Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
142 komentara

Agrokor prodaje 80 tvrtki: Ovo je popis najvažnijih među njima

Izvanredna uprava Agrokora koju vodi vladin povjerenik Ante Ramljak upravo predstavlja svoj plan kako postaviti koncern Ivice Todorića na zdrave noge...

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
142 komentara

Taj plan ima mnoga ograničenja, poput toga da će se nakon nagodbe s onima kojim Agrokor duguje oko 56 milijardi kuna promijeniti i vlasnici svake pojedine tvrtke. No, uz ta ograničenja, Ramljak je u biti predstavio svoju viziju i potencijal tvrtki koncerna.

Iako je najproblematičniji za poslovanje najveći hrvatski maloprodajni lanac Konzum, on je ključan i za plasman roba ostalih proizvođača iz Agrokora, od Zvijezde, Jamnice, pa do PIK Vrbovca ili Vupika. Nakon smanjivanja broja trgovina sa 700 na za 105, što se već provodi i završit će do kraja godine, izvanredna uprava ne planira otpuštanja niti zatvaranje trgovina. Čak su danas i tražili nove radnike. No, što će učiniti novi vlasnici nakon što Konzum promjeni omjer vlasnika, to će se tek vidjeti.

POGLEDAJTE VIDEO:

Što dalje? Agrokor prodaje 80 tvrtki, ali zadržao perjanice Više na http://bit.ly/2zjfEka Reporterka: Antonija Šipušić

Posted by 24sata on 30. listopada 2017

Ono što će ići u brzinsku prodaju su tvrtke koje nisu osnovni posao Agrokora, dakle nisu niti maloprodajni lanci, niti prehrambeni i poljoprivredni proizvođači. Tu je ukupno 80 tvrtki od kojih su 16 potpuno neaktivni. I ranije nije bilo jasno zašto je Todorić ulazio u sve te poslove pokraj osnovnog poslovanja. Tako će na prodaju ići Adriatica.net, velika turistička agencija koja je brzo izrasla i Agrokor ju je preuzeo. Zatim Karisma Hotels Adriatic, hoteli u koje je Todorić ušao sa meksičkim megalancom Karismom. Projektgradnja, građevinska tvrtka koju je Agrokor preuzeo i za kojom se vuku repovi. Zagrebplakat koji je u suvlasništvo s Gradom Zagrebom i ima najveća je tvrtka za vanjsko oglašavanje u Zagrebu. U prodaju ide i Solana Pag, ali i poliklinika Aviva s kojom se Todorić okušao u zdravstvenom poslovanju. To su samo najvažnije tvrtke. Njihova vrijednost još nije poznata, ali je činjenica da su unatoč 1,5 milijardi kuna prihoda, poslovali s gubicima. Te tvrtke imaju čak 201 nekretnine uključujući 21.609 četvornih metara poslovnog prostora, preko 30.000 kvadrata industrijskih nekretnina, 160 hektara zemljišta...

- Imovina te grupe tvrtki bit će rasprodana, a zaposlenici Agrokora d.d. kao krovnog koncerna bit će premješteni u osnovne djelatnosti - više se puta ponavlja u izlaganju plana poslovanja.

Za Konzum, Tisak, proizvođače poput Jamnice, Zvijezde, Vupika i Belja, ukupno 78 tvrtki predviđa se da bi u četiri godine mogli ostvarivati znatno veću profitabilnost. U sljedeće godine čak 1,4 milijarde eura, ali taj iznos je prije iznosa koji se moraju izdvojiti za dugove i porez. A dugovi su najveći uteg za Agrokor koji će se morati prebiti otpisima i ulaskom onih koji duguju u vlasništvo tih tvrtki.

Kako će to izgledati? Tek se rade planovi. Zasad postoji samo načelna informacija iz izvanredne uprave da se planira osnovati dvije grupe tvrtki unutar Agrokora. U jednoj bi bile navedene zdrave tvrtke, u drugoj dio dugova koji se otpisuje i nezdravi dijelovi. Druga bi se u konačnici ugasila.

