Obavijesti

News

Komentari 7

Afera Ribar: Obrana i tužitelji najavili su žalbe na presudu Sinovčiću, Zebiću i Novici Erliću

Afera Ribar: Obrana i tužitelji najavili su žalbe na presudu Sinovčiću, Zebiću i  Novici Erliću

Zamjenik ravnateljice Uskoka Krešimir Ostrogonac kazao je da je zadovoljan osuđujućim dijelom presude, ali smatra da su kazne preblage pa je stoga najavio žalbu

VIDEO

Obrana zadarskog poduzetnika Rena Sinovčića, nepravomoćno osuđenog na dvije godine i osam mjeseci zatvora u tzv. aferi Ribar zbog optužbi da je izvlačio novac iz NK Zadra, ali i svoje tvrtke u predstečajnoj nagodbi, najavila je žalbu na presudu, a isto će učiniti i tužiteljstvo.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

izjava rena sinovčića i odvjetnice 03:42

Uz Sinovčića su u petak na zagrebačkom Županijskom sudu krivima proglašena i dvojica bivših direktora NK Zadra Dalibor Zebić i Novica Erlić, otac ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlića. Erlić je osuđen na 11 mjeseci zatvora, a Zebić na 10 mjeseci, no zatvorske su im kazne zamijenjene radom za opće dobro.

VIDEO Sinovčić: 'Davao sam svoj novac u kuvertama igračima NK Zadra. Nije mi zbog toga žao'
VIDEO Sinovčić: 'Davao sam svoj novac u kuvertama igračima NK Zadra. Nije mi zbog toga žao'

Sinovčićeva odvjetnica Ivanka Binički Ložnjak kazala je da se presuda temelji na indicijama, a ne na čvrsto utemeljenim činjenicama. "Sutkinja je obrazložila da ulaganja mojeg branjenika u NK Zadar nisu sporna. Ni jedan dokaz obrane koji je usmjeren na financiranje nogometnog kluba nije izveden i na tome će se temeljiti naša žalba'', kazala je nakon izricanja presude.

Nepravomoćnu osuđujuću presudu komentirao je i Sinovčić koji je istaknuo da je do današnje presude vjerovao u pravnu državu i da je spreman odgovarati za ''davanje novca u kaubojskim vremenima'', ali kako ne može odgovarati zato što nije davao novac.

''Ako je tužitelj tužio za određeni iznos, a nepobitno je utvrđeno da sam ja davao svoj novac, a tužitelj je tužio da ja nisam dao niti jednu kunu, sud je to prihvatio iako su svi svjedoci na sudu rekli da sam ja davao novac'', rekao je.

Tko je ministar Erlić čiji je otac osuđen u aferi Ribar: Ima plaću od 2535 eura, vozi Peugeot...
Tko je ministar Erlić čiji je otac osuđen u aferi Ribar: Ima plaću od 2535 eura, vozi Peugeot...

Uskok: Kazne su preblage

Zamjenik ravnateljice Uskoka Krešimir Ostrogonac kazao je da je zadovoljan osuđujućim dijelom presude, ali smatra da su kazne preblage pa je stoga najavio žalbu. Najavio je i žalbu na oslobađajući dio presude koji se odnosi na poreznike. ''Naravno da je naše mišljenje drugačije od mišljenja suda. Smatramo da u žalbenom postupku imamo dobre šanse'', kazao je.

Odvjetnici oslobođenih poreznika zadovoljni su jer je sud odbacio optužbe da su pogodovali Sinovčiću u postupku naplate poreznog duga i smatraju da je ta presuda zakonita. Oslobađajućom presudom obuhvaćeni su bivši pročelnik zadarske Porezne uprave Vjekoslav Jurlina, njegova nasljednica Stoja Mučaji te poreznici Željan Pejković, Marko Lozančić i Irena Anić.

''Ukoliko Uskok bude pisao žalbu na oslobađajući dio presude, neće imati argumenata koji bi mogli poljuljati zaključke suda'', kazala je u ime branitelja poreznika odvjetnica Višnja Drenski Lasan.

Sinovčiću dvije godine i osam mjeseci zatvora, otac ministra Erlića dobio rad za opće dobro!
Sinovčiću dvije godine i osam mjeseci zatvora, otac ministra Erlića dobio rad za opće dobro!

Sutkinja Koraljka Bumči je u obrazloženju presude istaknula da je tijekom postupka saslušano 106 svjedoka i održano 78 rasprava. Sud pri odmjeravanju kazne kod Sinovčića nije našao otegotnih okolnosti, a olakotnim je cijenio njegove osobne prilike, dosadašnju nekažnjavanost, sudioništvo u Domovinskom ratu i činjenicu da je dolazio na rasprave čime je doprinio bržem sudskom postupku.

Otegotne okolnosti sud nije našao ni Erliću. ''Naprotiv, našao je niz olakotnih pa je sudsko vijeće primijenilo institut ublažavanja kazne zatvora ispod minimuma i kaznilo ga radom za opće dobro'', pojasnila je sutkinja.

Optužnica podignuta još 2015.

Optužnica protiv Sinovčića i ostalih podignuta je krajem 2015., a potvrđena u studenome 2017. Obrana je tijekom sjednica optužnih vijeća tražila izdvajanje pojedinih dokaza kao nezakonitih, što je sud odbio, a pripremna ročišta su prekidana i zbog pokušaja nagodbe između Sinovčića i Uskoka.

Na početku suđenja u rujnu 2019. Sinovčić i ostali optuženici odbacili su optužbe koje im ne teret stavlja Uskok. Uskok je tvrdio da je u predstečajnoj nagodbi Sinovčićeve medijske kuće VOX, ali i iz NK Zadra izvučeno preko 120 milijuna kuna.

Novicu Erlića, oca aktualnog ministra, optužnica tereti da je kao direktor NK Zadra od 2008. do 2014. pomogao Sinovčiću izvući iz kluba oko 42 milijuna kuna na temelju krivotvorenih pozajmica igračima nogometnog kluba. Temeljem tih pozajmica, tvrdi Uskok, klub je vraćao nepostojeći dug Sinovčiću kroz novac i Sinovčićeve udjele u klubu.

Sinovčić je u javnosti poznat kao bivši nogometni sudac, vlasnik nekoliko zadarskih medija (televizije Vox, tjednika Vox i Zadarskog regionala), ali i član Gradskog vijeća u koje je izabran kao nositelj nezavisne liste koju je okupio nakon izlaza iz HDZ-a.

Prije dvadesetak godina bio je svrstavan na popise najbogatijih Hrvata, a nazivalo ga se i "kraljem ribe na Jadranu" te nogometnim sucem s presudnim utjecajem u Hrvatskom nogometnom savezu. Također mediji su ga dovodili u vezu i s lažiranjem utakmica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.