Adrović: Smanjenje kamatnih stopa na prešutna prekoračenja počinje početkom rujna | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 4

Adrović: Smanjenje kamatnih stopa na prešutna prekoračenja počinje početkom rujna

Adrović: Smanjenje kamatnih stopa na prešutna prekoračenja počinje  početkom rujna

Banke će do 30. lipnja iduće godine svakom građaninu koji u ovom trenutku ima ili dopušteno ili prešutno prekoračenje poslati novu ponudu, u kojoj će definirati nove uvjete, rekao je Zdenko Adrović

VIDEO

Direktor Hrvatske udruge banaka (HUB) Zdenko Adrović kazao je u srijedu da će 1. rujna početi bitno smanjenje kamatnih stopa na 'prešutna prekoračenja' i da će banke do 30. lipnja iduće godine svakom građaninu s prekoračenjem poslati novu ponudu s novim uvjetima.

Na pitanje novinara o 'prešutnim minusima', Adrović je nakon sjednice Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj kazao da je, nakon što su banke u srpnju s HNB-om i Ministarstvom financija potpisale memorandum o razumijevanju, počela priprema svih odredbi.

„Dvije su stvari bitne. S 1. rujnom će početi snižavanje kamatne stope na maksimalni iznos od 7,31 posto, što je bitna relaksacija kamatne stope. Prisjetimo se da je prosječna kamatna stopa na prešutna prekoračenja, prema podacima iz 2021. godine, bila 10,97 posto. To je prilično veliko smanjenje kamatnih stopa”, kazao je Adrović nakon sjednice Nacionalnog vijeća za uvođenje eura.

Počinje proces istiskivanja prešutnih bankovnih ‘minusa’, evo što to znači za klijente
Počinje proces istiskivanja prešutnih bankovnih ‘minusa’, evo što to znači za klijente

Druga je bitna stvar, kazao je, da će banke do 30. lipnja iduće godine svakom građaninu koji u ovom trenutku ima ili dopušteno ili prešutno prekoračenje poslati novu ponudu, u kojoj će definirati nove uvjete.

Pritom, kaže, treba imati u vidu dva ograničenja. Prvo, novi uvjeti moraju biti takvi da najmanje polovina ukupnog zaduženja mora biti dopušteno prekoračenje, odnosno da prešutno prekoračenje ne može preći više od polovine tog iznosa.

Drugo je ograničenje da ukupno prešutno ograničenje ne može preći mjesečni iznos ukupnih redovnih primanja.

Građani će, kaže, biti u bitno povoljnijoj situaciji.

„Moći će, ako žele, prestati s prešutnim prekoračenjem i bit će im omogućeno odgovarajuće razdoblje za ugodnu i normalnu otplatu tog duga. Mislim da je ovo rješenje na dobrobit svih građana”, zaključio je Adrović.

Inače, Memorandum o razumijevanju, koji su 22. srpnja potpisali ministar financija Marko Primorac, guverner HNB-a Boris Vujčić i predstavnici 13 banaka, omogućuje prelazak s prešutno prihvaćenih na dopuštena prekoračenja za gotovo 1,8 milijuna potrošača kojima je odobreno prešutno prihvaćeno prekoračenje.

Vujčić: Inflacija je nepredvidiva, i u 2022. očekujemo rast BDP-a
Vujčić: Inflacija je nepredvidiva, i u 2022. očekujemo rast BDP-a

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić tom je priliko izjavio da je HNB još pretprošle godine detektirao problem "migracija" s dopuštenih na prešutna ograničenja, gdje su potrošači manje zaštićeni. Potpisivanjem memoranduma svi su se potpisnici praktički složili da 'migriraju' natrag, s prešutnih na dopuštena ograničenja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4

VIDEO

Upaljen meteoalarm za cijelu Hrvatsku: Sprema se oluja!
POGLEDAJTE ŠTO NAM STIŽE

Upaljen meteoalarm za cijelu Hrvatsku: Sprema se oluja!

Mogući su pljuskovi, grmljavina i jak vjetar, javljaju meteorolozi s DHMZ-a. Za cijelu zemlju su upaljena upozorenja

Propeler prešao preko mlade Hrvatice: 'Ostala je bez noge. Sve je krenulo kao šala...'
UŽAS KRAJ MURTERA

Propeler prešao preko mlade Hrvatice: 'Ostala je bez noge. Sve je krenulo kao šala...'

Ozlijeđenu ženu su prevezli u OB Zadar. Policijska istraga je u tijeku, a očevici nam kažu kako je sve loše završilo zbog neuspjele šale
Strava u moru kraj Murtera: 'Trebala je biti šala, a onda joj je otkinuo nogu, krvarila je...'
UDAR GLISERA

Strava u moru kraj Murtera: 'Trebala je biti šala, a onda joj je otkinuo nogu, krvarila je...'

Djevojka (23) bori se za život u zadarskoj bolnici. Skočila je u more, njen zaručnik htio se u šali udaljiti gliserom i naletio je na nju. Izgubila je puno krvi. Razgovarali smo s ljudima koji su priskočili u pomoć...