Obavijesti

News

Komentari 4

3. Maj daje u potkoncesiju dio pomorskog dobra tvrtki za luksuzna egzotična krstarenja

3. Maj daje u potkoncesiju dio pomorskog dobra tvrtki za luksuzna egzotična krstarenja
1

Riječko brodogradilište 3. Maj zatražilo je od Vlade suglasnist da da u potkoncesiju dio pomorskog dobra tvrtki MKM Yachts d.o.o., koja je u neizravnom vlasništvu osnivača i vlasnika Scenic grupe Glena Moroneya

VIDEO

Vlada je u četvrtak na sjednici dala suglasnost riječkom brodogradilištu 3. Maj da da u potkoncesiju dio pomorskog dobra tvrtki MKM Yachts d.o.o., novoosnovanoj tvrtki sa sjedištem u Hrvatskoj, koja je u neizravnom vlasništvu osnivača i vlasnika Scenic grupe Glena Moroneya. Područje koje se daje u potkoncesiju na rok od 10 godina obuhvaća kopneni i morski dio pomorskog dobra površine 21.493 metara kvadratnih na rok od 10 godina. A uvjeti su isti kao i za koncesiju - stalni dio koncesijske naknade iznosi tri kune po metru kvadratnom zauzete površine, a promjenjivi jedan posto ukupnog godišnjeg prihoda brodogradilišta. 

POGLEDAJTE VIDEO: Plenković posjetio 3. Maj 

Pokretanje videa...

01:05

- Prihod od potkoncesije uračunava se u prihod koncesionara, na temelju kojeg se obračunava promjenjivi dio koncesijske naknade - istaknuo je Josip Bilaver, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture dodajući kako se ovime otvara novo tržište luksuznih putničkih brodova i doprinosi revitalizaciji brodogradnje u Hrvatskoj.

- Područje se daje u potkoncesiju u cilju povećanja učinkovitosti u obavljanju koncesijske djelatnosti kroz popunjavanje knjige narudžbi društva s najmanje pet visokovrijednih novogradnji, otvaranja mogućnosti da djelatnost opremanja i unutarnjeg uređenja putničkih brodova na području brodogradilišta obavlja, pored ovlaštenika koncesije, trgovačko društvo koje posjeduje iskustvo te financijske i organizacijske sposobnosti u sektoru luksuznih putničkih brodova za egzotična krstarenja te u cilju otvaranja novih tržišta luksuznih putničkih brodova - istaknuo je.

Vlada: Učenicima slabijeg imovinskog cenzusa besplatni udžbenici i radne bilježnice
Vlada: Učenicima slabijeg imovinskog cenzusa besplatni udžbenici i radne bilježnice

Scenic grupa, stoji u Vladinu dokumentu, jedan je od vodećih svjetskih putničkih brodara specijaliziranih za luksuzna i egzotična krstarenja, a u sastavu te grupe je i tvrtka PEC Limited, koja je od pulskog Uljanika u stečaju naručilo "Scenic Eclipse", koji se pokazao kvalitetnim i hvaljenim hrvatskim proizvodom. Stoga je Scenic grupa zainteresirana izgraditi seriju brodova iste namjene u Brodogradilištu 3. maj, a rok realizacije ukupnih ulaganja do kraja 2021. godine iznosit će nešto više od tri milijuna eura. 

Ponovno pokretanje brodogradnje u Puli putem Uljanik Brodogradnje 1856

Vlada je na sjednici prihvatila i izvješće stečajne upraviteljice Uljanika d.d. Marije Ružić na temelju kojeg je usvojila zaključak o iskazivanju spremnosti uključivanja Vlade za stvaranje preduvjeta za pokretanje brodograđevne djelatnosti na području Pule putem društva Uljanik Brodogradnja 1856 d.o.o. 

Naime, kako stoji u Vladinu dokumentu, nakon provedene analize stečajna upraviteljica društva Uljanik d.d. u svom posebnom izvješću zaključila je kako za tu tvrtku nije moguće izraditi stečajni plan kojeg bi prihvatili vjerovnici te je predložila likvidacijski stečajni postupak navodeći kako je moguće spasiti brodograđevnu djelatnost u Puli kroz društvo Uljanik 1865 d.o.o.

'Da se nije desila kriza 2017., mi bismo riješili otkup INA-e'
'Da se nije desila kriza 2017., mi bismo riješili otkup INA-e'

Ministar gospodarstva Darko Horvat podsjetio je na odluku Vlade na sjednici 26. ožujka o davanju suglasnosti na prijenos koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja luke posebne namjene brodogradilišta Uljanik s društva Uljanik d.d. u stečaju na novog ovlaštenika koncesije Uljanik Brodogradnja 1856. 

- Prema posebnom izvješću stečajne upraviteljice, Ministarstvo financija, kao najveći razlučni vjerovnik, ima mogućnost unijeti kompletnu opremu iz društva Uljanik Brodogradilište d.d. u stečaju u društvo Uljanik Brodogradnja 1856 sukladno članku 251. Stečajnog zakona - objasnio je Horvat.

Tvrtka Uljanik Brodogradnja 1856., naglasio je, nije pravni sljednik dviju tvrtki koje su u stečaju - Uljanika d.d. i Uljanik Brodogradilišta d.d. - već pravni subjekt koji ima mogućnost staviti u funkciju pomorsko dobro i opremu namijenjenu brodogradnji te zaposliti dio bivših radnika Uljanik grupe.

'Sramotno je da se Vlada tako odnosi prema glavnom gradu'
'Sramotno je da se Vlada tako odnosi prema glavnom gradu'

- S ove dvije točke poslali smo snažnu poruku hrvatskoj brodogradnji u Rijeci i Puli, ali i uopće prema tim gradovima i ovim dvjema županijama - poručio je premijer Andrej Plenković.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.