Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 0

Slatki spas u danima kad nam je hladnjak gotovo prazan

Powered by Tommy

Slatki spas u danima kad nam je hladnjak gotovo prazan

Ova ukusna i jednostavna poslastica potječe iz austrijske kuhinje, no na našim se prostorima toliko udomaćila da je nerijetko smatramo dijelom naše tradicionalne gastronomske ponude

Rado se volimo prisjećati okusa koji nas vraćaju u djetinjstvo, a među njima je zasigurno i ova starinska poslastica koja ima nekoliko imena. U Dalmaciji je poznata kao paradižot ili paradiže, a u unutrašnjosti Hrvatske poznatija je pod nazivom šnenokle. Francuzi je zovu les œufs à la neige (snježna jaja), Njemci Schnee-Eier (također snježna jaja), Englezi floating island (plutajući otoci), a Poljaci zupa nic (ptičje mlijeko). 

Iako ima mnogo naziva, recept je u osnovi isti. Za klasičnu su pripremu potrebna samo tri sastojka – jaja, mlijeko i šećer, a modernije verzije uključuju i keksevaniliju te rum ili maraskino, koji daju bogatiji okus. Ovaj je desert odličan izbor za dane kada nemate puno sastojaka u smočnici, a jede vam se nešto slatko. Priprema je vrlo jednostavna, što je idealno i za sve one koji nisu baš vični spravljanju slastica.

Sastojci: 

  • 1 l mlijeka
  • 7 jaja
  • 7 žlica šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g keksa petit beurre
  • po želji korica limuna
  • po želji rum ili maraskino

Priprema:

  1. Razdvojite žumanjke od bjelanjaka.
  2. Bjelanjke s malo soli umutite u vrlo čvrsti snijeg.
  3. Žumanjke sa šećerom izmiksajte do guste smjese.
  4. Mlijeko stavite u lonac, dodajte vanilin šećer i pustite da zakuha. 
  5. Žlicom odvajajte snijeg od bjelanjaka i nakratko ih stavljajte u uzavrelo mlijeko dok ne povećaju volumen.
  6. Kekse petit beurre natrgajte u zdjelice u kojima ćete poslužiti paradižot. Po želji kekse možete poškropiti maraskinom ili rumom te na njih naribati limunovu koricu.
  7. Gotove žličnjake slažite na kekse. 
  8. Smjesu žumanjaka i šećera dodajte u preostalo mlijeko neprestano miješajući dok se ne zgusne (treba ostati tekuće). 
  9. Smjesu prelijte preko kuglica od snijega i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturu, a zatim stavite u hladnjak da se dobro ohladi

U slast!

Sve namirnice za ovaj ukusni paradižot pronađite u Tommyju. Svoju kupnju obavljajte iz udobnosti naslonjača putem Glovo aplikacije za dostavu. Ostanite doma i naručite namirnice za najbolju spizu u gradu. Tommyjev katalog pogledajte ovdje.

Powered by Tommy

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Pet tjedana prije Eura Perišić još ne ide punom snagom! A Hajduk na njemu može zaraditi
HOĆE LI BITI SPREMAN?

Pet tjedana prije Eura Perišić još ne ide punom snagom! A Hajduk na njemu može zaraditi

Plus+ Zdrav je, više ne mora na kontrole, ali upitna je njegova forma. Hajduk ga priprema za Euro i pozicijom na koju ga trener Ivanković stavlja