Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 4

Možete li se i vi pohvaliti ovakvim prijateljstvima?

Powered by Stari lisac

Možete li se i vi pohvaliti ovakvim prijateljstvima?

I u dobru i u zlu - to je odlika pravog prijateljstva, a naročito onih koja su sudu vremena uspjela odoljeti čak 20 godina. Iako se mnoga prijateljstva raspadnu odlaskom u srednju ili na fakultet, ovi su dečki našli način kako ih očuvati

Nema do frendova iz kvarta, naselja ili ulice. Pitate se zašto je to jedna neraskidiva veza? Prema studiji istraživača s Harvarda, koja ove godine obilježava 80 godina, recept za sreću i bolji život ne leži u karijeri ili novcu već u kvalitetnim vezama, kako ljubavnim tako i prijateljskim, koje godinama gradimo s drugim ljudima. Nakon što je velika tajna napokon otkrivena, odlučili smo potražiti osobe koje se u današnje vrijeme mogu pohvaliti rijetko viđenim pravim prijateljstvom.

#Zagreb

Ništa nas uz grad ne veže toliko koliko ljudi u njemu. Zato se djetinjstvo svakog Zagrepčanina sigurno sastoji od kvartovske ekipe, kojom se neki sretnici i dandanas mogu pohvaliti. Jedni od njih su i dečki iz Travnog, koji svoje nedaće dijele više od 20 godina, a ta tri lukava lisca su Karlo Horvat, Matej Šimović i Tin Jandrašek.

- Upoznali smo se u osnovnjaku, a naše prijateljstvo traje dugih 20 do 25 godina - ponosno ističe Karlo te kao omiljeno mjesto za okupljanje u kvartu, koje baš svako društvo mora imati, ističe trg kod Mamutice i pogađate - nogometno igralište. S obzirom na dugi niz godina koji prati njihovo prijateljstvo, u tim se godinama također puno toga dogodilo. Vjenčanja, zaruke, diplome, izlasci, roštiljanja, druženja, putovanja... Pregršt je uspomena od kojih se teško može izdvojiti jedna najbolja. S time se slažu Karlo i Matej, koji su teškom mukom pokušavali istaknuti događaj koji bi izdvojili kao najdraži.

Sva sreća pa je tu treći član koji spašava cijelu situaciju i prisjeća se junačkih pothvata ekipe iz Travnog u Francuskoj - To je bilo jedno od naših najboljih putovanja. Bilo je svega, od spavanja po kolodvorima, švercanja po vlakovima i obilaska znamenitosti u Parizu u 4 sata ujutro, i to još po zimi, kada na ulici nije bilo ni psa - s nostalgijom se prisjeća Tin. S obzirom na to da su donedavno živjeli u istom kvartu, ali i na njihov prijateljski staž, morali smo dečke pitati u čemu leži tajna dugogodišnjeg prijateljstva. Matej nam u svom stilu odgovara - Ljubav prema izlascima - dok Tin, gospodin kakav je, na pitanje odgovara nešto ozbiljnije - Iskrenost, poštovanje i poštenje te prihvaćanje osobe kakva je, sa svim manama i vrlinama.

Kum na vjenčanju: lukavim trikovima opravdajte titulu
Kum na vjenčanju: lukavim trikovima opravdajte titulu

#Split

Kako ne može Dinamo bez Hajduka, tako ne možemo spominjati dečke iz Zagreba, a da pritom ne spomenemo šarmantne momke iz Splita. Ante Odak i Mislav Bosančić prijatelji su punih 20 godina, a Mislav nam priča kako je njihovo putovanje počelo - Upoznali smo se kad san se ja s četiri godine priselija iz Solina u Split, i to u zgradu u kojoj Ante živi od rođenja - kaže Mislav, a njegov prijatelj dodaje - Naše prvo druženje bilo je igranje tenisa isprid zgrade na dan kad se uselija te smo od tada nerazdvojni - ističe Ante.

Glavna meka za nalaženje ovim je mladićima kvartovski kafić Vrime, ali češće vrijeme provode u Mislavovu stanu - Na njegova vrata i ne kucan, nego samo uđen - komentira Ante, dok nam Mislav objašnjava zašto je to tako - Naše omiljeno misto za druženje u kvartu je svakako moj stan s obziron na to da ja živin samo s materon, a ona često radi pa tamo imamo svoju slobodu, bilo da pijemo kavu, bilo da partijamo, gledamo filmove i serije - te naglašava da Antu ne gleda kao prijatelja, već kao brata.

Obojica ističu da su ključ dugogodišnjeg prijateljstva isključivo iskrenost te međusobna podrška - Mislav i ja smo u mnogočemu dva različita svita, ali mislin da i u tome leži tajna našeg prijateljstva. Dok drugin ljudima dosadi slušati moje gluposti, njemu ne dosadi. Odnosno dosadi i njemu, ali svejedno me nastavi slušati - sa smijehom priča Ante.

Kad je riječ o pustolovinama koje su Ante i Mislav skupa proživjeli, kažu da ih zaista ima previše, ali posebno ističu putovanja u Amsterdam i Stockholm, dok se Mislav pritom prisjeća i događaja iz djetinjstva - Od najlipših sićanja svakako bih izdvoija lutanje od kvarta do kvarta za vrime maškara, kao i vična spletkarenja u društvu - kaže Mislav te dodaje da su to bila samo ''dičija posla''.

Kao što i ovi prijatelji potvrđuju, ne postoji čarobna formula za prijateljstvo, sve što drugima trebate pružiti su iskrenost, poštovanje i podrška.  Ali ako to ne dobijete natrag, slobodno takve pojedince ''otkantajte'' jer ako netko ne cijeni vas, zašto biste vi njega? Svakome po zasluzi, zar ne?

Advertisement

Powered by Stari lisac

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4
VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Stručnjaci otkrivaju: Može li brak preživjeti bez seksa?
VELIKA ANALIZA

Stručnjaci otkrivaju: Može li brak preživjeti bez seksa?

Brakovi bez seksa, iako se o njima rijetko otvoreno razgovara, češći su nego što biste očekivali. To je kada bračni par ima odnose manje od 10 puta u godini
Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići
SAMO ZA NAJHRABRIJE

Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići

Moji roditelji su čuli bebu koja plače, a svi smo slušali korake po stubama. Znali smo vidjeti kako se kvaka na vratima spavaće sobe miče gore dolje, ispričao je Britanac koji je živio u ukletoj kući