Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Afera index: Osumnjičeni su rekli da se ne osjećaju krivima

Dva ugledna profesora, Miljenko Crnjac i Luka Crnković, jedan posrednik Božo Omazić, inače poznati osječki poduzetnik, te tri studenta, nisu pristali na nagodbu

Davor Javorović/PIXSELL
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
5 komentara

Na Županijskom sudu u Osijeku započelo je suđenje šestorki s Ekonomskog fakulteta u Osijeku, obuhvaćenoj velikom istragom Uskoka u Aferi Index. 

Uskok je istragom na fakultetu obuhvatio 41 osobu, nekoliko mjeseci kasnije podignuta je optužnica protiv 38 ljudi, od kojih se većina nagodila i dobila blaže kazne. Preostala šestorka koju čine dva ugledna profesora, Miljenko Crnjac i Luka Crnković, jedan posrednik Božo Omazić, inače poznati osječki poduzetnik, te tri studenta, Dragana Karlušić, Branko Maravić i Dražen Šestić, nisu pristali na nagodbu jer od početka tvrde da nisu krivi za ono što im se stavlja na teret. Isto su ponovili i pred vijećem Županijskoj suda odmah na početku suđenja. 

Dvojicu profesora za namještanje ispita i upisivanje pozitivnih ocjena studentima koji su prethodno dali mito, Uskok tereti na temelju snimaka razgovora koji su napravljeni tijekom istrage, ali i drugih materijalnih dokaza te iskaza svjedoka. U nekim segmentima, svojim izjavama, terete ih i preostali optuženici koji su se nagodili. 

Davor Javorović/PIXSELL

Tako je, po optužnici Uskoka, profesor matematike Crnjac, putem posrednika, za pozitivnu ocjenu studentici uzeo 1000 eura, jedno prase i jedno janje, a utvrđeno je i kako je pozitivne ocjene obećao, a potom i dao, trima studenticama koje je zadužio da mu, za njegove osobne potrebe, prepisuju znanstvene radove. Poduzetnik Omazić posredovao je kod dogovaranja pozitivne ocjene studentu Branku Maraviću kod profesora Gorana Marjanovića. Maravić je dobio pozitivnu ocjenu iako je na ispitu dobio 1. Prema optužnici Uskoka, slične dogovore oko upisivanja pozitivnih ocjena sklapali su i Dragana Karlušić te Dražen Šestić. 

Davor Javorović/PIXSELL

Na prvom ročištu koje je trajalo kratko jer je Uskokov tužitelj morao na drugo ročište, optuženici su rekli da se ne osjećaju krivima, a njihovi odvjetnici najavili svoje uvodne riječi tek nakon što saslušaju optužujuće snimke i svjedoke koje je predložila optužba.

Možda vas zanima i ovo:
Message