Obavijesti

News

Komentari 68

A na kakvim su to 'opijatima' bili HDZ i Most kad su dvaput sklopili postizbornu koaliciju?

A na kakvim su to 'opijatima' bili HDZ i Most kad su dvaput sklopili postizbornu koaliciju?

"Sugeriram SDP-u i ljevici da ni u bunilu ni pod utjecajem opijata ne surađuju s Mostom", poručio je jučer Andrej Plenković, predsjednik stranke koja je dvaput surađivala s Mostom. Trebaju li ga poslušati?

VIDEO

Svađa s Nikolom Grmojom na jučerašnjem Aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru omogućila je premijeru Andreja Plenkovića da podsjeti javnost kako je "sa zadovoljstvom izbacio Most iz Vlade", a onda i da sugerira SDP-u i ljevici da "ni u bunilu ni pod utjecajem opijata ne surađuju s Mostom". 

Već da Most ostave HDZ-u.

Intrigantna je bila ta Plenkovićeva poruka ljevici, tim više što je Mostovce u istom dahu optužio da "imaju neutažene narcisoidne porive", a kad ta optužba dolazi od samog Plenkovića, onda je treba ozbiljno razmotriti.

Rugala se sova sjenici i tome slično.

Ali još je uzbudljivija bila situacija u kojoj predsjednik stranke koja je dvaput koalirala s Mostom šalje savjete ljevici da "ni pod utjecajem opijata" ne ponove njegovu grešku.

Nudili se SDP-u

Jer, Most se već nudio SDP-u 2015. godine, potrošio mjesec dana za pregovore o tripartitnoj koaliciji koju je Zoran Milanović potpisao, a Tomislav Karamarko odbio, da bi se onda HDZ ipak uspio dočepati Mosta i iskoristiti ga za osvajanje vlasti.

Da bi nekoliko mjeseci kasnije Karamarko raskinuo koaliciju s Mostom, neuspješno pokušao skupiti većinu u parlamentu, a kad to nije uspio, Hrvatska je išla na izvanredne izbore. 

A Plenković je zasjeo u Karamarkovu fotelju.

Pa onda napravio isto što i Karamarko: prihvatio savez s Mostom, formirao Vladu s Mostovim ministrima, pa raskinuo s Mostom i zahvaljujući Ivanu Vrdoljaku i drugim žetončićima opstao na vlasti.

Tko je tu onda bio na opijatima?

Plenković je ponovio Karamarkovu grešku, sklopio savez s onima koji su već jednom iznevjerili HDZ, pa na kraju poput Karamarka prekinuo s Mostom.

Zar bi ljevica sada trebala poslušati savjet mudrog Plenkovića?

Možda tu vrijedi ona da "pametan uči na tuđim greškama, a budala na svojim".

Teške droge

I kad već premijer spominje opijate, na čemu su bili Mostovci kad su prvom prilikom vratili HDZ na vlast: s notornim Tomislavom Karamarkom i crnom desnicom, i to HDZ koji je bio optužen za korupciju, HDZ čiji je premijer završio u zatvoru, a stranka se dvaput ispričavala hrvatskim građanima: prvo zbog Tuđmanove pretvorbe i privatizacije, drugi puta zbog Sanaderove korupcije?

I na čemu su Mostovci bili kad su ponovno, devet mjeseci kasnije, uskočili u krilo HDZ-u, unatoč tragičnom iskustvu iz prve suradnje koja nije trajala ni godinu dana?

Pa onda doveli na vlast još gori, još pogubniji, još opasniji HDZ.

Mora da su to bile neke teške droge.

Najteže bunilo

A sada Plenković, nakon svega što su on i njegova stranka ostvarili zahvaljujući Mostu - dvaput dobili ključeve države u svoje pohlepne ruke - savjetuje ljevici da "ni pod utjecajem opijata ne surađuju s Mostom". 

Pa ni onda kad bi taj Most mogao dovesti SDP na vlast. Takva mogućnost rezervirana je očito samo za HDZ.

Jer, ne zaboravimo, vlast je najveći opijat. I vodi u najteže "bunilo". 

Pupovac i Zekanović

Plenković to vjerojatno ne zna, ali Most je 2015. godine po svojim ponuđenim programima i reformama bio bliži SDP-u, nego HDZ-u, pa je svejedno sklopio savez s HDZ-om. Također, nakon Mostova izbacivanja iz Vlade premijer Plenković pronašao je nove partnere u saborskim žetončićima od kojih su mnogi u parlament došli na antihadezeovskim glasovima.

Pa tada nitko nije spominjao opijate.

A sada u koaliciji ima Milorada Pupovca i Hrvoja Zekanovića. Njih nije pitao na kojim su oni "opijatima"?

Uoči ovih izbora i unatoč svemu što je Most pokazao, koje stavove je promovirao, kakvo nasljeđe ostavio, pogrešno je govoriti o tome da s Mostom ne treba ići "ni u bunilu ni pod utjecajem opijata".

Prava je poruka da "ni u bunilu ni pod utjecajem opijata" ne treba surađivati s HDZ-om.

Iako to za Most dosad nije vrijedilo...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 68
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'
OTKRILI JOJ KVRŽICU NA MOZGU

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'

Ne mogu mi reći koliko mi je vremena ostalo, jer ne mogu napraviti biopsiju zbog pozicije tumora. Da odem na biopsiju, vjerojatno bi ostala paralizirana. Ne znam koliko mi je mjeseci ostalo, kaže Ella..
Heroj iz Slavonskog Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

Heroj iz Slavonskog Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa