Obavijesti

News

Komentari 48

Akcija FBI-ja u Hrvatskoj: Kako je pao Srbin koji je švercao Rusa za kojeg SAD nudi 7 milijuna $

Akcija FBI-ja u Hrvatskoj: Kako je pao Srbin koji je švercao Rusa za kojeg SAD nudi 7 milijuna $
4

Sinu moćnog ruskog političara Artemu Ussu u bijegu iz Italije u Rusiju pomogla su petorica. Prerezao je uređaj za elektronički nadzor na nozi, a potom prešao Sloveniju i Hrvatsku do Srbije

VIDEO

Vladimir Jovančić (52), bosanskohercegovački državljanin kojega Amerikanci terete za ometanje pravde i pomaganje u bijegu sinu Putinova prijatelja, Rusu Artemu Ussu (40), uhićen je u utorak u Republici Hrvatskoj te će naknadno biti izveden pred sud u istočnom okrugu New Yorka, objavilo je Ministarstvo pravosuđa SAD-a. Iz Ministarstva unutarnjih poslova potvrdili su informaciju o uhićenju.

- Vezano uz Vaš upit, možemo potvrditi kako je, u koordiniranoj akciji s inozemnim partnerima, 4. prosinca 2023. na ulasku u Republiku Hrvatsku uhićen 52-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine. Naime, za njim je više zemalja raspisalo europski uhidbeni nalog i međunarodnu potragu za kazneno djelo pomaganja i omogućavanja bijega pritvorenika u kućnom pritvoru. Također Vas obavještavamo kako mu je nadležan sud odredio istražni zatvor - odgovorili su nam iz MUP-a ne navodeći identitet uhićenoga.

Iz Ministarstva pravosuđa i uprave kazali su nam da su obaviješteni o uhićenju bosanskohercegovačkog državljanina temeljem europskog uhidbenog naloga, a za kojim je na snazi međunarodna potraga SAD-a.

- Imenovanom je temeljem rješenja Županijskog suda u Vukovaru određen istražni zatvor. O navedenom su obaviještena nadležna tijela te je postupak u tijeku - odgovorili su nam iz ministarstva pravosuđa.

U Hrvatskoj priveli državljanina BiH: Organizirao filmski bijeg iz Italije za sina Putinove kolege...
U Hrvatskoj priveli državljanina BiH: Organizirao filmski bijeg iz Italije za sina Putinove kolege...

Prema dostupnim podacima, od pet osumnjičenika, za koje se sumnja da su Ussu pomogli u bijegu, uhićena su dvojica. Uz Vladimira Jovančića, koji je "pao" na hrvatskoj granici, u Italiji je uhićen njegov sin Boris Jovančić. On je priveden u Desenzanu kraj Brescije. Talijanska ANSA piše da je na njegovo ime registriran Volvo V60, jedan od automobila kojim su Ussa odvezli iz Italije.

Protiv Vladimira Jovančića su na saveznom sudu u Brooklynu, u američkoj saveznoj državi New York, podignuli optužnicu kojom ga u dvije točke terete zbog njegove uloge u pomaganju u bijegu Artemu Ussu iz Italije u Rusiju nakon što je talijanski sud presudio da Ussa treba izručiti SAD-u. Vjeruju da je za svoje usluge dobio oko 50.000 eura. Ako bude proglašen krivim, Jovančiću prijeti kazna od najviše 20 godina zatvora.

Talijanski mediji pišu da milanski karabinjeri u pokrajini Brescia i inozemstvu provode akciju nad pet ljudi osumnjičenih da su organizirali njegov bijeg u Rusiju. Akciju provode na području Italije, Slovenije i Hrvatske u suradnji s Eurojustom i američkim vlastima. Pod istragom policije, piše Istraga.ba, osim Vladimira i Borisa Jovančića, nalaze se i Matej J. iz Slovenije te Srđan L. i Nebojša I. iz Srbije.

Mikroprocesori u ruskom oružju

Artema Ussa su u SAD-u optužili da je bio na čelu globalne sheme za krijumčarenje osjetljivih vojnih tehnologija i nafte iz Venezuele sankcioniranim ruskim oligarsima i tvrtkama. Uss i njegov poslovni partner su, kako se navodi, orkestrirali transnacionalnu operaciju prijevare, krijumčarenja i pranja novca pod okriljem njemačke tvrtke za trgovinu industrijskom opremom i robom sa sjedištem u Hamburgu, u kojoj su obojica imali po pedeset posto vlasništva.

Koristeći tu tvrtku kao paravan nabavili su i kupili osjetljive vojne tehnologije od američkih proizvođača, uključujući napredne poluvodiče i mikroprocesore koji se koriste u borbenim zrakoplovima, raketnim sustavima, pametnom streljivu, radarima, satelitima i drugim uređajima vojne namjene. Neke od elektroničkih komponenti kasnije su pronađene u ruskom oružju zaplijenjenom na bojištu u Ukrajini. Istu tvrtku Uss i njegov partner koristili su kao paravan za krijumčarenje stotina milijuna barela nafte iz Venezuele ruskim i kineskim kupcima.

