Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
25 komentara

Agrokor će od 1. travnja imati novi naziv: Fortenova grupa

Odabrali smo to ime kao simbol novog početka, nove snage. Želimo pronaći novu snagu koja će donijeti novu vrijednost, otkrili su u četvrtak Fabris Peruško i Irena Weber

Agrokor
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
25 komentara

Kompanija koju je Ivica Todorić nazvao Agrokor, od 1. travnja više se neće tako zvati. Agrokor odlazi u povijesti, a kompanija dobiva novo ime. Naime, 1. travnja počinje implementacija nagodbe koju je u srpnju izglasalo preko 80 posto vjerovnika, a kako je u četvrtak otkrila izvanredna uprava, kompanija će se zvati Fortenova grupa. 

- Odabrali smo to ime kao simbol novog početka, nove snage. Želimo pronaći novu snagu koja će donijeti novu vrijednost - otkrili su u četvrtak Fabris Peruško, izvanredni povjerenik te njegova zamjenica Irena Weber koji ostaju u kompaniji i dalje.

Grupu će činiti tri izvršna direktora od kojih bi Peruško trebao biti glavni izvršni direktor, Weber njegova zamjenica te glavna operativna direktorica, a ime trećeg člana, izvršnog direktora za financije ipak još nisu htjeli otkriti.

Osim tri izvršna direktora, grupu će činiti Upravni odbor od devet članova od kojih ih je sedam neizvršnih direktora, a predloženi su Daniel Boehi, Miodrag Borojević, Paul Foley, Kelly Griffith, Maksim Poletaev, Julian Michael Simmonds, Sergei Volk, jedan predstavnik radnika te Fabris Peruško kao izvršni direktor.


Od ukupno 159 kompanija koje djeluju u sastavu Agrokor grupe, u Hrvatskoj će kroz implementaciju nagodbe prvo proći 77 kompanija pod izvanrednom upravom. Od toga se 45 insolventnih kompanija zrcali i nove „plus“ kompanije počinju s radom u Novoj grupi. Istodobno, u starim, neodrživim društvima započinje proces pripajanja Agrokoru d.d.. Nakon što sva imovina i društva budu pripojena, utvrdit će se završetak postupka izvanredne uprave, a Agrokor se briše iz Sudskog registra. Udjeli 32 solventne kompanije u Hrvatskoj se prenose na Novu grupu, a po prijenosu udjela te kompanije izlaze iz postupka izvanredne uprave.

Imovina i udjeli  82 kompanije koje su izvan Hrvatske i koje nisu u postupku izvanredne uprave, na Novu grupu će se prenositi sukladno zakonima mjerodavnih jurisdikcija, što je ranije moguće i na troškovno najefikasniji način.To će potrajati tri, četiri mjeseca. 

Naime, za kompanije u Hrvatskoj dovoljna je samo nagodba dok će one izvan Hrvatske morati potpisati dodatni ugovor o prijenosu. 

Što se tiče koncesije za poljoprivredna zemljišta, Peruško i Weber su istaknuli kako tu ne vide problem. A za refinanciranje kredita kažu kako je to proces koji još uvijek traje te da još vode razgovore u tom smislu. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message