Ramljak: Neće biti masovnih otpuštanja, neke ćemo radnike premjestiti

Uz Antu Ramljaka, izvanrednog povjerenika i Alastaira Beveridgea, glavnog savjetnika za restrukturiranje, predstavili su se i savjetnici izvanrednog povjerenika: Teo Vujčić, savjetnik izvanrednog povjerenika za maloprodaju, Zvonimir Mršić, savjetnik izvanrednog povjerenika za poslovnu grupu hrana, te Vlado Čondić-Galiničić, savjetnik izvanrednog povjerenika za poslovnu grupu poljoprivrede.

- Privremeno vjerovničko vijeće usvojilo je planove održivosti  dalo odobrenje da nastavimo daljnje restrukturiranje Agrokora - kazao je Ramljak. 

Naglasio je kako uprava nema u planu masovno otpuštati radnike, ali nekih promjena će biti kad su radnici u pitanju. 

- Određeni broj dućana će biti zatvoreni, a mi imamo svi već problem s radnom snagom. Nama treba snaga radna. Neki će radnici biti prebačeni na druge lokacije. Za one koji su izgubili radno mjesto smo radili na tome da u skladu sa zakonom, i više od toga, zbrinemo ljude. Konzum i traži određeni broj ljudi tako da će se taj balans izravnati. Neće biti masovnih otpuštanja iz grupe - rekao je Ramljak.

- Treba znati upravljati kompanijama. Gledajte, pa zakon je napravio svoje. Od prvog dana sam vam govorio da su ovih 20-ak kompanija jako dobre kompanije - operativno su dobre kompanije. Ali vlasnik je financijska sredstva koja su te kompanije generirale uzimao i širio se na ovih 80 kompanija. I to je do problema dovelo. Kad vi u principu pustite da svaka od njih radi svoj cash flow... Bitno je da one ovih godinu dana ne plaćaju kamatu. Ne može to dugo trajati. Morate raditi investicije, one pokazuju snagu brenda - rekao je Ramljak. 

Naveo je i primjer kako je Izvanredna uprava rezala rashode. 

- Prihod nije prioritet, mi gledamo na svaki trošak u kompanijama. Konzum je imao sulude troškove najmova. Mi smo te troškove srezali na pola. Pola je stotine milijuna kuna, a to je značajno. Tako ćemo spustit sve troškove i podići zaradu. Ja mislim da strategija u kojoj što više zarađujete, da je najbolja za sve uvijek. Mi smatramo da su vjerovnici neformalno vlasnici ove kompanije i oni će htjeti maksimizirati tu zaradu - kazao je Ramljak. 

- Plan održivosti je ključan za Agrokor, gledamo profitabilnost tvrtki koju želimo povećati, uložili smo puno truda i mnogo je prilika za tvrtke da povećaju profitabilnost - kazao je Beveridge.  

- Poruka je da ćemo smanjiti kompleksnost poslovanja i povećati profitabilnost retaila, zadržat ćemo Konzum. U ovom trenutku smo konkurentni jer su brendovi dominanti, imamo kapacitete da povećamo profitabilnost s devet milijardi kuna prihoda i očekujemo rast za jednu milijardu kuna - kazao je Mršić. 

Vlado Čondić kazao je da su Agrokorove poljoprivredne kompanije dobre te da se po rezultatima mogu nositi s onim na Zapadu, ali da se trebaju riješiti zaduženja. Naveo je da je dobro da je 95 posto zemljišta koje koriste te kompanije u vlasništvu države.
- Poljoprivreda ima dobru šansu budući da se potiče iz fondova i EU i od Vlade. Važno je da te tvrtke zapošljavaju preko 2,5 tisuća radnika u siromašnom području zemlje. To su dobre kompanije koje imaju dobru budućnost - kazao je Čondić.
Irena Weber kazala je da je Agrokorov imovinski portfelj sastoji se od 200 tvrtki i 80 kompanija, od kojih je 40 operativnih kompanija, a ostale nemaju operativno poslovanje i kao takve će vjerojatno ići u likvidaciju. 

Izvijestila je da privremeno obustavljena prodaja Todorićeve jahte i helikoptera jer su te pokretnine opterećene založnim pravom u korist banke, a da pravni timovi nisu uspjeli pronaći za banku prihvatljivo rješenje o prebacivanju zaloga na sredstva ostvarena prodajom.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message