Putin upozorava Zapad da se ne miješa u unutarnja pitanja Rusije: Ne treba provokacija...
Putin upozorava Zapad da se ne miješa u unutarnja pitanja Rusije: Ne treba provokacija...

Artema Ussa uhitili su u Italiji 17. listopada 2022. na zahtjev SAD-a i prebacili u zatvor prije nego što je tročlano vijeće suda u Milanu odobrilo njegov zahtjev za premještajem u kućni pritvor. Američko veleposlanstvo u Rimu navodno je zatražilo od talijanskih vlasti da preispitaju odluku zbog opasnosti od bijega, ali je ministarstvo pravosuđa odgovorilo da nadležnost ostaje na sudovima, piše ANSA.

Dan nakon što je sud u Milanu odobrio njegovo izručenje SAD-u, 22. ožujka ove godine, Uss je uspio pobjeći u Rusiju iz kućnog pritvora u Basigliju, u blizini Milana. Iskoristio je međunarodnu mrežu kontakata, uključujući srpsku kriminalnu skupinu. Istraga o bijegu još je u tijeku, a Amerikanci sad nude nagradu od sedam milijuna dolara za informacije o Ussovu boravištu.

- Vladimira Jovančića uhitili su jer je navodno orkestrirao bijeg Artema Ussa iz Italije tako što mu je odrezao monitor na gležnju i prokrijumčario ga kroz više zemalja. Ova akcija je snažan podsjetnik: ako se umiješate u pravne postupke SAD-a bilo gdje u svijetu, FBI će vas pronaći, uhititi i privesti pravdi. Artem Uss i dalje je bjegunac, samo privremeno izbjegava zatvorsku kaznu. Uvjereni smo da će objava nagrade pomoći u okončanju Ussova prolaznoga kriminala i da će se on uskoro naći u američkom pritvoru - izjavio je pomoćnik glavnog ravnatelja FBI-a James Smith.

Ussov bijeg iz Italije

Vladimir Jovančić je upoznao Ussovu suprugu u hotelu u Milanu, gdje su planirali da Jovančić dostavi namirnice u Ussovu rezidenciju kao izgovor kako njegova prisutnost ne bi pobudila sumnju ako bi bio potreban bijeg. Ussova supruga Jovančiću je također osigurala mobitel i depozit od 10.000 eura za njegove usluge. Jovančić je kasnije dobio karticu za izravan pristup Ussovoj rezidenciji.

Na dan Ussova bijega, nakon odluke talijanskog suda o izručenju Ussa SAD-u, Jovančić je s još nekoliko suradnika otišao u Ussovu rezidenciju. Kad su stigli, Jovančić je otpratio Ussa u automobil i dao mu rezače za nanožicu. Uss je rezačem uklonio svoj elektronički monitor s gležnja i bacio uređaj za nadzor kroz prozor. Jovančić i njegovi pomagači potom su ih odvezli preko granice u Sloveniju. Tijekom sljedećih nekoliko dana Jovančić i pomagači prevozili su Ussa kroz Sloveniju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, prije nego što su prešli u Srbiju, gdje je Uss platio Jovančiću dodatnih 40.000 eura prije nego što se ukrcao na zrakoplov za Rusiju.

Artem Uss je sin moćnog ruskog političara bliskog predsjedniku Vladimiru Putinu, Aleksandera Ussa. Riječ je o bivšem guverneru regije Krasnojarsk, golemog i naftom bogatog dijela Sibira, koji ima vlasničke udjele u nekoliko ruskih tvrtki, kao i visoku poziciju u podružnici Rosnefta, sankcioniranog ruskog naftnog konglomerata pod kontrolom države. Uss je imao i nekoliko značajnih posjeda u Italiji, uključujući luksuzni hotel na Sardiniji, vinograd i druge nekretnine.

'U Rusiji sam, hvala svima koji su bili uz mene'

Artema Ussa pritvorili su u Italiji u listopadu 2022. na zahtjev SAD-a. Trebali su ga izručiti SAD-u, no u ožujku 2023. uspio je pobjeći iz kućnog pritvora i javio se iz Rusije.

Pomogli mu prerezati nanožicu za nadzor

Artem Uss snimljen je kako bježi iz kućnog pritvora u Milanu 22. ožujka, uz pomoć nekoliko osoba, uključujući Vladimira Jovančića. On mu je odrezao uređaj za praćenje na gležnju.

Ussu su u bijegu pomogla petorica

Vladimir Jovančić (desno) sa sinom Borisom, koji je uhićen u Italiji. SAD tereti Vladimira da je pomogao Artemu Ussu u bijegu. Tvrde da je ovih dana uhićen u Hrvatskoj i da čeka izručenje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C