Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
184 komentara

12 žigosanih: Imali plaće veće i od premijera i od predsjednice

Koliko su zarađivali bivši predsjednik uprave Uljanika Rossanda i ostali menadžeri Uljanikovih tvrtki dugo su uspijevali kriti od radnika i javnosti. No, samo je Rossanda mjesečno zarađivao s bonusima između 40.000 i 50.000 kuna

184 komentara

On je to opovrgavao tvrdeći da mu je plaća skromnija. Upravo je Gianni Rossanda jedan od 12 uhićenih. Rođeni je Puljanin koji je 1994. završio Fakultet ekonomije i turizma. Specijalizirao je financije i stekao zanimanje diplomiranog ekonomista.

POGLEDAJTE VIDEOVIJESTI:

Od studentskih dana je vezan za Uljanik, u kojemu se nakon završetka studija zaposlio u brodogradilištu kao ekonomski analitičar. Kroz tri godine je napredovao preko pozicije voditelja financija Uljanik Strojogradnje do direktora društva Uljanik Financijske usluge.

Nakon toga prelazi u matičnu grupu Uljanik, gdje vodi financiranje svih društava. Tijekom 2012. intenzivno je radio na provedbi organiziranog radničkog dioničarstva u Uljaniku. Godinu kasnije, neposredno pred preuzimanje riječkog brodogradilišta 3. maj, postaje predsjednik uprave Uljanika. Pod njegovim vodstvom Uljanik je tonuo pet godina. Dugovi su eskalirali, a novac ispario.

U večernjim satima Pulu je zahvatilo grmljavinsko nevrijeme BOŽINOVIĆ O 12 UHIĆENIH LJUDI: 'Oštetili su Uljanik i proračun za više od jedne milijarde kuna'

Ukratko, Uljanik je 2013. imao 200 milijuna kuna gotovine na raspolaganju te više od 630 milijuna kuna dugoročnih obveza i 1,3 milijarde kuna kratkoročnih obveza. Na kraju 2016. kratkoročne obveze su iznosile 3,2 milijarde kuna, što je dva i pol puta više kratkoročnih obveza nego na kraju 2013.

Svakom godinom je bilo sve gore. Uljanik je 2017. završio s 55 milijuna kuna raspoložive gotovine, a to znači da mu je trebalo 60 puta toliko novca kako bi pokrio sve kratkoročne obveze. Tako se poslovalo pod Rossandom.

Pula: U Uljaniku ponovo pokrenut Å¡trajk TKO SU UHIĆENI? Menadžeri Uljanika osnovali su tajanstvenu tvrtku od 2 kune!

Priveden je i Dragutin Pavletić, direktor Uljanik Plovidbe, koji je pred pulskim MUP-om kratko rekao novinarima: “Tužno je ovo”. Upravo je on nedavno u intervjuu za Glas Istre rekao da je netko prije šest mjeseci trebao reći ljudima: “Gotovo je, nema spasa”. On je samo godinu dana bio u nadzornom odboru Uljanika, iz kojeg je svojevoljno izašao. Pričao je kako je ljutit na sadašnju garnituru u Uljaniku jer nisu rekli da Uljanik nikad nije prošao restrukturiranje.

VIDEO: UHIĆENJE ROSSANDE Bivši šef Uljanika imao je duplo veću plaću od Plenkovića i vilu

Ujedno je izjavio: “Zabrinut sam što smo mi iz Uljanik Plovidbe etiketirani kao lopovi i kriminalci koji smo pokrali brodogradilište. Mi smo za Uljanik i 3. maj samo radili benefite”.

PULSKI ŠKVER IDE U STEČAJ Kraj Uljanika: 'To je tragedija, netko će tu debelo odgovarati'

A među onima koji su radili “samo benefite” našao se u policijskoj pratnji i Rossandin prethodnik Anton Brajković. Nakon provedene privatizacije i dokapitalizacije Uljanika te u jeku procesa preuzimanja riječkog 3. maja, sam je tražio razrješenje s funkcije. Tad su, uz Rossanda, u upravu Uljanika postavljeni još Marinko Brgić i Veljko Grbac. Oni su isto uhićeni.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message