Obavijesti

News

Komentari 1

5 država dogovorilo razmjenu informacija o vlasnicima tvrtki

5 država dogovorilo razmjenu informacija o vlasnicima tvrtki
1

Oko razmjene tih informacija dogovorile su se Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Italija i Španjolska, objavljeno je na zajedničkoj konferenciji za novinare

VIDEO

Pet najvećih gospodarstava Europske unije dogovorilo je razmjenu informacija o skrivenim vlasnicima poduzeća i zaklada u pokušaju da odgovore na zabrinutosti koje su se pojavile nakon curenja dokumenata iz panamske odvjetničke tvrtke poznatih kao "Panama Papers".

Oko razmjene tih informacija dogovorile su se Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Italija i Španjolska, objavljeno je na zajedničkoj konferenciji za novinare ministara financija iz pet EU zemalja u prostorijama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Dužnosnici ministarstava financija tih država kazali su da će taj potez otežati tvrtkama i  bogatim pojedincima izbjegavanje plaćanja poreza. Informacije o stvarnim vlasnicima tvrtki i zaklada  sad će se automatski razmjenjivati, prenosi BBC. 

Pet zemalja sada pritišće ostale članice skupine najvećih svjetskih gospodarstava G20 da slijede njihov primjer. To bi značilo razmjenu tajnih poreznih podataka između zemalja kao što su SAD, Saudijska Arabija i Kina. Neki takav scenarij smatraju nemogućim.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Britanska vlada već je najavila da će javno objaviti registar stvarnog vlasništva te poziva ostale četiri potpisnice sporazuma da omoguće javnosti pristup tim informacijama.

"Danas se bavimo temom kako zadati još jedan udarac onima koji skrivaju nezakonite utaje poreza u tamnim kutovima financijskog sustava", rekao je britanski ministar financija George Osborne na godišnjem proljetnom sastanku MMF-a u Washingtonu. "Britanija će surađivati s glavnim europskim partnerima kako bi doznala tko su zapravo vlasnici fiktivnih tvrtki i zaklada koje su korištene kao spone za utaju poreza, pranje novca i koristi od korupcije."

Razmjena informacija vjerojatno neće umiriti kritičare koji tvrde da nije dovoljno učinjeno kako bi se spriječilo globalno izbjegavanje plaćanja poreza i utaja poreza, često putem offshore fondova i poduzeća sa sjedištem u poreznim oazama.
Sporazum o razmjeni podataka dolazi deset dana nakon curenja 11,5 milijuna dokumenata poznatih kao "Panama Papers", koji su otkrili kako neke tvrtke i bogati pojedinci izbjegavaju plaćanje poreza koristeći komplicirane mreže vrlo tajnih kompanija.

"Na Velikoj Britaniji i našim europskim partnerima je da postave primjer transparentnosti vlasništva ne samo nad poduzećima nego i zakladama s poreznim posljedicama - očekujem da će ostatak svijeta slijediti naš primjer", rekao je Osborne.
"To pokazuje koje su koristi od zajedničkog rada.  Niti jedna zemlja ne može sama riješiti međunarodne utaje poreza, pa tako ni Britanija ne bi smjela nikada pomisliti da to može učiniti sama".

Sporazum su osim Osbornea najavili njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble te francuski  Michel Sapin.  Na konferenciji je bila i  Christine Lagarde, direktorica MMF-a te Angel Gurria, glavni tajnik Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), međunarodnog tijela koje je zaduženo za uspostavljanje novih globalnih poreznih pravila o dijeljenju informacija i transparentnosti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...
Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...