Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 7

Za bolje sutra: evo u čemu leži budućnost Hrvatske

Powered by Hrvatski Telekom

Za bolje sutra: evo u čemu leži budućnost Hrvatske

Važnost ulaganja u projekte koji će pridonijeti boljoj budućnosti Hrvatske, prepoznali su samo neki. Riječ je tvrtkama koje financijski pomažu razvoju digitalnog društva kroz ulaganje u obrazovanje mladih

Kad su u pitanju digitalna transformacija društva i ulaganje u tehnologiju, Hrvatska je među top zemljama. No, to ne bi bilo tako da ne postoje tvrtke koje su svjesne koliki napredak može donijeti ulaganje u navedena područja.

Zato je upravo Hrvatski Telekom na ovogodišnjem Digital Takeoveru dobio priznanje za ''Najveći doprinos razvoju digitalnog društva'', a to postignuće je komentirala i direktorica Korporativnih komunikacija HT-a. - To je potvrda da su naša ulaganja u digitalizaciju svih razina društva prepoznata. Činjenica je da se svijet tehnologije razvija brzo i dolaze nove prilike na koje kao društvo moramo biti spremni. Bit ćemo još više povezani, moći ćemo učiti i dijeliti više i brže, ali i raditi manje - kaže Nina Išek Međugorac te dodaje da će se 2021. godine svake sekunde u svijetu dijeliti više od milijun minuta video sadržaja i na godišnjoj razini više od 2,3 bilijuna fotografija.

Naravno, taj proces zahtjeva i velika ulaganja u stabilnost i kapacitete mreže, što je HT prepoznao te danas radi. - Kako proces digitalizacije ubrzano stvara potrebu za novim STEM znanjima i zanimanjima, naše aktivnosti su usmjerene da pobude interes talentiranih mladih ljudi za STEM - kaže naša sugovornica te dodaje da na taj način podižu Generaciju Next, koja već danas otvara nove i velike prilike za razvoj našeg društva.

Što su i zašto su važni STEM projekti?

HT donacijskim programom svake godine ulaže više od 700.000 kuna u promicanje STEM znanja i prakse. Zašto je on važan? Nina Išek Međugorac tvrdi da naša buduća ekonomska i društvena snaga ovise o vještinama, predanosti i kreativnosti znanstvenika, inovatora i inženjera budućnosti - Američka vlada predvidjela je da će do 2022. doći do velikog rasta broja radnih mjesta dostupnih osobama sa STEM vještinama, do 25% za analitičare računalnog sustava, 37% za analitičare informacijske sigurnosti, 27% za biomedicinske inženjere, i 19% za zdravstvene i ekološke tehničare. To su konkretne brojke koje pokazuju važnost ulaganja u STEM - kaže naša sugovornica.

Nedavno je završio natječaj "Napredne Internet of Things tehnologije (IoT) u hrvatskim školama" od Instituta za razvoj i inovativnost mladih, u koji je HT donirao prošle godine. Na natječaj je pristiglo čak 88 učeničkih IoT rješenja na temu pametne rasvjete, a uključilo se više od 100 škola diljem Hrvatske - Radovi su iznimno inovativni, od pametne kućne i filmske rasvjete pa sve do sustava rasvjete koji štede energiju pri osvjetljavanju ulica i parkinga. Takvi nas projekti kao društvo guraju naprijed, a s razvojem tehnologije mogućnosti će biti samo još veće - kaže Nina Išek Međugorac te upozorava da danas u Hrvatskoj još uvijek više od 30 posto radnog stanovništva nema potrebu razmišljati o učinkovitosti svojeg radnog mjesta i vremena.

- To je kultura koju trebamo odbaciti ako želimo naprijed. Prilike koje nam dolaze ovise o nama samima, i svi ih trebamo biti svjesni bez obzira radimo li u velikim korporacijama, državnim institucijama ili smo start-up - kaže naša sugovornica.

