Obavijesti

News

Komentari 48

Afera 'teška' 32 milijuna kuna: Kako su izvlačili novac iz HGK

Navodno je na račune raznih tvrtki temeljem fiktivnih ugovora dolazio novac iz HGK, koji se prebacivao na austrijski račun Remorkera i zatim u 'kešu' vraćao u Hrvatsku

VIDEO

Afera Remorker ugledala je svjetlo dana prije mjesec dana, preciznije 17. listopada kada je uhićena Zdenka Peternel, potpredsjednica HGK i 'desna ruka' Nadana Vidoševića. Ona je od 2005. do 2011. bila ovlaštena za potpisivanje računa i koordinaciju prezentacija i projekata. Nju se sumnjiči da je u tom razdoblju kada je bila direktorica Centra za razvoj ljudskih potencijala i pročelnica Ureda predsjednika HGK, u ime HGK potpisivala fakture za usluge koje nisu isporučene i s Davorom Komeričkim iz HGK protuzakonito izvukla 32 milijuna kuna.

Pod istragom se našao i Igor Premilovac koji je sve priznao. 

On je tada priznao kako je sudjelovao u izvlačenju novca iz Hrvatskih autocesta (HAC ) i Hrvatske gospodarske komore (HGK). 

Premilovac je, prema pisanju medija, istražiteljima priznao da je poznanike nagovorio da otvore tvrtke na čije je račune temeljem fiktivnih ugovora dolazio novac iz HGK, koji bi potom prebacivao na austrijski račun Remorkera i u gotovini ga vraćao u Hrvatsku. 

Premilovac je ispričao i da je sav novac iz Komore, umanjen za proviziju od 10 posto, preko Davora Komeričkog predavao Zdenki Peternel

Navodno je tako iz HGK izvučeno 32 milijuna kuna. 

Vidošević nakon uhićenja Peternel: Muž zadnji dozna

Nakon što je Peternel uhićena Nadan Vidošević je na pitanje novinara kako je moguće da ništa nije znao rekao sljedeće:

- Sve je moguće. Između ostaloga, kažu da muž zadnji dozna. Prema tome, sve je moguće, ali moramo i nešto drugo računati. Dok se nekome doista pravomoćno ne dokaže krivnja, ne možete ga smatrati krivim. 

Revizija utvrdila nepravilnosti u HGK

Inače Državni ured za reviziju je obavljenom revizijom za 2010. godinu u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) utvrdio nepravilnosti u poslovanju i upravljanju imovinom te prihodima i rashodima, koji su u dijelu promidžbe i informiranja iznosili više od 54 milijuna kuna, od kojih je čak 11 milijuna utrošeno na prezentaciju vina u Londonu, a oko 8,5 milijuna na izložbe "Kupujmo hrvatsko" u Moskvi i Tokiju.

Revizija je u svojem izvješću od srpnja prošle godine navela kako su nepravilnosti posljedica nedovoljno učinkovitog sustava unutarnjih kontrola te neprovođenja postupaka nabave robe, radova i usluga, što je utjecalo na izražavanje uvjetnog mišljenja. 

Također, nedavno se spominjalo i stotinjak umjetnina koje je HGK navodno 'debelo' pretplatila.

Vidošević na čelu HGK već 18 godina

Vidošević je na čelu HGK već 18 godina, a za to vrijeme otvorio je i brojna predstavništva, u Srbiji, Crnoj Gori, BiH, Kosovu te Bruxellesu. Svojedobno se pisalo i o predstavništvu u Rusiji , koje je otvoreno u poslovnom prostoru od 780 četvornih metara. 

Prema podacima iz 2010. godine, HGK najam plaća godišnje 4,8 milijuna kuna. Predstavništvo je u samom centru Moskve, a Vidošević je govorio kako je cijena od 1000 dolara po kvadratu uobičajena cijena za rusko tržište.

U lipnju ove godine je najavljeno kako će se neka predstavništva HGK zatvoriti te će otvoriti novo predstavništvo u Washingtonu, kako bi proširili svoju suradnju i na druge zemlje.

>>> Priveli Nadana Vidoševića zbog sumnje na zloporabu položaja

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...