News

Komentari 110

Afera Hypo banka: Uzeli mito i nudili su usluge bankarima?

Afera Hypo banka: Uzeli mito i nudili su usluge bankarima?

Lažno se predstavili: Austrijska policija istražuje zastupnika HDZ-a Davorina Mlakara, Josipa Vreska i Danijela Ropuša zbog 630.000 eura...

Zbog sumnje da su primili mito od 630.000 eura, austrijska policija privela je i ispitala saborskog zastupnika HDZ-a Davorina Mlakara, člana Državnog izbornog povjerenstva Josipa Vreska i HSS-ovca Danijela Ropuša.

Kako tvrdi HRT, tri osumnjičenika dobila su novac u lipnju i srpnju 2007. U zamjenu, trebali su pomoći Austrijancu Alexu Kropiunigu riješiti problem prenamjene zemljišta u Šimunima iz poljoprivrednog u građevinsko-turističko. To je policiji priznao i Ropuš.

- Pri trećem susretu s Kropiunigom u Hrvatskoj bili smo prisutni sva trojica. Dakle, Davorin Mlakar, Josip Vresk i ja - kazao je Ropuš za zapisnik kojije potpisao. Novac su navodno podijelili na tri jednaka dijela pa je svaki dobio 210.000 eura. HRT je dobio i dokumente s ispitivanja u kojima stoji da su osumnjičenici pozvani 2014. u austrijsku Hypo Alpe Adria banku da pojasne za što su dobili novac. Na ulasku u banku lažno su se predstavili. Mlakar je rekao da se zove Damir Dolović dok je Josip Vresk kazao da se zove Darko Videš. Dokumente nisu dali nego su lagali kako su ostali u autu. Bankarima su na sastanku navodno nudili lobističke usluge u slučajevima Šimuni, Expandens i Slavonska banka. Mlakar jučer nije želio komentirati navode HRT-a. Trenutno se natječe za jedno od mjesta na Ustavnom sudu te s ostalim zastupnicima uživa u slobodnom tjednu.     

 

Najčitaniji članci