Obavijesti

News

Komentari 17

60 posto Republikanaca vjeruje da su Trumpu ukradeni izbori

60 posto Republikanaca vjeruje da su Trumpu ukradeni izbori

Prema podacima ankete, Trump je i dalje najpopularnija osoba u repubikanskoj stranci. Osam od 10 republikanaca i dalje ima pozitivno mišljenje o njemu

VIDEO

Bivši predsjednik SAD-a Donald Trump je sa svojim republikanskim saveznicima od napada na američki Kapitol 6. siječnja, širio lažne tvrdnje o napadu da bi umanjio značaj događaja u kojem je život izgubilo petero ljudi, a čini se da mu njegovi sljedbenici vjeruju. 

Tri mjeseca nakon što su podržavatelji Trumpa upali na Kapitol kako bi spriječili potvrdu izborne pobjede njegovog protivnika, oko pola republikanaca vjeruje da je napad uglavnom bio nenasilan ili da su ljevičarski aktivisti na taj način željeli "prikazati Trumpa u lošem svjetlu", po rezultatima ankete Reutersa i Ipsosa. 

Šest od 10 republikanaca također vjeruje u lažnu tvrdnju koju je iznio Trump da su mu predsjednički izbori u studenom "ukradeni" izbornom prijevarom, a isti udio republikanaca smatra da bi se opet trebao kandidirati 2024. godine, pokazalo je istraživanje Reuters/Ipsosa provedeno od 30. do 31. ožujka .

Od napada na Kapitol Trump, mnogi njegovi saveznici u republikanskoj stranci i desničarske medijske ličnosti prikazivali su događaje toga dana suprotno od stvarnosti.

U nedavnom intervjuu za Fox televiziju, Trump je izjavio da prosvjednici nisu predstavljali "nikakvu prijetnju". Drugi ugledni republikanci, kao što je senator Ron Johnson iz Wisconsina, javno su dovodili u pitanje da su iza nereda bile Trumpove pristaše.

Prošli mjesec je 12 republikanaca u Zastupničkom domu glasalo protiv rezolucije kojom se odaje počast policajcima koji su branili Kapitol tijekom napada, a jedan se zastupnik usprotivio korištenju riječi "pobuna" za opisivanje incidenta. 

Anketa Reutersa i Ipsosa pokazuje da je velik broj republikanaca povjerovao u lažne navode. 

Dok 59% svih Amerikanaca smatra da Trump snosi određenu odgovornost za napad, samo se troje od 10 republikanaca s time slaže. Osam od 10 demokrata i šest od 10-ro neovisnih odbacuju lažne tvrdnje da je opsada Kapitola bila "uglavnom mirna" ili da su je izveli ljevičarski aktivisti. 

"Republikanci imaju vlastitu verziju realnosti", kazao je John Geer, stručnjak za javno mnijenje sa sveučilišta Vanderbilt. “To je veliki problem. Demokracija zahtijeva odgovornost, a odgovornost zahtijeva dokaze. "

Prema podacima ankete, Trump je i dalje najpopularnija osoba u repubikanskoj stranci. Osam od 10 republikanaca i dalje ima pozitivno mišljenje o njemu. 

Internetska anketa Reutersa i Ipsosa provedena je na engleskom jeziku širom SAD-a. U periodu od 30. do 31. ožujka ispitano je 1005 Amerikanaca.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga
MISTERIOZNI SLUČAJ IZ SRBIJE

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga

Svi se nadaju kako će djevojčica uskoro biti pronađena i vraćena svojim roditeljima. U tijeku je velika potraga za Dankom (2) na istoku Srbije. Prvi put su koristili i 'Amber Alert'
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...