News

Komentari 4

Vlada: Učenicima slabijeg imovinskog cenzusa besplatni udžbenici i radne bilježnice

Vlada: Učenicima slabijeg imovinskog cenzusa besplatni udžbenici i radne bilježnice

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela dvije odluke kojima će financirati obvezne udžbenike srednjoškolcima slabijeg imovinskog statusa i djeci branitelja te osnovnoškolcima istih kategorija dodatno i radne bilježnice

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela dvije odluke o financiranju obveznih udžbenika za učenike srednjih škola te financiranju drugih obrazovnih materijala za učenike osnovnih škola slabijeg imovinskog cenzusa. Kako je istaknula ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, takvih je oko 4500 učenika čijim roditeljima će se pomoći u nabavci obveznih udžbenika za srednje škole i radnih bilježnica za osnovne škole.

- Obje ove odluke idu u korist svim učenicima koji su u kućanstvima korisnika zajamčene minimalne naknade ili naknade za nezaposlene branitelje i članove njihove obitelji. U srednjim školama je takvih učenika oko 2000 godišnje i za financiranje obveznih udžbenika za njih osigurana su sredstva od 2,5 milijuna kuna. Za osnovne škole mi osiguravamo udžbenike za sve predmete, no za druge materijale, radne bilježnice ili drugo ostaje da ih roditelji kupe ili jedinice lokalne uprave i samouprave, osim za ove dvije kategorije u kojoj imamo oko 2500 učenika - istaknula.

Osim toga, Vlada je izmijenila Odluku o kriterijima i načinu financiranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola za ovu tekuću školsku godinu 2019./2020., kojom će se sufinancirati prijevoz učenicima strukovnih škola koji idu na državnu maturu. A procjenjuje se da bi pravo iz ove odluke ostvarilo 6.855 učenika.

- Sve više učenika iz strukovnih škola uključeno je u državnu maturu i ovom odlukom omogućavamo da se i njima sufinancira prijevoz u dane polaganja ispita - istaknula je Divjak.

Najčitaniji članci