Dodaje da Generacija Next koju podižemo, već danas hrabro stvara nove vrijednosti i mijenja kulturu našeg društva te da o njima ovisi koliko ćemo sutra napredni i razvijeni biti. - Trebamo im dati vjetar u leđa, a područja u kojima HT vidi svoju važnu ulogu su ulaganja u komunikacijsku infrastrukturu, proizvode i usluge, STEM edukacija te poticanje kreativnosti. Napredna infrastruktura i tehnologija su preduvjet za digitalno društvo - kaže naša sugovornica i dodaje da se razvoj kreativnosti danas ne odnosi samo na umjetnost i marketing, već i tehnološka rješenja koja proizlaze iz hubova, hackathona i start-upova

Protekle dvije godine HT je napravio zaokret u donacijskom natječaju i većinu sredstava odlučio usmjeriti u znanja i vještine koje će omogućiti budući razvoj društva.

- Jako smo ponosni na sve projekte koje smo podržali i njihove uspjehe. Astronomsko društvo Višnjan otkrilo je 10 novih asteroida u svemiru, veselimo se punionicama vodika koje će omogućiti ekološki transport, a IRIM donosi IoT tehnologiju u škole. Svi skupa smo napravili dobar temelj za ovogodišnji natječaj, koji će biti usmjeren na stvaranje pametnog društva, njegovu održivost i postizanje veće društvene koristi za Hrvatsku - kaže naša sugovornica te dodaje da natječaj počinje u svibnju, a najbolje projekti tražit će se u tri kategorije.

Digitalizacija Hrvatske na jako dobrom putu

Direktorica korporativnih komunikacija HT-a smatra da Hrvatska može itekako ekonomski ojačati sljedećeg vala tehnoloških promjena: Naša uloga je najviše usmjerena na izravna ulaganja u infrastrukturu, usluge i proizvode koji donose više zabave, lakše poslovanje i stvaranje pametnog društva. Ulaganja HT-a pomaže da taj razvoj bude puno brži, što je neophodno kako bi konkurirali na digitalnom tržištu s drugim zemljama. Mi ne bježimo od te uloge i odgovornosti, no ne možemo to postići sami - kaže naša sugovornica.

Neosporna je činjenica da je Hrvatska među naprednijim zemljama kad je riječ o digitalnoj transformaciji, na što upućuju i sljedeći podaci:

  • Hrvatska je 9. od 28 EU zemalja u primjeni cloud rješenja u poslovanju
  • Hrvatska je 12. po korištenju online prodajnih kanala
  • Hrvatska je 13. po korištenju prekograničnih online kanala
  • Hrvatska je 14. po ukupnom intenzitetu korištenja interneta

U HT-u smatraju da su to dobri pokazatelji napretka, no da još uvijek postoje neke prepreke koje se moraju nadvladati.

- Regulatorni okviri koji mnogobrojnim nametima i propisima usporavaju tempo investicija i razvoja onemogućuju Hrvatskoj da održi korak s konkurentima. Uklanjanjem tih kočnica oslobodio bi se značajan iznos za gradnju mreža velikih brzina koje će dodatno ubrzati rast i razvoj - smatra naša sugovornica.

Integracija starije populacije

No, kad je riječ o digitalnoj transformaciji, ne smijemo zaboraviti starije građane, koje je itekako potrebno integrirati u ''digitalno društvo''. Naša sugovornica smatra da je najbolji način za to upravo edukacija.

- To je najbolje učiniti sveobuhvatnim pristupom koji im nudi edukaciju, ali i uslugama koje su prilagođene njihovim potrebama i koje prate njihov životni stil. Potrošnja rastuće populacije starije od 50 godina uvlači se u sve ekonomske strategije vlada, država i kompanija. Kako je riječ o poslijeratnoj generaciji koja je pomicala granice u mladosti, izgledno je da će i u starosti biti spremni prihvatiti inovacije - kaže Nina Išek Međugorac te dodaje da je HT prošle godine organizirao besplatne edukacije starijih građana u Zagrebu i Splitu, gdje su učili o radu na kompjuteru i internetu.te su tako digitalno opismenili 800 polaznika, koji su na taj način zakoračili u digitalno doba. Namjera im je nastaviti u tom smjeru.

 

Powered by Hrvatski Telekom

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 7
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang