Obavijesti

News

7 neobičnih fobija modernog doba - imate li koju od njih?

7 neobičnih fobija modernog doba - imate li koju od njih?
1

Prošli su dani kada smo se bojali sabljozubih tigrova, poštanskih kočija, španjolske inkvizicije i pokretnih slika. Današnji strahovi malo su napredniji. Saznajte patite li i vi od neke od ovih trendi bojazni

Svijet može biti prekrasno mjesto puno mogućnosti ili strašno mjesto puno opasnosti – ovisi kako na njega gledate i čega se bojite. Racionalni ili iracionalni, i strahovi se mijenjaju u korak s vremenom. Kako bi u korak s vremenom išlo i naše poznavanje fobija, neke od najzanimljivijih okupili smo na jednome mjestu.

Strah od politike i političara

Iako ovaj strah vjerojatno postoji od kad je prvi čovjek uzeo sebi za pravo donositi odluke u ime cijelog svog plemena, nikada nije bio tako izražen kao u današnje vrijeme. Ako se iz bilo kojeg razloga ili čak bez razloga bojite nekog političara, možda i vi imate politikofobiju!

 

Strah od ugljikohidrata

Najosuđivaniji neprijatelj idealne tjelesne težine zloćudni je ugljikohidrat. Osvrćete li se nervozno preko ramena u strahu da vas progoni princes-krafna koju ste krajičkom oka primijetili u izlogu slastičarnice, možda imate karbofobiju – iracionalan strah od ugljikohidrata.

 

Strah od ostanka bez mobitela

Ne možete bez svog pametnog telefona. Ne ispuštate ga iz ruku, a kamoli iz vida. A što ako ga zaboravite, ako vam se isprazni baterija ili ostanete bez signala? Osjećate li se kao da vam je netko izmaknuo tlo pod nogama? Možda imate ono što su znanstvenici nazvali nomofobijom, iracionalnim strahom od suočavanja sa svijetom bez podrške pametnog telefona!

 

Strah od Facebooka

Kad kažemo ‘poznata društvena mreža’, znate na koju mislimo, zar ne? Svi su gore. Dobro, gotovo svi. To ujedno znači da će gotovo svi imati mišljenje o vama. Panični strah od izlaganja sudu javnosti poznat nam je od pamtivijeka, samo je posljednjih godina poprimio specifičan novi oblik. Riječ je o editiovultafobiji, iracionalnom strahu od Facebooka.

 

Strah od sudske tužbe

Možda je počelo još kad ste za lektiru čitali Kafkin Proces, a možda je zbog svih onih američkih serija koje se odvijaju u sudnicama. Kako god bilo, ako vam srce udara k’o ratni bubanj već pri pomisli na to što bi sve moglo poći po krivu ako li se ikad nađete na milosti ili nemilosti sudačkog čekića… Možda imate litikafobiju, iracionalan strah od sudske tužbe ili odvjetnika.

Strah od fotografiranja

Nekad je to bio više strah od novog i nepoznatog, a sada je strah od sveprisutnog i neizbježnog. U svijetu pomamljenom za poziranjem i fotografiranjem, zaista je teško izbjeći da se nađete u nečijem kadru. Ako je to za vas problem, možda ste među rijetkima koji imaju ipovlopsihofobiju – iracionalan strah od toga da ih fotografiraju.

Fobije jednostavno nisu praktične

Možda mogu biti zabavna tema razgovora, ali živjeti s fobijama sve je samo ne zabavno. Koče nas u napredovanju, sprječavaju u tome da napravimo korak bliže uspjehu, a ponekad čak i u tome da svoj svakodnevni život živimo u punini.

Strah od internetskog bankarstva

Jedna od nepraktičnijih fobija u današnjem je svijetu i pretjerani strah od online bankarstva, to jest od provođenja novčanih transakcija putem interneta. Već svi znaju da je riječ o sigurnom i beskonačno praktičnijem načinu poslovanja, a online sustav funkcioniranja bira i sve veći broj državnih institucija.

Za sve vas koji sami uviđate prednosti, kao i za one koji se do sada nisu odvažili -sada je tu i prva u potpunosti online banka zbog koje ćete napokon zavoljeti internet bankarstvo – Ferratumbank.hr.

Ferratumbank.hr nudi Vam mogućnost online prijave za kredite u bilo koje doba dana ili noći. Za Vas to znači da nam se možete obratiti uvijek i odasvud, a mi ćemo reagirati dok pucnete prstima!

Što je još bolje, novac će Vam biti isplaćen već u nekoliko minuta od dostave potpisane dokumentacije. Zaista brzo, zar ne? To je zato što se trudimo dati više od novca svima. A i pomalo patimo od makrofobije – pretjeranog straha od dugog čekanja u redovima.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...