u blizini Podravske Sahare, naići ćete na bajkoviti lovački dom Peski. Bogata kulturno-povijesna baština i niz đurđevačkih manifestacija tijekom cijele godine privlače mnoge posjetitelje, koji u Peske mogu doći čak i pješice, prateći staze koje u ovaj lovački dom vode praktički iz središta grada. 

Posjetitelje u okolici očekuju razne aktivnosti na otvorenome, poput ribolova, vožnje biciklom, jahanja, trim staze Borik i slično. A s obzirom na blizinu grada, izletnicima preporučujemo i obilazak Staroga grada, posjet đurđevačkim izložbama i galerijama uz obavezne predahe u nekoj od vinarija koje su se smjestile uz vinske ceste. Uz Đurđevačke peske, u ovom kraju se nalaze druge prirodne ljepote, kao što su najljepša šuma crne johe u Europi i poseban rezervat šumske vegetacije Crni jarak

Osim toga, nedaleko od LD-a Peski nalaze se fazanerija i uzgajalište divljih zečeva - što se ogleda i u meniju ovog lovačkog doma s izvanrednom gastronomskom ponudom. Juha od fazana, jelen u umaku od divljači, punjene rolice od divlje svinje, domaći štrukli od jabuka i maka, gibanica od heljde, podravske kremšnite i pite - ovo je jelovnik koji će svakog ljubitelja jela od divljači privući u ovaj nestvarno lijep dio Hrvatske.

Lovački dom Zlatna greda

Lovački dom Zlatna greda smjestio se u srcu drevnih baranjskih lovišta. Okružen šumom i vodenim bogatstvom, uz dunavski nasip, ovaj lovački dom ugostit će sve zaljubljenike u prirodu, ali i izletnike željne aktivnog odmora.

Šumarstvo ovoga kraja ima dugu povijest i neraskidivo je vezano za baranjsku tradiciju i njezine ljude. Posjetiteljima ni u jednom trenutku neće biti dosadno jer mogu uživati u vožnji kočijom, foto safariju, jahanju konja, razgledavanju lovišta, lovačkom ručku u prirodi i degustaciji vina u baranjskim podrumima. A nedaleko od ovog lovačkog doma postoje atrakcije poput adrenalinskog parka, parka prirode Kopački rit, vožnje kanuima ili zip-linea.

Lovački dom Zlatna greda mjesto je potpune relaksacije te odličan spoj prirode, gastronomskih užitaka i bogate ponude baranjskih vina. Filet od smuđa sa žara, gulaš od divljači, jelen u lovačkom umaku s okruglicama kruha, pašteta od divljači te kesten rolada tek su dio domaće ponude s jelovnika LD-a Zlatna greda.

Hrvatske su šume među najprirodnijim, najraznolikijim i najzdravijim u EU. Kako bi se očuvalo ovo nevjerojatno prirodno bogatstvo, stvorila se potreba za stručnim gospodarenjem šumama. Za to su danas većinski zadužene Hrvatske šume, koje djeluju u skladu sa Zakonom o šumama te šumsko-gospodarskim planovima koji su usklađeni s međunarodnim ugovorima i ujedno su temelj ekološke mreže Natura 2000. 

Powered by Hrvatske šume

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 7
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode