Obavijesti

News

Komentari 428

Ivo za Hypo dobio 2,5 godine, a oslobođen za aferu HEP-Dioki

Ivo za Hypo dobio 2,5 godine, a oslobođen za aferu HEP-Dioki
5

Oslobađajuća presuda nas ne ispunjava zadovoljstvom jer, po našem stajalištu, to nije trebalo biti ni optuženo, a smrću gospodina Mravka nije smjela proći ni optužno vijeće, kazao je Prodanović

VIDEO

Nakon što su ga osudili na dvije i pol godine zatvora za aferu Hypo, Ivo Sanader nepravomoćno je oslobođen u aferi HEP- Dioki. Oslobođen je i Robert Ježić. Sanadera se teretilo za prodaju HEP-ove jeftine struje tvrtkama kojima je na čelu bio Ježić kao i za davanje zajma HEP-a Diokiju i drugoj Ježićevoj tvrtki.

POGLEDAJTE VIDEO

Donosimo prve reakcije nakon nepravomoćne oslobađajuće presude u predmetu HEP-Dioki Više na http://bit.ly/2S7Fxts Reporter:Vilim Cvok

Posted by 24sata on Monday, October 22, 2018

Sanadera i Ježića USKOK tereti da su potaknuli Ivana Mravka, tadašnjeg predsjednika uprave HEP-a, da Ježićevim tvrtkama proda struju mimo cijene. Mravak je kaznena djela priznao, no u međuvremenu je preminuo. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ipak, nije bilo dokaza da su ga na protuzakonito ponašanje potaknuli Ježić i Sanader, rekla je sutkinja Jasna Galešić u obrazloženju presude.

Naime, niti jedan od svjedoka nije ponovio iskaz Mravka da je kazneno djelo počinjeno na Sanaderovo traženje po Ježićevom nalogu. Jedini izravan dokaz bio je Mravkov iskaz, a tada nisu bili prisutni odvjetnici. Ostali optuženici nisu mogli koristiti svoje konfrontacijsko pravo i zbog toga je donesena oslobađajuća presuda. 

'Sama optužnica je nelogična' 

Sanaderovi odvjetnici Čedo Prodanović i Jadranka Sloković komentirali su presude. 

- Oslobađajuća presuda nas ne ispunjava zadovoljstvom jer, po našem stajalištu, to nije trebalo biti ni optuženo, a smrću gospodina Mravka nije smjela proći ni optužno vijeće. Očekivali smo oslobađajuću presudu - kazao je Prodanović. 

Što se tiče osuđujuće presude, Prodanović tvrdi da je ona "apsolutno neutemeljena". 

- Već sama optužnica je nelogična, mimo dokaza, a takvu je potvrdio i sud, nema dokaza da je Sanader primio iznos provizije. 
S velikim interesom očekujem obrazloženje presude kada ćemo saznati gdje je, kada i od koga, primio proviziju, obzirom da je dokazano upravo suprotno - da su predaji novca prisustvovale osobe koje su utvrdile opisom da su osobe potpuno različite Sanaderu, odnosno sigurni su da proviziju nije primio gospodin Sanader - objasnio je. 

Jadranka Sloković istaknula je da, što se tiče kaznenog djela ratnog profiterstva, smatra da u Sanaderovim postupcima nema obilježja tog djela. 

- Naime, točno se zna koji oblici postupanja mogu biti oblici ratnog profiterstva, a ovo je tako daleko tumačenje te pravne norme da je to neprihvatljivo - kazala je. 

Kriv je za Hypo, ali kaznu je već odslužio

Bivši premijer Ivo Sanader danas je na zagrebačkom Županijskom sudu proglašen krivim za ratno profiterstvo u aferi Hypo. Nepravomoćno su ga osudili na dvije i pol godine zatvora zbog primanja provizije u ratno doba od austrijske Hypo banke.

Naloženo mu je i da u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude uplati 3,61 milijun kuna. U kaznu mu se uračunava vrijeme koje je proveo u istražnim zatvorima nakon što mu je izrečena nepravomoćna presuda 2012. godine. Po tome, ovu kaznu je već odslužio.

