News

Komentari 3

Aiko je najusamljenija princeza na svijetu: U školi ju zlostavljali

Aiko je najusamljenija princeza na svijetu: U školi ju zlostavljali

Iako je prvo i jedino dijete japanskog prestolonasljednika, Aiko ne može postati carica. Također, ako bi se udala za pučanina, morala bi napustiti kraljevsku obitelj

Princeza Aiko je jedino dijete japanskog cara Naruhitoa. Nedavno je navršila 20 godina i nakon toga je službeno preuzela javne dužnosti. No njezino djetinjstvo je bilo daleko od bajkovitog. Trpjela je zlostavljanje školskih kolega i imala je problema sa srcem. Mediji ju nazivaju "usamljenom princezom". 

Prekinuli tradiciju: Ime joj dali majka i otac

U poruci koju je kraljevska obitelj objavila povodom njezinog rođendana, Aiko je poručila: "Želim se poboljšati korak po korak i postati odrasla osoba koja će moći služiti drugima". 


Aiko je rođena u kraljevskoj palači 2001. godine i njezini roditelji car Naruhito i carica Masako su odlučili prekinuti tradiciju i kćeri su sami dali ime umjesto da to učini njezin djed car Akihito. Aiko je osobno ime dok princeza ima i naslov Toshi što znači "osobu koja poštuje druge".

Bojala se ići u školu

Kada je imala samo osam godina odbila je ići u školu. Tvrdila je da drugi učenici nad njom rade bullying. Na kraju se vratila u školu, ali je njezina majka išla s njom. Trebalo joj je vremena da stekne samopouzdanje i sama krene u školu. Roditelji su joj pokušali školske dane učiniti podnošljivima pa su često njezine školske kolege pozivali u palaču.

Navodno su dječaci iz drugih razreda bili nasilni prema njoj. Škola je tvrdila da to nije istina te da su dječaci slučajno "naletjeli" na nju što ju je prestrašilo.   

U listopadu 2016. godine javnost se zabrinula za princezu jer dva mjeseca nije išla u školu. Palača je tada potvrdila da Aiko ima bolove u trbuhu i vrtoglavice. To su pripisali učenju za ispite i vježbama za atletsko natjecanje.

Kasnije je pohađala instituciju Gakushūin u Tokiju koja joj je omogućila da provede tri mjeseca na britanskom Etonu. Ta tri mjeseca je živjela u pansionu.

Aiko je počela više pratiti svoje roditelje tijekom kraljevskih dužnosti nakon što je njezin otac 2019. sjeo na tron. I dalje studira na Gakushūinu gdje trenutno ima online nastavu zbog pandemije. Aiko studira japansku književnost, engleski, španjolski i japansku povijest i tradiciju umjetnosti. U rujnu se preselila s roditeljima u kraljevsku palaču te je sa sobom povela i psa imena Yuri i mačke imena Mii i Seven.   


Nakon što je preuzela kraljevske dužnosti, Aiko je nastavila studirati. Ako se pak jednog dana uda za pučanina, morat će se odreći naslova i napustiti svoju obitelj. Isto je nedavno morala napraviti njezina rođakinja princeza Mako koja se udala za pučanina Keija Komura. Mako je odbila i isplatu od 1.3 milijuna dolara (oko 8 milijuna kuna) od japanske vlade koja tradicionalno isplaćuje žene koje izgube svoj kraljevski status kad se udaju. 

Ne može biti prestolonasljednica

Aiko, iako je prvo i jedino dijete japanskog cara i prestolonasljednika, prema važećim zakonima ne može postati carica. Naime, u Japanu i dalje vrijedi pravilo kako tron mogu naslijediti isključivo muška djeca. Budući da Naruhito nema muškog nasljednika prijestolje mogu naslijediti njegov mlađi brat Akishino (53), njegov sin princ Hisahito (12) i carev ujak princ Hitachi (83). Stručnjaci su upozorili da se takav zakon mora promijeniti jer bi u protivnom kraljevska loza mogla izumrijeti. Godine 2005. se raspravljalo o tome da cara može naslijediti njegovo prvorođeno dijete bez obzira da li je riječ o ženskom ili muškom djetetu. No od toga se odustalo naredne godine kada je rođen princ Hisahito. On je bio prvi rođeni muški član kraljevske obitelji u periodu od gotovo 41 godine, piše Mirror.         

Najčitaniji članci