Obavijesti

News

Komentari 143

A gdje si ti bio 1861.? Peter tvrdi da je bijeli nacionalist...

A gdje si ti bio 1861.? Peter tvrdi da je bijeli nacionalist...
4

U SAD-u polemiziraju o ratu koji je završio prije 150 godina. Stručnjaci kažu da je Trump radikalizirao zemlju. Peter Cvjetanovic, koji je jurišao s bakljom, za liberale je postao simbol terorizma

VIDEO

Predsjednik Donald Trump je u Bijelu kuću doveo neke od zagovornika ovakve Amerike koja je protestirala u Charlottesvilleu na strani bijelih nacionalista, rekao je povjesničar Tvrko Jakovina.

Smatra da je to ojačalo struje u američkom društvu koje su prije Trumpa bile u mirovanju. Njegovim dolaskom i dolaskom neonacista u Bijelu kuću, radikalni desničari dobili su mjesto i u američkom društvu, smatra ovaj stručnjak. Zbog toga je došlo do najmasovnijeg skupa desnice u posljednjih deset godina. Aktivisti ujedinjenje desnice okupili su se u subotu u Charlottesvilleu protestirajući protiv planova o ukidanju kipa Roberta E. Leeja, generala poraženog Juga u američkom građanskom ratu (1861.-1865.). Njima su se suprostavili protuprosvjednici. Vrhunac je nastupio kada se James Alex Field Jr. (20) automobilom zabio u skupinu protuprosvjednika. Usmrtio je ženu (32) i ozlijedio još 19 ljudi. U Charlottesvilleu se srušio i helikopter koji je nadzirao marš bijelih nacionalista. Poginula su dvojica policajca. Mnogi Trumpu zamjeraju blag stav prema bijelim nacionalistima. Iako je na svom Twitter profilu izrazio žaljenje prema žrtvama, nije konkretno osudio njihove radnje.

- Svi se moramo ujediniti i osuditi sve što mržnja predstavlja. U Americi nema mjesta za ovakvo nasilje. Budimo svi kao jedno - izjasnio se predsjednik u svom stilu. Ipak, jasan stav zauzeo je guverner savezne države Virginije. Terry McAuliffe bijelim nacionalistima je poručio: “Idite kući! Niste poželjni u ovoj zajednici. Sramite se”.

- Reakcije američkih demokratskih i republikanskih političara, kao i guvernera, bile su zadovoljavajuće. To je ujedno i poruka za hrvatske istomišljenike - jasno je rekao Jakovina. Cijela situacija, kaže Jakovina, mogla bi se djelomično usporediti s hrvatskim slučajem i pitanjem “Gdje si bio ‘41?”.

- U američkom političkom životu nije bilo velike tolerancije za ono što bi se moglo smatrati neonacizmom, za razliku od Hrvatske. Kod nas postoji višedesetljetna tolerancija prema takvom ponašanju - objasnio je. SAD su, kaže, tijekom godina uložile truda kako bi iskorijenile rasizam, ali je Trump sve promijenio. Na to najbolje ukazuje ovaj prosvjed, u kojem je glavno lice mladi radikalni desničar Peter Cvjetanovic (20), član CROWN-a, Hrvatske svjetske mreže. Fotografija njegova gnjevnog lica preplavila je društvene mreže. Neki ga smatraju Hitlerovim sljedbenikom, dok drugi govore kako je on lice terorizma u Sjedinjenim Američkim Državama.

- Nisam mislio da će se fotografija toliko dijeliti. Shvaćam da ima negativne konotacije, ali nadam se da će oni koji ju dijele shvatiti da ja nisam gnjevni rasist kojeg vide - brani se mladić. Na marš je došao, kaže, kako bi pokazao da bijela europska kultura ima jednako pravo biti zastupljena u tom gradu.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 143
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.