Obavijesti

News

Komentari 49

Afera je napokon provalila i u Plenkovićev ured. Što je sve Frka-Petešić izvodio sa stanom?

Afera je napokon provalila i u Plenkovićev ured. Što je sve Frka-Petešić izvodio sa stanom?

Mogao je dosad premijer Andrej Plenković sa sigurne uzvisine Banskih dvora promatrati i odbacivati afere svojih ministara i stranačkih ljudi. Sada se mora baviti predstojnikom ureda, njegovim stanom i prebivalištem.

VIDEO

Ide se "fetu po fetu", pa je sada ta "salama taktika" dogurala i do premijerova ureda.

Dugo je Andrej Plenković sa sigurne uzvisine Markova trga promatrao, analizirao, komentirao - i često odbacivao - afere svojih ministara i stranačkih ljudi. Još otkako je aferu Hotmail i grupu Borg, koja je uključivala njegove prijatelje, prevalio na leđa potpredsjednice Vlade Martine Dalić.

Sada je jedna afera provalila i njemu na vrata. U njegov najuži krug suradnika.

Mediji već danima seciraju predstojnika Ureda premijera Zvonimira Frku-Petešića. Najprije u vezi ekspresne obnove državnog stana od 96 kvadrata u kojem boravi, pa preko prevelike kvadrature stana koji koristi, do prijave prebivališta na Dugom Otoku.

"Feticu po feticu" slaže se slasna aferica s premijerovim najbližim suradnikom.

Daleko je Dugi Otok

I ako je Plenković dosad mogao izigravati distanciranog arbitra koji presuđuje u aferama, okrećući palac gore ili dolje po vlastitom nahođenju, ali i okrećući nos od prljavština iz HDZ-a, sada je virus afera zarazio i njegov kabinet.

Frka-Petešić, inače karijerni diplomat, a sada predstojnik premijerova ureda, od 2017. godine prijavljen je na adresi u Salima na Dugom Otoku zbog čega ima pravo na državni stan, obitelj mu je od 2014. prijavljena u Zagrebu i nije jasno zbog čega se on također nije prijavio u Zagrebu. Vjerojatno zato što u tom slučaju ne bi imao pravo na državni smještaj.

Sve to, uz ekspresnu obnovu njegova stana nakon potresa, stavlja Frku-Petešića u nezavidnu situaciju. Čak i ako je sve po zakonu i propisima, otvara se pitanje koliko je zapravo jednostavno izigrati te propise, te može li biti rješenje da se inače ljudi prijavljuju na adresama svojih roditelja ili vikendica kako bi dobili smještaj u Zagrebu.

Jasno, tu se opet otvara i pitanje povlaštenih dužnosnika.

Zašto dobivaju stanove?

Zašto je državnim dužnosnicima omogućeno da dobivaju besplatne ili vrlo jeftine stanove na korištenje, dok se svi ostali građani moraju batrgati s najmom ili kupnjom nekretnina na stravično skupom tržištu nekretnina u Zagrebu?

Predstojnik ureda premijera ima plaću od 16 tisuća kuna neto, pa unatoč tome dobiva besplatni smještaj. Drugi političari s prijavljenim prebivalištem u Zagrebu stanove moraju kupovati ili iznajmljivati.  

Javnost se već suočavala sa sličnim aferama.

Bivši direktor Ine Tomislav Dragičević svojedobno je optužen da je lažno prijavio prebivalište u vikendici izvan Zagreba kako bi plaćao manji prirez, dok je predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak imao lažno prebivalište u Vukovaru.

Zvonimir Frka-Petešić već petu godinu živi u Zagrebu, njegova obitelj u Zagrebu živi još dulje od toga, priznaje da na Dugi Otok odlazi preko ljeta i ponekad vikendima, ali svejedno je tamo prijavio prebivalište. 

Samoobnova stana

Ova priča možda ne bi bila toliko interesantna da se nije naslonila na katastrofalno vođenje obnove nakon potresa, dok se stan u kojem živi premijerov suradnik ekspresno, kako bi rekao ministar Darko Horvat, "samoobnovio". I ne bi bila toliko gadljiva da ne pokazuje privilegiranost političke kaste, pa i Plenkovićevih prijatelja, koji koriste državnu službu kako bi ostvarili materijalnu korist.

Zbog čega bi se državnim dužnosnicima davale dodatne povlastice? Nije li rad za državu, u koju se HDZ-ovci konstantno zaklinju, samo po sebi povlastica? Zar to nije čast i obaveza? Trebaju postojati i materijalne povlastice?

Dužnosnici za svoj posao dobivaju pristojnu plaću s kojom bi trebali podmirivati svoje troškove. Ako imaju besplatan stan, neka im se onda smanje primanja.

Aristokratska vlast

Osim toga, činjenica da predstojnik Ureda premijera koristi državni stan od 96 kvadrata u najstrožem centru Zagreba odaje dojam aristokratske garniture na vlasti, što pak nije iznenađujuće kad znamo da se radi o karijernim diplomatima. Povlastice i imidž za njih su veoma bitne.

Zamislite da Frka-Petešić unajmljuje oronuli stan negdje na periferiji i putuje tramvajem na posao u Banske dvore? Bilo bi to degradirajuće, zar ne?

Ne tako davno Zoran Milanović, govoreći o "Gabiki" Žalac koja je "krala iz očiju", ispalio tvrdnju kako "iz malenih gradova uglavnom dolaze džepari i bunaroši" koji onda kradu na funkcijama. 

Sada imamo aferu uglađenog diplomata, rođenog Parižanina i Plenkovićeva prijatelja, koji se na državnoj funkciji koristi raznim privilegijama, od muljanja s obnovom i kvadraturom do prijave prebivališta na Dugom Otoku (prirez nula posto).

Takvima se neće reći da "kradu iz očiju".

Koliko god premijer pred time zatvarao oči. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa