Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 13

Turistički trendovi u 2020.: Evo gdje se ljetuje u Hrvatskoj

Powered by Njuškalo

Turistički trendovi u 2020.: Evo gdje se ljetuje u Hrvatskoj
1

Krcate plaže, gužve u restoranima i puna parkirališta prizori su koje smo dosad viđali svakog ljeta u gradovima na obali, no situacija s koronavirusom donijela je nove trendove. Masovnosti smo rekli zbogom, a evo što ju je zamijenilo

Sjećate li se vremena kad smo ustajali ranom zorom kako bismo zauzeli najbolje mjesto na plaži? Iako je ove sezone situacija malo drukčija, pesimistične su procjene s početka epidemije korone poljuljale statistike koje pokazuju kako je u Hrvatskoj u prvih 14 dana srpnja boravilo oko milijun turista, koji su ostvarili više od 7,2 milijuna noćenja, što je približno 55% prošlogodišnjeg rezultata. U Hrvatsku najviše dolaze turisti iz Njemačke, Slovenije, Češke, Poljske, Austrije i Mađarske.

Osim toga, mnogim smo zemljama pri vrhu kod odabira destinacije za ljetovanje, pa tako podaci MisterFlyja govore kako je Hrvatska trenutno među najtraženijim inozemnim turističkim destinacijama na francuskom tržištu. Iako strah od zaraze ne jenjava, život ne može stati, pa se tako i ljetovanja prilagođavaju situaciji. Manje poznata i skrivena mjesta posebno su ''in'', a evo modela koji bi mogli pogurati i domaći turizam.

Slavonska polja novo su more

Ono što smo prvo mogli zamijetiti nakon globalne izolacije jest nevjerojatno brz oporavak prirode. S obzirom na to da je okoliš primarni resurs turizma, njegovo bi nam očuvanje trebalo biti prioritet. Tako nam prekomjerni turistički posjeti iz godine u godinu, a posebice ljeti, nikako ne idu u prilog, no situacija s koronavirusom, ali i sve veća ekološka osviještenost o ograničenosti prirodnih resursa, ostavljaju prostor za jačanje tzv. održivog, odnosno ekoturizma.

Iako je mnogima prva pomisao na godišnji odmor more, možda biste ove godine mogli porazmisliti o lokacijama na kontinentu. Seoski i ruralni turizam postaju sve atraktivniji, pa tako Slavonija nudi pregršt uređenih seoskih gospodarstava u kojima ćete biti dočekani kao kod kuće. A da ne spominjemo specijalitete poput kulenove seke, kobasice i slanine, koje ćete moći kušati uz vrhunska lokalna vina.

Na odmoru vam neće nedostajati ni dodatnog sadržaja, pa tako, primjerice, seosko gospodarstvo Ivica i Marica u etnoselu Karanac svojim gostima nudi autentično slavonsko iskustvo: vožnju fijakerom i seljačkim kolima. 

S druge strane, ne pruža samo Slavonija autentična iskustva. Istražujući gospodarstva, naišli smo na ruralnu kućicu Grebengradska medna hiža na pitomim obroncima Topličice, koja se nalazi na pola sata vožnje od Zagreba. Krajolik u kojem se nalazi ova autohtona zagorska kuća pravi je raj za sve one željne istinskog odmora, a na ovom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu možete uživati u slatkim proizvodima pčela, odnosno medu.

Savršen bijeg od civilizacije

Robinzonski je turizam posljednjih nekoliko godina doživio veći interes javnosti, a korona i potreba za bijegom od prenapučenih plaža i gužve dodatno su popularizirali ovaj oblik turizma. Riječ je o smještaju u izoliranim područjima na manje poznatim lokacijama, a često podrazumijeva objekte bez struje i vode, iako većina domaćina osigura osnovne uvjete svojim gostima.

Pretražujući najveći hrvatski marketplace Njuškalo, na kojem se nudi gotovo devet tisuća apartmana, soba i kuća za odmor, pronašli smo i široku ponudu kuća na osami koje su na samo nekoliko metara udaljenosti od mora.

Tako se, primjerice, na Braču, točnije u uvali Dučac, nalazi kućica na osami, čija je lokacija idealna za sve ljubitelje prirode i tišine. U uvali ne postoji vodovod, no vlasnici imaju cisternu za pranje suđa i tuširanje na otvorenom.

Tu su i solarne ploče koje su dovoljne za svjetlo, a pomoću transformatora možete napuniti mobitel. Ako ste željni bijega od trenutnih događanja, ovakve lokacije i smještaj idealna su opcija za odmor, a svakako razmislite i o solo putovanju.

Kraća putovanja u više navrata

Neizvjesnost situacije ono je što ugostiteljima, ali i turistima, predstavlja veliki problem. S obzirom na prevrtljivost događaja, mnogi strepe pred rezervacijama smještaja, a posebice ako je riječ o duljem boravku. Iako ljetovanja kakva poznajemo mogu pasti u zaborav, neka od alternativa ove sezone su vikend-putovanja.

Osim što je jednostavnije i jeftinije otkazati planirano, imat ćete više prostora i vremena posjećivati mjesta koja dosad niste. Jedna od najpoznatijih vikend-destinacija u Hrvatskoj je Istra, ponajviše jer se ističe gastronomijom, vrhunskim vinima te prekrasnim prirodnim ljepotama; kako u unutrašnjosti tako i na obali.

A ako želite uštedjeti ili potrošiti manje novca, birajte bliže destinacije i podržite lokalni turizam; sigurni smo da niste posjetili mnoga mjesta u svojoj blizini, pa vam je ovo idealna prilika. Također, svakako razmislite o godišnjem odmoru izvan sezone, kad su cijene još povoljnije i pristupačnije. Zato isplanirajte idućih nekoliko vikenda i krenite u malo drukčiju avanturu ovog ljeta - rezervirajte smještaj, napunite spremnik za gorivo i spakirajte stvari!

Bez obzira na to kamo otišli ovog ljeta, odaberite smještaj po svojoj mjeri na turizam.njuskalo.hr.

Powered by Njuškalo

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 13
VIDEO

U ovoj osnovnoj školi djeca ne koriste mobitele: 'Na odmorima se zajedno druže i pišu zadaće'
PROMJENE U PONAŠANJU

U ovoj osnovnoj školi djeca ne koriste mobitele: 'Na odmorima se zajedno druže i pišu zadaće'

O tome kako danas podučavati djecu koja odrastaju u suvremenom dobu i pritom zadržati njihovu pozornost razgovarali smo sa socijalnom pedagoginjom i profesoricom hrvatskog jezika iz jedne zagrebačke škole

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
Prvi put nakon dugo vremena Dinamovi će navijači do Poljuda morati doći u svojim vozilima!
NOVI IZAZOV ZA POLICIJU

Prvi put nakon dugo vremena Dinamovi će navijači do Poljuda morati doći u svojim vozilima!

U Split dolazi više od 1400 gostujućih navijača, koje ovaj put neće prebacivati u autobuse pa tako pratiti do stadiona, jer navodno gradska prijevoznička tvrtka nije htjela ustupiti autobuse