Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 10

Stanite i predahnite - ova mjesta isplati se posjetiti na putu prema moru i obrnuto

Powered by: INA

Stanite i predahnite - ova mjesta isplati se posjetiti na putu prema moru i obrnuto
2

Svako od ovih mjesta ima svoju priču, svoju povijest. Zbog žurbe nerijeko ne stignemo predahnuti na putu prema odredištu, ali vrijeme je da i to promijenimo. Znamo i super mjesto na kojem ćete i super pojesti

Hrvatska krije mnoge ljepote, pored kojih nerijetko samo prođemo potpuno nesvjesni njihova značenja. Ako uskoro planirate odlazak na more ili se možda vraćate s obale, ovo su mjesta zbog kojih valja skrenuti s autoceste i uživati u njihovim ljepotama, koje vas neće ostaviti ravnodušnima. A znamo i odlično mjesto na kojem ćete pojesti vrhunski tradicionalni hrvatski ručak.

Dolina Gacke

Između Velebita s jedne strane i Male Kapele s druge strane svoje je mjesto kroz krško područje izdubila rijeka Gacka. Jedna je to od najpoznatijih hrvatskih rijeka ponornica, koja oduševljava mnogobrojnim izvorima. Iako zavojita, Gacka je mirna rijeka, a njezina voda, čista i bistra, dom je mnogih vrsta životinja i biljaka. Njezin je izvorni tok dugačak 32 km, no nakon izgradnje HE Senj 1960-ih skraćen je na 11 km. Voda Gacke izuzetno je čista i bogata kisikom. Najveći grad uz Gacku jest Otočac, prvotno sagrađen na mjestu račvanja Gacke.

Baraćeve Špilje

Ako vozite magistralom prema Splitu, preporučujemo da posjetite Baraćeve Špilje. Samo šest kilometara od Rakovice nalazi se meka za vaše oči. Velika i mala ili gornja i donja te jednostavnog naziva "treća" špilje su koje će u vama izazvati, barem na trenutak, osjećaj vječnosti. Prolazeći kroz dvorane i hodnike prepune stalaktita i stalagmita koje nam je voda strpljivim kapanjem podarila, prepustite se svijetu mističnog podzemlja. Špilja je dom za sedamdesetak šišmiša, bogato arheološko nalazište, okružena netaknutom prirodom. Tako bi se najkraće moglo opisati Baraćeve Špilje.

 

Spomenici mirila

Ako vožnju nastavljate prema jugu, nedaleko od mjesta Ljubotić nalaze se tajanstveni spomenici "mirila". Ljubotić je najsjevernije naselje Zadarske županije. Smješten je u zelenoj oazi usred Velebita, a opet u neposrednoj blizini mora (3 km iznad mjesta Tribanj-Kruščica). Okruženi kamenim kućama, domaćim životinjama i zelenilom, pretežno stariji stanovnici bave se stočarstvom (baš kao i u davna vremena), obrađuju vinograde i uređuju vrtove. Možda najzanimljivija priča koja je postala prava atrakcija turistima je ona o mirilima. Iako se pretpostavlja da su nastajali između 17. i 20. stoljeća, o njihovu nastanku, kao i svrsi, ne postoje pisani zapisi.

Priča kaže da se nakon smrti pokojnikovo tijelo nosilo daleko u brda do groblja, na kojem bi, prema narodnoj predaji, bivalo pokopano samo tijelo pokojnika. Njegova duša dobila je posebno mjesto. Kad bi krenuli nositi tijelo prema groblju, nosači su smjeli samo jedanput zastati kako bi se odmorili, a mjesto na koje bi spustili tijelo pokojnika na tlo označili bi kamenjem. Jedan uz glavu, drugi uz noge. Vjerovali su da je upravo to mjesto na kojem je pokojnikova duša izašla iz tijela. Popločivanjem označenog dijela nastajala bi mirila.

 

Pogled na Skradin s autoceste 

Iako su ga hrvatski turisti često zapostavljali, ovo mjesto posljednjih nekoliko godina doživjelo je renesansu te postalo odredište mnogih svjetskih zvijezda i putnika. Skradin, grad koji je godinama bio skriven od očiju javnosti, postao je mjesto koje trebate posjetiti. A ako to ne stižete na svom putovanju, dovoljno je zastati na autocesti i diviti se ovom pogledu. 

 

Baćanska jezera

Ako idete do kraja, na krajnji jug zemlje, evo nešto i za vas. Uz grad Ploče u dolini ušća Neretve u Dubrovačko-neretvanskoj županiji smjestila su se Baćanska jezera. Nalaze se u mjestu Baćina. Sastoje se od ukupno šest spojenih i jednog odvojenog jezera, a to su Voćuša (ili Oćuša), Trniševo (ili Crniševo), Podgora, Sladinac, Vranjak (ili Vrbnik), Vitanj i Plitko jezero. Voda je u njima slatka, a ima i izvora koji su povezani izravno s morem. Jezera su kriptodepresijska, što znači da je dno jezera ispod razine mora. Na jezerima su tri otočića. Jezera su to koja imaju iznimnu prirodnu vrijednost jer su stanište velikog broja zaštićenih, pa čak i endemskih vrsta biljaka i životinja.

Odmorište Vukova Gorica 

A prije nego što krenete na put, svakako se dobro okrijepite. Na ovom dobro poznatome maloprodajnome mjestu INA je otvorila jedinstveni gastronomski kutak – prvi Fresh Corner restoran u Ininoj maloprodajnoj mreži, koja ukupno ima 75 Fresh Cornera. Uz novouređeni Fresh Corner, Inin gastro brend, tu je u partnerstvu s Globalnom hranom d.o.o. otvoren i McDonald’s.

Savršena kombinacija Fresh Cornera i McDonald’sa na Vukovoj Gorici zadovoljit će ukuse svih kupaca u pokretu, a ugodan ambijent garantira vrhunski odmor na putovanju.Posebnu pozornost posvetili su vrhunskim domaćim jelima prvog Fresh Corner restorana. Istodobno INA Vukova Gorica nudi mogućnost kupcima da se na jednome mjestu opskrbe kvalitetnim gorivima i drugim proizvodima ili koriste jedinstvene usluge Fresh Cornera. Odmorište radi 0-24, a na lokaciji su instalirane ultrabrze punionice za električna vozila te se nude i mnogi drugi sadržaji i usluge, kao što su Aircash i Paysafecard, dostava paketa ili plaćanje računa. A posebno su pazili na prehranu.

Svakog dana u restoranu Fresh Corner poslužuju topla tradicionalna jela za ljude koji idu na more ili putuju s mora. Sva jela pripremljena su od sezonskih namirnica, pod kulinarskom palicom glavnog chefa Miljenka Horvata, koji je karijeru gradio u poznatim vrhunskim restoranima. Riba sa žara, gulaš od divljači s palentom, dalmatinska pašticada s njokima, štrukli sa sirom, pečena teletina s krumpirom i povrćem, punjena paprika s pireom od krumpira, musaka od patlidžana, samo su neka od tradicionalnih jela koja će vas okusom oduševiti.

Tu su i juhe - pileća juha s rezancima, krem juha od cvjetače, teleća ragu juha, ali i variva i razne salate… Oduševit će vas i ponuda deserata pa možete probati tortu od sira i vanilije, tortu od brusnica i bijele čokolade, čokoladnu tortu, razne pita, baklavu...  A Fresh Corner restoran je idealan i za doručak pa je u ponudi - musli s mlijekom, zobena kaša s mlijekom, jaja na razne načine, pečena slanina... Baš sve što vam treba za putovanje iz snova. Ako ste baš u žurbi i ne stignete sjesti u restoran, svakog vas dana čekaju svježe pripremljeni sendviči ili peciva, kao i ponuda svježih pića. I za kraj imamo super vijesti. U tijeku  je popust 20% na svu hranu o piće (osim promocija i pića iz samonaplatnih aparata). Kliknite na kupon i uživajte u delicijama.  

Powered by: INA

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 10
VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Pet tjedana prije Eura Perišić još ne ide punom snagom! A Hajduk na njemu može zaraditi
HOĆE LI BITI SPREMAN?

Pet tjedana prije Eura Perišić još ne ide punom snagom! A Hajduk na njemu može zaraditi

Plus+ Zdrav je, više ne mora na kontrole, ali upitna je njegova forma. Hajduk ga priprema za Euro i pozicijom na koju ga trener Ivanković stavlja