Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 3

Želite iznajmiti stan za advent? Obratite pozornost na ovo

Powered by Addiko Bank

Želite iznajmiti stan za advent? Obratite pozornost na ovo

Prema podacima Hrvatske turističke zajednice, Hrvati se sve češće upuštaju u posao iznajmljivanja, a na tržištu se mogu pronaći raznoliki smještaji. Na što paziti i što gosti zapravo očekuju, pročitajte u tekstu

Prema podacima Hrvatske turističke zajednice, broj iznajmljivača u zadnjih nekoliko godina samo se u Zagrebu povećao za 1150 novih smještaja. Turistička sezona, posebno u velikim gradovima, više nije ograničena samo na ljetne mjesece. Stanovi se iznajmljuju tijekom cijele godine, a posebno popularno postalo je razdoblje adventa.

U Zagrebu je u prosincu 2010. godine bilo 33 673 dolazaka, a 2018. taj je broj porastao na čak 122 704. Tome je zasigurno doprinijelo i proglašenje Zagreba kao grada s najboljim adventom u Europi, 2016. i 2017. godine. Ako i vi želite postati privatni iznajmljivač, postoje pravila i standardi kojih se trebate držati. 

Zakonske obaveze privatnih iznajmljivača

Privatni iznajmljivači dužni su plaćati paušalni porez, a u županijskom Upravnom odjelu potrebno je izvaditi Rješenje o kategorizaciji, koje je zapravo dozvola za rad i ujedno najvažniji dokument za iznajmljivače jer moraju poštivati sve što stoji u njemu. Osim toga, iznajmljivači su dužni plaćati paušal boravišne pristojbe, članarinu turističkim zajednicama te PDV na proviziju stranih posrednika.

Kod ovlaštenog proizvođača potrebno je naručiti ploču za apartman, pomoću sustava eVisitor prijaviti i odjaviti goste, izdati račun, istaknuti cjenik (u kunama), istaknuti oznaku zabrane alkohola za mlađe od 18 godina i evakuacijski plan te osigurati prvu pomoć za goste. 

Što gosti očekuju?

Uređenje i opremanje apartmana nije službeno propisano, ali iznajmljivaču je u interesu osigurati konkuretan smještaj. Danas je, na primjer, nezamislivo da apartman nema Wi-Fi ili klima-uređaj, a goste će uvijek privući i ugodno uređen smještaj. Odličan prvi dojam ostavit će i mali znak dobrodošlice. To može biti poruka dobrodošlice ili nešto za prigristi.

U kuhinji je potrebno omogućiti dovoljno pribora i posuđa za predviđen broj gostiju te osigurati ispravnost kuhinjskih aparata. Mikrovalna pećnica i kuhalo za vodu vrlo su korisni i praktični kuhinjski aparati. Osim toga, dobro je istaknuti je li voda iz slavine ispravna za piće jer strani turisti često pretpostavljaju da nije. Kuhinja ne smije imati tragove prethodnog korištenja.

U kupaonici je potrebno osigurati dovoljan broj čistih ručnika, ali i dovoljno mjesta za njihovo odlaganje. Od higijenskih potrepština potreban je sapun, a za dobar dojam ostavite i bočicu šampona ili pastu za zube. Od uređaja u kupaonici treba biti i sušilo za kosu. Kod kupaonice je posebno važna čistoća jer prljava kupaonica može uništiti dojam cijelog apartmana. 

Mislite i na djecu

Svakome roditelju najvažnija su djeca pa će gosti iznimno cijeniti ako domaćin pokaže da je mislio na djecu i njihove potrebe. Za iznajmljivača to znači da prostor treba osigurati za potrebe djece. To će postići ako omogući hranilicu za djecu i krevetić te ukloni potencijalno opasan namještaj. Također, nekoliko igračaka nikada nije naodmet i pokazat će da su djeca, za razliku od nekih mjesta, ovdje dobrodošla.

Zabranjeno pušenje i ljubimci?

Svaki iznajmljivač može odrediti zabrane i ograničenja unutar prostora koji iznajmljuje. No u tome slučaju najvažnije je da zabrane unaprijed iskaže gostima i da su istaknute unutar prostora. Iznajmljivači u pravilu zabranjuju pušenje unutar prostora, a razlozi su sigurnosni, ali i higijenski. Prostoru u kojem je dopušteno pušenje potrebno je zahtjevnije održavanje.

S druge strane, zabrane ljubimaca često proizlaze isključivo iz higijenskih razloga. Ako vam temeljito čišćenje ne predstavlja problem, razmislite o dozvoli ljubimaca. Gosti s ljubimcima to bi mogli posebno cijeniti jer im i inače nije lako pronaći smještaj u koji su dobrodošli i njihovi ljubimci.

Na kraju je ipak najvažnija komunikacija. Prilikom oglašavanja vodite računa o tome da ste napomenuli sve što vam je važno i tako se osigurajte od potencijalnih nesuglasica kada gosti doputuju. Želite da se gosti osjećaju dobrodošlima pa ne zaboravite važnost prvog dojma, ali također pazite da im kasnije osigurate privatnost. Ako razmišljate o iznajmljivanju, ali trebate financijsku potporu, razmotrite mogućnost Addiko Blic Plus kreditaUz odgovarajuću financijsku potporu, sljedeći je korak odlazak na booking.com ili airbnb.com i oglašavanje vašeg novouređenog prostora!

Powered by Addiko Bank

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3
VIDEO

Umirovljenici Branko, Đurđica i Vera kontroliraju dijabetes svake minute
POMAŽE IM NOVA TEHNOLOGIJA

Umirovljenici Branko, Đurđica i Vera kontroliraju dijabetes svake minute

Prehrana, tjelovježba i edukacija najvažniji su u borbi s dijabetesom, a kontroliranje razine šećera u krvi ključno je za dug i kvalitetan život. Branko, Đurđica i Vera ispričali su nam kako je dijabetes promijenio njihov život

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...
Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...