Sud je ponovno utvrdio da je Sanader počinio kazneno djelo ratnog profiterstva. 

- Kao zamjenik ministra vanjskih poslova iskoristio je poziciju ovlaštenog pregovarača i s Kultererom u četiri oka dogovorio da će dobiti proviziju u gotovini. Sanader je za uzvrat obećao da će Hypo banka imati povlašten položaj na hrvatskom tržištu. Beskrupulozno je doprinio srozavanju stanja u Hrvatskoj, stoji u obrazloženju presude.

Kod izricanja presude sutkinja Jasna Galešić olakotnom je ocijenila činjenicu da je dosad neosuđivan, da je otac dvoje djece i sudionik Domovinskog rata. Otegotna okolnost bila je ta što je u trenutku počinjenja djela bio visoko rangirani dužnosnik koji je trebao promicati interese države u inozemstvu.

Dobro raspoloženi 'ćaća' namigivao novinarima

Sanader je uoči izricanja presude bio dobro raspoložen. Vidjevši desetke novinara, fotoreportera i snimatelja u sudskom hodniku, šeretski se zapitao:

- Što se to događa? Zašto ste se okupili u ovolikom broju?

U sudnici se tijekom izricanja presude okrenuo i namignuo novinarima iza sebe.

POGLEDAJTE VIDEO:

Ivo Sanader nepravomoćno je osuđen na 2,5 godine zatvora u aferi Hypo Više na http://bit.ly/2S7Fxts Reporter:Vilim Cvok

Objavljuje 24sata u Ponedjeljak, 22. listopada 2018.

'Zadovoljni smo osudom, ali ne i visinom kazne'

Marija Vučko, zamjenica ravnateljice Uskoka kazala je da su zadovoljni osuđujućom presudom.

- Očekivali smo takvu presudu. Dokazali smo da je optuženi učinio kazneno djelo ratnog profiterstva i ova je presuda  jako važna za buduću sudsku praksu jer pokazuje da je moguća osuda za kazneno djelo ratno profiterstva. Ipak, mislimo da je kazna preblaga i sigurno da ćemo se žaliti na visinu izrečene kazne - kazala je Marija Vučko.

Presude nakon 2162 dana

Sanader je na sud stigao nešto prije 13 sati kako bi prisustvovao izricanju presuda. Presude je čitala sutkinja Jasna Galešić, koja je vodila oba postupka protiv bivšeg premijera. Sanadera su uhitili dok je 10. prosinca 2010., plaćao cestarinu kraj austrijskog Salzburga.

Sanaderu će izreći presudu 22. listopada: Nisam ratni profiter!
Sanaderu  će izreći  presudu 22. listopada: Nisam ratni profiter!

Za aferu Hypo, odnosno za ratno profiterstvo, već je bio osuđen 20. studenog 2012., prije 2162 dana, i to na 3,5 godina zatvora, odnosno na jedinstvenu kaznu od 8,5 godina jer su mu sudili u isto vrijeme kao i za aferu Ina-MOL, za koju je dobio 7,5 godina. Na kraju je presudu ukinuo Ustavni sud.

Za HEP-Dioki optuženičku klupu dijeli s Robertom Ježićem, nekadašnjim prijateljem, a potom i krunskim svjedokom optužbe u jednom od brojnih Sanaderovih antikorupcijskih postupaka. Sanader je nepravomoćno osuđen jedino u slučaju Planinska, gdje je dobio 4,5 godina zatvora zbog optužbi da je primio 17 mil. kuna “provizije”.

Mladineo oslobođen optužbi za ilegalne poslove s Fimi mediom
Mladineo oslobođen optužbi za ilegalne poslove s Fimi mediom

Opet mu sude i u slučaju Fimi media, nazvanom po marketinškoj agenciji preko koje se, prema tvrdnjama tužiteljstva, novac iz državnih institucija i tvrtki izvlačio za HDZ-ov crni fond i privatne potrebe stranačkih dužnosnika. Za sutra je najavljen početak novog postupka u slučaju Ina-MOL. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 428
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag