Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 0

Slatki spas u danima kad nam je hladnjak gotovo prazan

Powered by Tommy

Slatki spas u danima kad nam je hladnjak gotovo prazan

Ova ukusna i jednostavna poslastica potječe iz austrijske kuhinje, no na našim se prostorima toliko udomaćila da je nerijetko smatramo dijelom naše tradicionalne gastronomske ponude

Rado se volimo prisjećati okusa koji nas vraćaju u djetinjstvo, a među njima je zasigurno i ova starinska poslastica koja ima nekoliko imena. U Dalmaciji je poznata kao paradižot ili paradiže, a u unutrašnjosti Hrvatske poznatija je pod nazivom šnenokle. Francuzi je zovu les œufs à la neige (snježna jaja), Njemci Schnee-Eier (također snježna jaja), Englezi floating island (plutajući otoci), a Poljaci zupa nic (ptičje mlijeko). 

Iako ima mnogo naziva, recept je u osnovi isti. Za klasičnu su pripremu potrebna samo tri sastojka – jaja, mlijeko i šećer, a modernije verzije uključuju i keksevaniliju te rum ili maraskino, koji daju bogatiji okus. Ovaj je desert odličan izbor za dane kada nemate puno sastojaka u smočnici, a jede vam se nešto slatko. Priprema je vrlo jednostavna, što je idealno i za sve one koji nisu baš vični spravljanju slastica.

Sastojci: 

  • 1 l mlijeka
  • 7 jaja
  • 7 žlica šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g keksa petit beurre
  • po želji korica limuna
  • po želji rum ili maraskino

Priprema:

  1. Razdvojite žumanjke od bjelanjaka.
  2. Bjelanjke s malo soli umutite u vrlo čvrsti snijeg.
  3. Žumanjke sa šećerom izmiksajte do guste smjese.
  4. Mlijeko stavite u lonac, dodajte vanilin šećer i pustite da zakuha. 
  5. Žlicom odvajajte snijeg od bjelanjaka i nakratko ih stavljajte u uzavrelo mlijeko dok ne povećaju volumen.
  6. Kekse petit beurre natrgajte u zdjelice u kojima ćete poslužiti paradižot. Po želji kekse možete poškropiti maraskinom ili rumom te na njih naribati limunovu koricu.
  7. Gotove žličnjake slažite na kekse. 
  8. Smjesu žumanjaka i šećera dodajte u preostalo mlijeko neprestano miješajući dok se ne zgusne (treba ostati tekuće). 
  9. Smjesu prelijte preko kuglica od snijega i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturu, a zatim stavite u hladnjak da se dobro ohladi

U slast!

Sve namirnice za ovaj ukusni paradižot pronađite u Tommyju. Svoju kupnju obavljajte iz udobnosti naslonjača putem Glovo aplikacije za dostavu. Ostanite doma i naručite namirnice za najbolju spizu u gradu. Tommyjev katalog pogledajte ovdje.

Powered by Tommy

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
Kristijan Iličić: Na Maliju sam ležao 50 sati pokriven u jednom čamcu, skrivao se od terorista
EKSKLUZIVAN INTERVJU ZA 24SATA

Kristijan Iličić: Na Maliju sam ležao 50 sati pokriven u jednom čamcu, skrivao se od terorista

Poznati travel influencer prvi je Hrvat koji je proputovao svih 197. država svijeta. Šri Lanka mu je bila posljednja na listi, otkriva nam u koju se zemlju ne bi vraćao, koja mu je najdraža, ali i kako je sve krenulo
Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, htjela je biti časna sestra...
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, htjela je biti časna sestra...

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (35) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva. Umirovila se nakon posljednjeg poraza
Evo što vas očekuje u omiljenim serijama i sapunicama: Marta je spremna odvojiti Olgu i Šimuna
PREGLED TJEDNA

Evo što vas očekuje u omiljenim serijama i sapunicama: Marta je spremna odvojiti Olgu i Šimuna

Doznajte što vas sve očekuje ovog tjedna u omiljenim serijama i sapunicama na domaćim programima, 'Sjene prošlosti', 'La Promesa', 'Zločinački umovi', U dobru i zlu', 'Kumovi', 'Zauvijek zajedno'