Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 1
Foto: PR
BAZA URAVNOTEŽENE PREHRANE

Zdravlje na dlanu: Ovi orašasti plodovi utječu na potenciju, kolesterol i pravilan rad crijeva

Orašasti plodovi imaju pregršt zdravstvenih dobrobiti za ljudski organizam. A kako bismo iskoristili sve blagodati ovih ukusnih 'grickalica', u nastavku smo pripremili jedan brz i jednostavan recept koji će vas napuniti energijom za cijeli dan

Sadržaj donosi: Lidl

Za orašaste plodove mogli bismo slobodno reći da su neprocjenjiv dar prirode. Oni pružaju toliko zdravstvenih prednosti i temelj su uravnotežene prehrane, a njihova bogata hranjiva vrijednost, esencijalne masne kiseline, vitamini i minerali čine ih izvrsnom opcijom za održavanje zdravog organizma i cjelokupnog zdravlja općenito. Među najvažnijim vrstama orašastih plodova, koji se ističu po pozitivnim učincima na ljudsko zdravlje, jesu bademi, lješnjaci i pistacije, a u nastavku saznajte zašto ih je potrebno uvrstiti u svakodnevnu rutinu. 

Energija za tijelo i mušku potenciju

Bademi su prvi na popisu ovih moćnih orašastih plodova. Bogati su vitaminima E i B2 te magnezijem, a izvor su i zdravih masnoća, koje su korisne za srce. Ove zdrave masti pomažu u smanjenju rizika od srčanih bolesti tako što mogu smanjiti LDL, tzv. loši kolesterol, i povećati HDL, "dobri" kolesterol. Bademi imaju i nizak glikemijski indeks, što znači da njihova konzumacija može pomoći u stabilizaciji razine šećera u krvi. 

Isto tako, izuzetno su bogati vlaknima, koja potiču probavu i održavaju zdravu crijevnu floru. Iako bademi imaju visoku količinu kalorija, istraživanja sugeriraju da konzumiranje orašastih plodova, uključujući bademe, može biti dobar izbor ako želite smanjiti tjelesnu masu. To je vjerojatno zbog visokog sadržaja proteina, vlakana i zdravih masti, koji mogu pružiti osjećaj sitosti. Vitamin E i druge hranjive tvari u bademima imaju potencijal za očuvanje zdravlja kože, posebice kože koja ima oštećenja uzrokovana UV zračenjem. Također sadrže ulja omega-6 i omega-9, koja daju koži elastičnost i pune je kolagenom. Usput, dobro je znati kako su bademi izvrsni i za kosu!

Beautiful,Young,Woman,Smiling,And,Eating,Nuts,At,Home.,Healthy

A za muškarce je utvrđeno da bademi optimiziraju seksualno zdravlje zbog svojstava svojih mikronutrijenata. Bogati su cinkom, koji je jak antioksidans i uspješan u zaštiti stanica od oštećenja od strane slobodnih radikala. Također pomažu poboljšati koncentraciju i pokretljivost spermija te razinu testosterona.

Uvrstite ove orašaste plodove u prehranu

Konzumiranje lješnjaka i pistacija također ima mnoge zdravstvene prednosti. Lješnjaci su, kao i bademi, bogati mononezasićenim i polinezasićenim masnim kiselinama, koje su povezane sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti. Te zdrave masti mogu pomoći u smanjenju "lošeg" - LDL kolesterola te u održavanju razine kolesterola pod kontrolom. Lješnjaci sadrže vitamine i minerale poput vitamina B6, folata, magnezija i cinka, koji igraju važnu ulogu u podržavanju različitih funkcija tijela, uključujući zdrav imunološki sustav i metabolizam. Ovi ukusni plodovi sadrže i kalcij, koji je ključan za zdravlje kostiju

Kad je riječ o pistacijama, one su odličan izvor vlakana, proteina, kalija i antioksidansa. Njihova zelena boja dolazi od spoja poznatijega kao lutein, koji je izuzetno zdrav za oči. No ono po čemu su pistacije posebno poznate jest njihov pozitivan utjecaj na probavni sustav jer vlakna iz pistacija održavaju redovitu probavu. Premda jedno serviranje pistacija (oko 30 g) sadrži čak 170 kalorija, pistacije sadrže visok udio proteina, koji čine 20% njihove mase. U usporedbi s drugim orašastim plodovima, imaju veći omjer esencijalnih aminokiselina, koje organizam ne može sam proizvesti nego ih je potrebno nadoknaditi prehranom.

Hand,Of,Brunette,Model,Holding,White,Pot,With,Pistachio.

Riječ je, dakle, o namirnici koja je energetski "gusta", ali orašasti plodovi spadaju u namirnice koje pomažu u mršavljenju. Pistacije zbog svog nutritivnog sastava pridonose osjećaju sitosti i pomažu u smanjenju ukupnog dnevnog unosa hrane. Dodatno, ako kupite pistacije u ljusci, jest ćete mnogo sporije, a i mogućnost vizualnog praćenja koliko ste pojeli dodatno će osvijestiti kad je potrebno stati. Štoviše, prema jednoj studiji, osobe koje jedu pistacije u ljusci pojedu i 40% manje od onih koji ih jedu oljuštene.

Super smoothie za vitalnost i energiju

A kako bismo iskoristili blagodati orašastih plodova, nudimo vam jednostavan i ukusan recept za zdravi smoothie:

Sastojci:

• 1 šalica kefira

• Zamrznuto voće (bobice, maline ili šumsko voće…)

• Chia sjemenke

• 3 žlice zobenih pahuljica

• Sjemenke lana (ako su cijele, onda ih kratko izgnječiti u mužaru) 

• Med (po želji)

• Orašasti plodovi Alesto (lješnjaci, pistacije ili bademi)

Priprema: 

U blenderu kombinirajte kefir, chia i lanene sjemenke te zamrznuto voće. Blendajte dok ne dobijete glatku smjesu i zatim dodajte orašaste plodove te kratko još blendajte kako biste zadržali teksturu. Smoothie prelijte u čašu i dodajte zobene pahuljice da malo odstoje.

Glasses,Of,Berry,Smoothie,With,Nuts,,Mint,,Blueberry,,Blackberry,,Raspberry,

Ovaj smoothie predstavlja idealan spoj namirnica i može biti odličan izbor za doručak ili međuobrok. Kefir je idealan probiotik, a chia i lanene sjemenke donose vlakna i omega-3 masne kiseline. Alesto orašasti plodovi, koje možete pronaći na policama Lidla, savršeni su mali zalogaji koji vam pružaju pregršt kvalitetnih masnoća i vitamina, pa ih možete grickati bez grižnje savjesti. 

I na kraju, kratki podsjetnik - vaša prehrana trebala bi biti raznolika i bogata orašastim plodovima. Uvrstite ih u svoju prehranu te uživajte u svježem okusu i koristima svih navedenih zdravih sastojaka!

Sadržaj donosi: Lidl

Komentari 1
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Eurosong obojan skandalima: Šokantna Irska, diskvalificirali Nizozemca, veliki prosvjedi...
UĆI ĆE U POVIJEST

Eurosong obojan skandalima: Šokantna Irska, diskvalificirali Nizozemca, veliki prosvjedi...

Nemo i pjesma 'The Code' odnijeli su Eurosong u Švicarsku, a Baby Lasagna završio je drugi! No, osim odličnih rezultata za Hrvatsku, ovaj ćemo Eurosong pamtiti i po brojnim skandalima...

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'
MAJKA HRABROST

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'

Poduzetnica Tea Perović (40), mama četiri djevojčice u dobi između 3,5 i 7,5 godina, bori se s rakom koji je metastazirao. Pomažu joj vjera i pisanje, a predstavit će knjigu 'Stvorene smo za nebo'
'Pištolj je bio napunjen, rekli su mi da pucam Bobanu u leđa...'
VIDEO: PROŠLE SU 34 GODINE

'Pištolj je bio napunjen, rekli su mi da pucam Bobanu u leđa...'

Dinamo protiv Zvezde, 13. svibnja 1990. Zločinac Arkan paradirao je s pištoljem uz teren, milicija je tukla samo hrvatske navijače, a golobradi kapetan plavih ušao u povijest