Obavijesti

News

Komentari 12

Afera Sibinj: Generalu Kruljcu Vrhovni sud ukinuo presudu?

Afera Sibinj: Generalu Kruljcu Vrhovni sud ukinuo presudu?
1

Nismo dobili službenu odluku, no kako je Mišković već pušten smatramo da je velika vjerojatnost da je presuda ukinuta i za ostale, rekao je Kruljčev odvjetnik

VIDEO

Nakon dvodnevnog zasjedanja Vrhovnog suda u ponedjeljak i utorak te odaslanog rješenja Županijskom sudu u Osijeku o puštanju na slobodu drugookrivljenog iz afere Sibinj, Ivice Miškovića, pretpostavlja se da je najveća hrvatska sudska instanca uvažila žalbe bivšeg zapovjednika Kopnene vojske, umirovljenog generala Mladena Kruljca i ostalih optuženih na presude od 31. ožujka prošle godine te ih djelomično ili u potpunosti ukinula.

Ivica Mišković je presudom Županijskog suda u Osijeku bio osuđen na pet i pol godina zatvora te mu je bio određen pritvor do pravomoćnosti presude. 

- Nismo dobili službenu odluku, no po tome što je Mišković već pušten na slobodu smatramo da je velika vjerojatnost kako je presuda ukinuta i za ostale osuđene te vraćena na ponovno suđenje - kaže odvjetnik Mladena Kruljca Matko Dumančić.

Mišković je zatvorsku kaznu služio u Glini. 

Njegov prijatelj, Ivica Batinić, bivši načelnik Općine Sibinj, koji je bio osuđen na šest godina zatvora, nakon izricanja presude je bio pobjegao u Bosnu i Hercegovinu i za njim je bila raspisana međunarodna tjeralica. 

Poduzetnika Ivana Rimca je Županijski sud u Osijeku bio osudio na tri godine i 10 mjeseci zatvora, autoprijevoznika Željka Garića na dvije godine, bivšeg načelnika brodsko-posavskog HDZ-a Zdravka Sočkovića na 15 mjeseci, dok je Mladen Kruljac dobio godinu i pol zatvora.

Sudac Josip Vrban je u obrazloženju presude bio rekao da je Mladen Kruljac postupio protivno izričitoj zapovijedi svog nadređenog i nije se ponašao profesionalno. 

Pritom je naložio da Kruljac, zajedno s Batinićem i Miškovićem mora državi vratiti 1,7 milijuna kuna, koliko je procijenjeno da je oštećen državni proračun nezakonitim angažmanom inženjerijskih postrojbi HV-a u poslovnoj zoni Sibinj, a za što nije imao zapovijed načelnika Glavnog stožera Josipa Lucića

Kruljac je i nakon presude novinarima nastavio tvrditi da je on imao Lucićevu usmenu zapovijed, premda je Lucić u svom iskazu na suđenju to demantirao rekavši da nikada nije izdavao usmene zapovijedi.

- I nakon ove presude kažem da sam nevin, jer sam radove u Sibinju radio sukladno obuci i pozitivnim propisima koji su tada bili na snazi. Žao mi je što Sudskom vijeću nismo mogli na neki način objasniti način funkcioniranja Oružanih snaga i postojanje usmenih zapovijedi.  Ja sam takve aktivnosti provodio na 129 lokacija takvim ili sličnim načinima kroz obuku. Lucić je lagao kad je rekao da usmene zapovijedi postoje samo u ratu! Na usmenu zapovijed smo tragali za nestalom Antonijom Bilić, u potrazi za generalom Koradeom upravo mi je Lucić usmenom zapovijedi rekao da dignem dvije bespilotne letjelice, a gdje su još kornatska tragedija, poplave... - rekao je Kruljac nakon izricanja presude prije nešto više od godinu dana.

Optužene se teretilo za 58 milijuna kuna teške malverzacije zemljištem koje je država 2008. poklonila Općini Sibinj kod Slavonskog Broda za gradnju zone malog gospodarstva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..