Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 8
Foto: Sajema
OPREZ NIKAD VEĆI

Temperature rastu, a kavice na suncu čekaju. No pazite, ove je godine ipak nešto drugačije!

Proljeće je zakucalo na vrata, a prevrtljivosti vremena svjedočili smo neki dan, kad smo se nakon olujne noći probudili sa snijegom na balkonima, a nakon samo nekoliko sati sjedili smo na suncu bez jakne

Sadržaj donosi: Shopaj24

Iako znamo za njih, očekujemo ih, ali itekako i svjedočimo promjenama na polju temperatura, zaključci koji nam stižu s Copernicusove službe za praćenje klimatskih promjena (C3S) o novim rekordima koje smo dobili već samo u prva tri mjeseca 2024. godine trebali bi svakome podignuti obrve, ne samo onima koji se bave ovim pitanjima. 

Prošla godina bila je najtoplija u posljednjih 100.000 godina, a prirodni fenomen El Niño, koji je svoj zamah lovio od lipnja prošle godine, dodao je svoj doprinos; temperaturni ekstremi, pijavice na mjestima na kojima se nisu dosad pojavljivale, superćelijske oluje...
Dobra je vijest što će do kraja proljeća El Niño oslabjeti, a na njegovo mjesto nastupa La Niña, koja bi trebala za mrvicu ohladiti cijelu priču. 

Beautiful,Supercell,And,Tornado,In,The,Great,Plains

Rekordi padaju, a čovječanstvo je dobilo upozorenje

Ako samo krenemo od najviših temperatura ikad, onda već u siječnju ove godine imamo novi rekord. Prema C3S-u, od veljače 2023. do siječnja 2024. evidentirano je zagrijavanje od 1,52 stupnja Celzija, što nas vodi na rub probijanja granice Pariškog sporazuma. Znanstvenici su ovu pojavu nazvali "upozorenje čovječanstvu" jer se ovakva situacija nije dogodila 100.000 godina. 
Siječanj je bio najtopliji evidentirani otkad postoje mjerenja, a sa siječnjem smo iskusili i dvanaestomjesečno razdoblje u kojem su temperature iznosile više od 1,5 iznad predindustrijskog referentnog razdoblja.  
Veljača koju smo ostavili iza sebe također bilježi rekord - temperatura zraka bila je 1,77 Celzijevih stupnjeva viša od prosjeka, a temperatura površine mora u veljači 2024. najviša je otkad je evidencije podataka i iznosila je 21,06 stupnjeva. 

A,Lonely,Moray,Eel,Sticks,Out,From,A,Pile,Of

Zaštita je potrebna više nego prije

Ako i ne nabrajamo koje su potencijalno štetne posljedice ovakvih mjerenja na ljude i planet, svake godine treba isticati štetno djelovanje sunca. A kako spadamo pod geografske širine i dužine među kojima je boravak na suncu poželjan i jedva dočekan, zaštita od sunca je neophodna i potrebnija više nego što je bila prije.  
Kad govorimo o zaštiti, onda uz standardne mjere zaštite na koju smo naučili, kao što su kreme sa zaštitnim faktorom, koje treba početi nanositi čim osjetimo toplinu sunca na koži, vjerujemo da o jednom načinu efikasne zaštite niste razmišljali.

Tende štite i od sunca i od kiše

Dobra tenda napravit će veliku razliku ako govorimo o boravku vani, bilo da je riječ o balkonu i terasi vlastitog doma ili  o onoj u kafiću. A ako vaša tenda ima već "odrađenu kilometražu" korištenja, možda je vrijeme da svojoj obitelji osigurate kvalitetnu zaštitu od sunca o kojoj više nećete morati razmišljati. 

Exteriors,Shots,Of,A,Modern,Terrace,With,Awnings,And,Contemporary


Trebam tendu tvrtka je iz Zagreba koja se specijalizirala u postavljanju različitih vrsta tenda i pergola, a višegodišnje iskustvo u radu s klijentima jamstvo je njihove kvalitete. No iako su praktične u postavljanju, treba voditi računa o sljedećim parametrima:

1. Neka je pokrov tende impregniran UV zaštitom, pogotovo ako se balkon ili terasa nalaze na sunčanoj strani objekta. Pazite da su u konstrukciji tende korišteni elementi od nehrđajućeg čelika kako bi se mogućnost korozije svela na minimum. 
 
2. Izvlačenje i sakupljanje tende može biti ručno i automatizirano, a prednost automatizirane tende je mogućnost spajanja senzora za vjetar, kišu, jačinu svjetla...

3. Platna bi trebalo promijeniti svakih 5 do 7 godina, a ako sami čistite platno, trebat će vam blago sredstvo i mekana četka jer ne želite ostrugati zaštitnu impregnaciju s platna. 

4. Pokretne tende koristite na mjestima na kojima je potrebna mjestimična zaštita, a dodatno pazite na otvorenost prema potencijalnim udarima vjetra – koji, ako je jak, može tendu i potrgati. 

5. Nemojte štedjeti na montaži, prepustite stručnjaku da obavi montažu kako treba, ako ni zbog čega drugog onda zbog garancije proizvoda

Beautiful,Balcony,Flowery,Garden,Close-up,And,Yellow,Residential,Building,Concrete

Ako vas je zainteresirala ideja o ugradnji nove tende na vaš balkon, lođu ili terasu, bilo da je riječ o preuređenju prostora ili zamjeni stare tende, vodite računa o kvaliteti. Jeftine tende i sjenila koja možete pronaći na akcijskim cijenama u trgovačkim centrima vrlo često nemaju jamstvo, servis ili nisu napravljene tako da zadovoljavaju standarde kvalitete. Predlažemo da pogledate ponudu partnera Fortuna Design iz Zagreba, tvrtku s dugogodišnjim iskustvom u izradi tendi za sunce, pergola, svih tehničkih zavjesa te roleta. Odlikuju se projektiranjem, izradom, montažom, stručnim kadrom i održavanjem.

SHOPAJ24 središnje je mjesto sa svime što vam treba i što će vam ikad trebati - od igle do lokomotive. Proizvodi s najboljim cijenama lako se pretražuju po kategorijama i lokacijama, a registracija nije potrebna. Ne gubite dragocjeno vrijeme, posjetite portal s najboljim ponudama! 
 

Sadržaj donosi: Shopaj24

Komentari 8
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Ovaj se nostalgični trend stalno vraća: Donosimo ideje o tome kako da uredite vrt ili terasu
UREĐENJE OKUĆNICE

Ovaj se nostalgični trend stalno vraća: Donosimo ideje o tome kako da uredite vrt ili terasu

Vrtovi, dvorišta i terase odlična su mjesta za opuštanje. Ususret lijepom vremenu pogledajte nekoliko prijedloga za uređenje vanjskog prostora i doznajte koji se trend u uređenju stalno vraća

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta