Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
3 komentara

AfD za novog čelnika izabrao kompromisnog kandidata

Nacionalna konferencija desničarske stranke Alternative za Njemačku (AfD) počela je u subotu u znaku borbe za prevlast između radikalnog krila i umjerenije struje koja naginje desnom centru

AfD federal party conference
Foto: SINA SCHULDT/DPA/PIXSELL
3 komentara

Tino Chrupalla, 44-godišnji soboslikar iz istočne njemačke države Saske koji je postao političar, izabran je u subotu za supredsjednika krajnje desne Alternative za Njemačku (AfD)

Chrupalla, zastupnik u nacionalnom parlamentu, smatran je kompromisnim kandidatom za to mjesto s obzirom da uživa potporu krajnje desnog krila stranke kao i umjerenih članova u čelništvu stranke.

Kao drugi čelnik je na stranačkoj konvenciji s oko 69 posto glasova potvrđen 58-godišnji profesor ekonomije Joerg Muethen iz južne savezne države Baden-Wuerttemberg .

"Vrijeme je da se s dvostrukim čelništvom koje čine  predstavnici i istoka i zapada zemlje pošalje jasna poruka, rekao je delegatima Chrupalla koji je dobio nešto više od 54 posto glasova.

Meuthen je rekao da je njegov put "konzervativan, miroljubiv i domoljuban".

Nacionalna konferencija desničarske stranke Alternative za Njemačku (AfD) počela je u subotu u znaku borbe za prevlast između radikalnog krila i umjerenije struje koja naginje desnom centru.

Radikalna frakcija Fluegel (krilo) nadala se da će povećati broj svojih predstavnika u upravnom odboru od 13 članova koji bi stranku mogao skrenuti dodatno udesno.

Borbu između radikala i umjerenih članova posebno je došla do izražaja prilikom izbora supredsjednika AfD-a.

S tog se mjesta nakon dvije godine povukao 78-godišnji Alexander Gauland koji je jedan od dva supredsjednika koji vode stranku. 

U govoru pred zastupnicima u gradu Braunschweigu na zapadu Njemačke, on je pozvao AfD da se zauzme za "male ljude" i da se pripremi za preuzimanje vlasti.

Gauland je dao potporu Tinu Chrupalli koji se pojavio kao mogući kompromisni kandidat.

Njemački socijaldemokrati izabrali novo čelništvo - nastavak koalicije s demokršćanima upitan

Saskia Esken i Norbert Walter-Borjans trebali preuzeti vodstvo Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) nakon što su u subotu objavljeni rezultati glasovanja članova SPD-a koji su prednost dali ovom dvojcu.

"Esken i Walter-Borjans su osvojili 53,06 posto glasova a Klara Geywitz i Olaf Scholz 45,33 posto", objavila je vršiteljica dužnosti predsjednice SPD-a Malu Dreyer.

Službeno bi dvojac Esken/Walter-Borjans trebao biti izabran na stranačkoj konvenciji krajem sljedećeg tjedna u Berlinu. Prije toga mora biti izmijenjen pravilnik stranke koji trenutno predviđa samo jednu osobu na čelu stranke.

Izbor dvojca Esken/Walter-Borjans na čelo stranke bi mogao utjecati i na nastavak rada koalicijske vlade demokršćana i socijaldemokrata na čelu s Angelom Merkel.

Esken/Walter-Borjans predstavljaju lijevo krilo stranke koje se od samog početka opiralo ulasku stranke u novu koaliciju s Unijom CDU/CSU.

Na predstojećem stranačkom kongresu SPD bi trebao raspravljati o ostanku u koaliciji s demokršćanima. Esken/Walter-Borjans su najavili da će podržati zahtjev SPD-a za promjenama koalicijskog ugovora s demokršćanima kao uvjet za ostanak u koaliciji.

S obzirom na to da je predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer već najavila kako neće pristati na promjene koalicijskog ugovora, prijeti kriza vlade i eventualni prijevremeni izbori sljedeće godine.

To bi značilo i prijevremeni odlazak Angele Merkel s vlasti koja je najavila da se povlači s pozicije kancelarke nakon okončanja ovog izbornog razdoblja koje traje do izbora 2021.

SPD traži veće investicije u projekte za zaštitu klime i povećanje minimalca na 12 eura što Unija CDU/CSU odbija.

Novoizabrani dvojac Esken/Walter-Borjans je najavio da će raditi na otklanjanju podjela unutar stranke koja je od samog ulaska u koaliciju s Unijom CDU/CSU na proljeće 2018. podijeljena oko ovog pitanja.

"Mi ćemo se boriti za to da stranka ostane jedinstvena", rekao je bivši ministar financija savezne zemlje Sjeverna Rajna – Vesfalija Walter-Borjans nakon objavljivanja rezultata glasovanja stranačke baze.

Izbor novog čelništva je bio nužan nakon što je u lipnju tadašnja predsjednica stranke Andrea Nahles podnijela ostavku nakon unutarstranačkog pritiska koji je uslijedio nakon loših rezultata socijaldemokrata na lokalnim i izborima za Europski parlament.

SPD se već nekoliko godina nalazi u krizi a podrška birača je povijesno najnižoj razini. Prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja SPD bi biralo oko 14 posto birača što je slična vrijednost kao i kod desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD).

Na drugom mjestu po jačini stranaka SPD je zamijenila stranka Zeleni koju trenutno podržava oko 22 posto birača.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message