News

Komentari 4

Počinje proces istiskivanja prešutnih bankovnih ‘minusa’, evo što to znači za klijente

Počinje proces istiskivanja prešutnih bankovnih ‘minusa’, evo što to znači za klijente

Memorandumom se predviđa da se od 1. kolovoza propiše granični iznos prekoračenja za izračun efektivne kamatne stope (EKS), u visini 10.000 kuna

Memorandum u vezi s tzv. prešutno prihvaćenim prekoračenjima po tekućim računima danas će potpisati Vlada, HNB i banke. 

Taj je institut manje reguliran i za potrošače u pravilu skuplji nego tzv. dopuštena prekoračenja, pa je i zamišljen više kao iznimka, ali je postao dominantan, a uz dosta buke s rješavanjem tog problema počelo se prije godinu dana.

Cilj Memoranduma je zapravo vratiti dopuštene “minuse” kao dominantan proizvod. Tako se njime predviđa da se od 1. kolovoza propiše granični iznos prekoračenja za izračun efektivne kamatne stope (EKS), u visini 10.000 kuna.

S početkom rujna slijedi primjena ograničenja EKS na te “minuse”, a najkasnije do sredine 2023. banke korisnicima moraju ponuditi prelazak na tzv. dopuštene. Dotad, a najkasnije 12 mjeseci od ponude za prelazak, samo iznimno banke će smjeti mijenjati ili ukinuti postojeće prešutno, javlja Poslovni.hr.

Dok se potrošaču ne omogući prelazak na dopušteno neće se moći prodavati ta potraživanja, a u slučaju izmjene ili ukidanja tog prekoračenja mora se omogućiti obročna otplata u najmanje 12 mjesečnih obroka te uz primjenu kamatne stope koja nije viša od one na dopuštene minuse.

Ubuduće će banke potrošaču prvo morati ponuditi dopušteno prekoračenje, a “prešutno” se ograničava na prosječan redovni mjesečni priljev.

Najčitaniji članci