Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 18
Foto: TZG Crikvenice
OD MAŠKARANIH POVORKI DO JOLINOG KONCERTA

U Crikvenici će se ovih dana moći vidjeti na tisuće maski, a evo što vas sve čeka do 14. 2.

U Kvarnerskom zaljevu, na 33 kilometara od Rijeke, počelo je najveselije razdoblje u godini! Crikveničani su predali gradske ključeve maškarama, u gradu se zavijorila maškarana zastava, a ulicama su zavladali ples i pjesma. Svi su pozvani na slavlje!

Sadržaj donosi: TZG Crikvenice

Karneval se danas slavi diljem svijeta. Prema nekim izvorima u više od 50 zemalja! - ali kao i "sve ceste", njegovi korijeni vode u Rim. Tako je Rim tijekom više od četiri stoljeća bio najuočljivije i najraskošnije središte karnevalskih aktivnosti, koje su značajno utjecale na život, zabavu, kulturu i umjetnost toga grada. U svojoj dugoj povijesti, kako prenosi Britannica, karneval je odigrao značajnu ulogu u razvoju pučkoga kazališta te narodnih pjesama i plesova.

Danas je u Europi možda jedan od najzanimljivijih karnevala onaj u Švicarskoj, u Einsiedelnu, gdje maškare nose maske demona i zvone velika zvona kako bi istjerali zle duhove i najavili kraj zime uoči korizme i proljeća. A u SAD-u je glavno karnevalsko slavlje u New Orleansu, gdje karnevalske parade - njih više od 70 po sezoni - organiziraju već gotovo 200 godina. U Italiji je Venecija postala mjesto okupljanja tradicionalno maskiranih karnevalskih veseljaka, a možda globalno najpoznatiji moderni karneval onaj je u Rio de Janeiru. Često opisivan kao "najveća svjetska zabava", ovaj brazilski karneval prošle je godine okupio više od 46 milijuna ljudi. 

Budući da ove godine polako ulazimo u karnevalsko razdoblje, vrijedi spomenuti i najpoznatije domaće karnevalske manifestacije. Primjerice, jeste li znali da su se crikveničke ulice već zašarenile i da vas ondje sve do 14. veljače očekuje uistinu bogat zabavni program? Sve detalje doznajte u nastavku.

Povorka od oko 3000 maškara!

Ovogodišnji program maškara u Crikvenici, pod novim sloganom "Više od maske, više od našminkanog lica", počeo je 13. siječnja tradicionalnim maškaranim druženjem u Matkovićima, koje su uveličali zvukovi bubnjeva, harmonike i smijeha svih okupljenih. Ovom je prigodom organizirana i tradicionalna primopredaja gradskih ključeva u ruke maškara, a znak da one preuzimaju vlast u Crikvenici obilježilo je i podizanje maškarane zastave.

Tijekom siječnja maškare će u istom tonu nastaviti zabavljati sve Crikveničane i njihove posjetitelje. Od važnijih datuma, tu je 20. siječnja, kad će domaćin maškaranog druženja u poslijepodnevnim satima biti Udruga za očuvanje narodnih običaja Duga. Tjedan dana kasnije, 27. siječnja, središte zabave u večernjim će satima biti maškarani šator na Trgu Stjepana Radića u Crikvenici, gdje će nastupiti glazbeni sastavi Grooversi i Fortunal.

Vrhunac će, kao i svake godine, činiti Dječja povorka (s početkom u 11 sati) i Velika povorka (s početkom u 14 sati). U šarenim povorkama koje će prošetati ulicama Crikvenice u nedjelju, 28. siječnja sudjelovat će od 2000 do 3000 maškara te oko 50 maškaranih grupa i udruga, od kojih mnoge dolaze iz Primorsko-goranske županije, ali ima i onih iz nešto udaljenijih krajeva! Svemu će tome imati prilike svjedočiti velik broj domaćih i stranih gostiju. Nakon povorki zabava se seli u maškarani šator i nastavlja se uz nastupe glazbenih sastava Koktelsi i Point.

'Točka na i' cjelokupnog programa

Izvrsnu atmosferu možete očekivati i 3. veljače jer će se popodne igrati Maškarani pikado turnir, dok će večernji provod uveličati popularni Jole i glazbeni sastav Trend.

Te će se večeri također tradicionalno krstiti mesopust. Riječ je o velikoj slamnatoj lutki, odnosno simboličnom krivcu za sva zla i nedaće u prethodnoj 2023. godini. Tog će dana okupljeni birati jedno od nekoliko predloženih ironičnih imena, koja se uglavnom smišljaju prema aktualnim društvenim ili političkim događajima. Nazočna će publika jakim pljeskom, glasnom vikom i odobravanjem izabrati najprikladnije ime.

Izuzev ove dugogodišnje tradicije, u Crikvenici će u okviru maškara 4. veljače biti i program čajanke, tombole te animacije za najmlađe posjetitelje, a 7. veljače u Osnovnoj školi Zvonka Cara učenici će promovirati čakavštinu tako što će recitirati, pjevati, plesati i glumiti u programu pod nazivom "Čakavsko maškarano zapolne".

Posljednja subota maškaranih aktivnosti, 10. veljače, donosi u jutarnjim satima Maškaranu šetnju po Ljubavnoj cestici, a poslijepodne druženje u Gornjem kraju. 

Za kraj maškara, na Čistu srijedu, 14. veljače, u centru grada čitat će se šentenca, kroz koju se inače kritizira stanje u društvu te se ismijavaju pojedini događaji i ljudi. Slijedi osuda mesopusta, kojeg Crikveničani na kraju spaljuju na vrhu pristaništa.

Sve detalje programa pronađite ovdje.

Uhvatite super popuste

Crikvenički trgovci, frizeri, kozmetičari i ugostitelji pobrinuli su se da maškarama dodatno uljepšaju ove vesele dane, pa se tako do 14. veljače u gradu mogu pronaći mnogi popusti. U okviru ovogodišnje akcije "Vesela maškarana škrinjica" maškarani će gosti moći iskoristiti u određenim ugostiteljskim objektima 10% popusta. Neki su trgovci za maškarano razdoblje pripremili svojim kupcima 10% popusta na cjelokupan račun, a iznajmljivači su osigurali posebnu ponudu smještaja.

Deset salona za uljepšavanje tijekom maškaranog razdoblja nudit će svaku treću frizuru besplatno (onima koji su već platili dvije frizure). Isto pravilo vrijedit će za facepainting, a na tretmane lica neki će saloni davati 10% popusta. 

Sve detalje o blagu iz "Vesele maškarane škrinjice", koje se odnosi na ovo najveselije razdoblje u godini, pronađite na službenoj web stranici. Samo požurite jer vas Crikvenica i maškare, koje su privremeno zauzele ovaj kvarnerski grad, s nestrpljenjem iščekuju!

Sadržaj donosi: TZG Crikvenice

Komentari 18
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana